Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Dit zijn de ultieme do’s en dont’s op je eerste werkdag

Niets zo spannend dan je eerste werkdag. Een eerste indruk maak je tenslotte maar één keer. Wil jij met een gerust hart aan de slag bij je nieuwe werkgever? Met deze do’s en dont’s maak jij meteen een vliegende start op je nieuwe job. En je weet: goed begonnen, is half gewonnen.

Bright Plus

3 min. leestijd

De ultieme do’s op je eerste werkdag

1: Bereid je voor

Zoek op voorhand zoveel mogelijk informatie op over je nieuwe werkgever en je collega’s. Dat kan via de officiële kanalen van de organisatie, maar neem zeker ook een kijkje op hun sociale media. Zo ontdek je wat je nieuwe collega’s en manager(s) in het verleden deden en welke interesses jullie eventueel delen. Misschien ontdek je zelfs dat je gemeenschappelijke kenissen hebt. Probeer ook al enkele namen te onthouden.

Bekijk daarnaast zeker alle documenten die je nieuwe werkgever je op voorhand heeft doorgestuurd, zoals bijvoorbeeld het arbeidsreglement. Zo ben je beter op de hoogte van praktische zaken zoals het uurrooster en de tools die je zelf moet meebrengen.

2: Besteed aandacht aan je voorkomen

Je werkattitude is uiteraard je voornaamste sterkte, maar je kan er nu eenmaal niet omheen dat ook je voorkomen een impact heeft op de eerste indruk die je maakt. Zorg dat je verzorgd en professioneel voor de dag komt. Twijfel je over een gepaste outfit? Vraag dan op voorhand aan je manager-in-spe wat de dresscode van de organisatie is.

3: Wees op tijd

Als jij het arbeidsreglement goed hebt doorgenomen, ben je op de hoogte van het juiste uurrooster. Zoek daarna op welke route je moet nemen en hoe lang je vermoedelijk onderweg zal zijn.

Ga je met de wagen? Met een app als Waze kan je de ochtend van je eerste werkdag checken of er veel verkeer is en je vertrektijd daaraan aanpassen.

Liever met het openbaar vervoer? Check dan op voorhand de dienstregeling en download ok de apps van NMBS of De Lijn. Via die apps word je op de hoogte gehouden van eventuele wijzigingen of vertragingen. Maar zelfs met die informatie op je smartphone blijft het een goed idee om wat extra reistijd in te calcueleren. Je weet nooit welke obstakels je onderweg nog tegenkomt.

Check op voorhand ook al even je werklocatie op Google Street View. Zo heb je al een beter beeld van waar je precies moet zijn als je in de omgeving van je nieuwe kantoor bent.

4: Stel jezelf kort en bondig voor

Bereid op voorhand je elevator pitch voor: wie ben je en wat is je nieuwe functie en verantwoordelijkheid in het bedrijf? Zo hou jij je entree kort en professioneel wanneer je wordt voorgesteld aan nieuwe collega’s. Die eerste ontmoeting is niet het moment om meteen je hele levensverhaal op tafel te gooien.

5: Ga lunchen met je collega’s

Het is zeker een slim idee om een lunchpakket te voorzien, maar eet hoe dan ook samen met je collega’s. Samen gaan lunchen is wél het geknipte moment om je nieuwe medewerkers beter en persoonlijker te leren kennen, en vice versa.

Wees ook niet bang om je te amuseren. Een eerste werkdag kan soms overweldigend zijn, maar weet dat al je nieuwe collega’s ooit ook zijn moeten beginnen. Lukt iets niet goed of is er iets niet duidelijk? Wees daar dan gewoon eerlijk over en vraag om advies. Dat toont alleen maar aan hoe graag jij wil leren en dat jij je nieuwe job goed wil doen.

De absolute dont’s op je eerste werkdag

1: Ervan uitgaan dat je alles al weet

Hoeveel ervaring er ook in je rugzak zit, op een nieuwe job kan je altijd bijleren. Ga met een open blik én een notitieboekje naar je eerste werkdag en spits je oren goed. Ga er nooit vanuit dat je alles al weet en noteer alle informatie die je krijgt van je leidinggevenden en je collega’s.

2: Schrik hebben om een vraag te stellen

Je bent gloednieuw in de organisatie. Het is maar normaal dat je vragen hebt. Durf die te stellen. Zo kom je niet alleen meer te weten over het reilen en zeilen in de organisatie, maar kom je ook gemotiveerd en geïnteresseerd over.

3: Naar huis gaan zonder iets te zeggen

Zit je eerste werkdag erop en ben je klaar om naar huis te gaan? Neem dan even de tijd om je leidinggevende(n) en collega’s te bedanken voor de dag en om hen te laten weten dat je het leuk hebt gehad. Stellen ze nog vragen? Vertel dan hoe je bepaalde zaken hebt ervaren en hoe je projecten in de toekomst graag wil aanpakken. Wens hen tot slot een fijne avond en benadruk hoe hard je uitkijkt naar je volgende werkdag.

Je eerste werkdag met glans doorstaan? Met deze tien tips voel jij je binnenkort nog beter op het werk!