Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

“Duurzaam ondernemen is voor ons geen keuze, maar een engagement”

Duurzaam ondernemen is vandaag geen keuze meer, maar een noodzaak. Bij Bright Plus en moederbedrijf RGF Staffing staat ESG dan ook centraal in de manier waarop ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. HR manager Steven licht toe.

Bright Plus

4 min. leestijd

Steven, ESG is een veelgehoorde term vandaag. Wat betekent dat concreet voor jullie bij Bright Plus en RGF Staffing?

Steven Cavens: “ESG staat voor Environment, Social en Governance – drie pijlers die centraal staan in hoe we als organisatie willen werken. Bij RGF, het moederbedrijf van Bright Plus, zijn we er namelijk van overtuigd dat duurzaam ondernemen geen optie meer is, maar een absolute noodzaak. We willen niet alleen een goede werkgever zijn, maar ook een organisatie die haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt. Dat betekent: kijken naar onze ecologische voetafdruk, inzetten op sociale impact en zorgen voor een ethisch en transparant beleid.”

Hoe hebben jullie dat aangepakt? Want zo’n beleid zet je niet op in een paar weken.

“Klopt. We hebben dat heel gestructureerd aangepakt. Vanuit RGF werd een internationale sustainability board opgericht, waarin onder meer HR-managers, directieleden en projectverantwoordelijken zetelen – ook ik ben daar actief bij betrokken. Daarnaast is er een sustainability manager aangesteld die alles coördineert.

Onze doelstellingen zijn ambitieus en gaan tot 2050. We analyseren onze volledige waardeketen en monitoren onze voortgang via ESG-rapporten. Dat RGF recent de Trends Impact Award voor Diversiteit mocht ontvangen, is voor ons een extra bevestiging dat onze aanpak werkt: inclusief, mensgericht en gedragen door iedereen.”

Environment: " Onze ecologische voetafdruk verkleinen doen we samen"

Wat zijn de belangrijkste milieudoelstellingen binnen jullie ESG-aanpak?

“We willen onze ecologische impact drastisch verlagen. Een van de grote projecten is het vergroenen van ons wagenpark. Vandaag zijn er al heel wat wagens vervangen door een elektrische variant en tegen 2030 willen we de uitstoot met 80% verminderen. Daarnaast stimuleren we ook alternatieven zoals fietsleasing, het mobiliteitsbudget of campagnes zoals #ikfietsnaarhetwerk.”

Wat is één de meest impactvolle milieumaatregelen die jullie al hebben genomen?

“Ter gelegenheid van de tewerkstelling van 500 project consultants bij Bright Plus zijn we met een groep collega’s een bos gaan aanplanten in Meise. Zo’n acties verbinden collega’s én dragen bij aan een groenere toekomst. Want onze ecologische afdruk verkleinen? Dat doe je samen met alle medewerkers.

Daarnaast doen we ook kleinere, maar impactvolle dingen: we werken met 100% groene stroom in onze kantoren en datacenters en printen efficiënter dankzij het ‘follow me’-principe. Bovendien krijgen al onze oude laptops een tweede leven via Close The Gap. Dat is een organisatie die afgeschreven toestellen inzet in onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Zo verlagen we onze e-waste én dragen we bij aan digitale inclusie.”

Sociaal: "Mensen blijven onze kern"

Steven, wat verstaan jullie precies onder de sociale pijler binnen ESG?

“Voor Bright Plus is die pijler fundamenteel. Mensen vormen het hart van onze organisatie. Daarom investeren we volop in hun mentale én fysieke gezondheid, maar we gaan verder dan de klassieke initiatieven rond stress of work-life balance. We willen dat onze medewerkers zich duurzaam goed voelen, zich kunnen ontplooien en hun werk als zinvol ervaren.”

We creëren een context waarin motivatie en teamspirit centraal staan. Vanaf dag één krijgen medewerkers opleidingskansen en begeleiding.

Wat maakt jullie welzijnsbeleid zo bijzonder?

“Veel bedrijven zetten in op gezondheid, maar missen een kader of duidelijke doelstellingen. Bij Bright Plus hebben we reeds in 2016 samen met onze medewerkers een welzijnsbeleid ontwikkeld dat eenvoudig, visueel én onderbouwd is. Het steunt op zes duidelijke doelstellingen: gezonde, geïnformeerde, gelukkige, gemotiveerde, getalenteerde én geëngageerde medewerkers. Elk van die ‘G’s’ vertaalt zich in concrete acties.”

Kan je enkele voorbeelden geven van die acties?

“Natuurlijk. Om mentaal welzijn te stimuleren, zijn we enkele jaren geleden gestart met Care4People, een hulpprogramma dat we gratis aanbieden aan al onze medewerkers én hun gezinsleden. Via deze dienst kunnen ze 24/7 terecht bij professionele coaches voor advies over stress, werkgerelateerde zorgen of familiale problemen. Maar we gaan nog verder: we stimuleren levenslang leren, zorgen voor een sterke person-organisation fit, en creëren een context waarin motivatie en teamspirit centraal staan. Vanaf dag één krijgen medewerkers opleidingskansen en begeleiding.”

En hoe worden medewerkers zelf betrokken bij dit beleid?

“Dat is voor ons een essentieel punt. Medewerkers kunnen actief meedenken én meebeslissen over welzijnsinitiatieven door middel van onze High Five board, een werkgroep voor welzijn op het werk. We geven hen een stem, niet alleen in dit beleid, maar in het bredere HR-verhaal.

Jullie spreken ook van een zesde 'G' – geëngageerde medewerkers?

“Klopt. We zijn een organisatie met een hart voor de samenleving. Daarom maakt maatschappelijke betrokkenheid expliciet deel uit van ons HR- en welzijnsbeleid. Medewerkers nemen bijvoorbeeld deel aan vrijwilligerswerk via Time4Society, zamelen sinterklaascadeaus in of zetten zich in voor sociale projecten zoals Hear2Work, ons programma om kandidaten met een auditieve beperking te begeleiden op de arbeidsmarkt. Op die manier overstijgt welzijn het individuele niveau en wordt het iets collectiefs.”

Goed bestuur: "Eerlijkheid en transparantie als basis"

Wat houdt de ‘G’ van Governance tot slot voor jullie in?

“We gaan verder dan louter het naleven van de regels. We willen een ethisch en transparant beleid waarin mensenrechten centraal staan en verwachten dit ook van iedereen waarmee we samenwerken. We hebben bijvoorbeeld een streng anti-intimidatiebeleid en een uitvoerig privacy- en cybersecuritybeleid – bekroond met het ISO 27001-certificaat.”

Wie duurzaam wil rekruteren, moet ook duurzaam ondernemen. En dat doen we met volle overtuiging.

Tot slot: hoe zie je de toekomst van ESG binnen Bright Plus en RGF?

“Het ESG-beleid is geen eenmalige oefening. Het is een proces waarin we blijven leren en verbeteren. Elke stap telt. Niet alleen voor ons als werkgever, maar ook voor onze kandidaten, klanten en de samenleving. Wie duurzaam wil rekruteren, moet ook duurzaam ondernemen. En dat doen we met volle overtuiging.”