Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Do’s & don’ts voor een succesvolle stage

Je eerste dag op een nieuwe stageplek voelt altijd vreemd aan: een bedrijf met vreemde mensen, onbekende gewoonten en alle ogen zijn op jou gericht. Dat denk jij, tenminste. Maar niets is minder waar. Neem de tijd om je in te werken, leg contacten met je collega’s en blijf gewoon jezelf.

Bright Plus

2 min. leestijd

Volgende do’s & don’ts kunnen je helpen om van je stage een succes te maken:

Do's

 1. Wees open, communicatief en flexibel. Mentaal, maar ook praktisch bv. qua stageperiode,  uurrooster …
 2. Stel doelen voor je stage. Wat wil je bereiken? Wat wil je geleerd hebben?Wil je eerder meelopen, onderzoekswerk verrichten of een project verwezenlijken?
 3. Concretiseer wat je kan en onderscheid jezelf door je meerwaarde aan te tonen. Weet wat je aan het stagebedrijf te bieden hebt en werk hierop voort. 
 4. Neem altijd en overal een papier en pen mee. Schrijf enerzijds vragen op of noteer nieuwe weetjes die voor jou interessant zijn om te onthouden.
 5. Gedraag je altijd professioneel. Houd je gesprekken liever werk gerelateerd dan uitgebreid over je privéleven en uitspattingen te vertellen.
 6. Neem initiatief! Vraag meer of ander werk als je er klaar voor bent. Reageer als er mensen gezocht worden voor taken die ook jij aan kan.
 7. Plan vaste feedbackmomenten in met je stagebegeleider. Zo krijg je een beter zicht op wat je goed en minder goed doet. Vergeet niet dat je uit iedere fout waardevolle lessen kan trekken!
 8. Als buitenstaander heb je frisse ideeën en een ander zicht op de zaken. Heb jij een leuke suggestie of tip om iets te verbeteren? Geef deze dan zeker door aan je begeleider.
 9. Bedank je collega’s en stagebegeleider bij het einde van de stage en houd ook achteraf contact met hen. Zij maken nu deel uit van je netwerk en kunnen later nog waardevol zijn.
 10. Als de stage goed meezat en je ziet een job binnen het bedrijf wel zitten, zeg dat dan ook aan je stagebegeleider. Volg de vacatures van het bedrijf op en onderhoud je contacten.

Don'ts

 1. Voel je niet te onzeker om mensen aan te spreken of acties te ondernemen uit schrik voor fouten. Stel gewoon vragen aan je begeleider en ga ervoor!
 2. Draag geen ongepaste kledij of attributen, maar kleed je professioneel en in lijn met de bedrijfscultuur.
 3. Wees niet te betweterig en doe niet alsof je alles weet.
 4. Roddel niet (mee) over collega's. Blijf neutraal ten opzichte van iedereen.
 5. Verwacht niet dat je meteen alle leuke opdrachten mag doen. Saaiere horen er ook bij en kunnen je ook heel wat inzichten geven.
 6. Wees niet bang om vragen te stellen. Door dingen te vragen kom je juist leergierig en geïnteresseerd over.
 7. Kijk niet de hele tijd op je gsm of smartphone. Het is heel verleidelijk om steeds je telefoon te checken op berichtjes, maar zet je telefoon op stil en stop hem weg. Gebruik je pauze om berichten te lezen.
 8. Behandel je stage niet als een bijbaantje terwijl je volop aan je paper schrijft en je op andere al dan niet schoolse activiteiten toelegt. Je stage is een echte baan. Geef je voor alle 100%!
 9. Verwacht geen financiële vergoeding voor je stage als daarover geen afspraken vooraf zijn gemaakt. Houd voor ogen dat je praktijkervaring en inzichten terug krijgt voor je inspanning.
 10. Laat een slecht lopende stage niet aanmodderen. Trek tijdig aan de alarmbel en spreek erover met je stagebegeleider of licht je school in.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more