Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Een dag in het spoor van supply chain coördinator Ayla

Op de huidige arbeidsmarkt kiezen meertalige talenten er steeds vaker voor om zich te specialiseren in een bepaald vakdomein. Er zijn dan ook enorm veel mogelijkheden. Wie bijvoorbeeld een neus heeft voor plannen en organiseren, vindt zeker z’n draai in logistiek en aankoop.

Bright Plus

3 min. leestijd

Daarbij is coördineren en vlot communiceren bijzonder belangrijk. Dat weet Ayla, supply chain coördinator bij Cargill. Zij vertelt je met veel plezier over haar uitdagende functie.

Proces van vraag en aanbod

Ayla is ambitieus: het is haar droom om ooit een managementfunctie uit te oefenen. Dus zocht ze een job waarin ze de nodige skills alvast kan ontwikkelen. Zo kwam ze uit bij supply chain coördinator. “Omdat ik het boeiend vind om projecten van a tot z op te volgen en om echt contact te hebben met klanten en partners, leek de wereld van de logistiek echt iets voor mij.” vertelt Ayla.

Ayla sloeg duidelijk de juiste weg in, want zestig procent van haar job in de logistiek bestaat uit de coördinatie tussen klanten en leveranciers. “Wie heeft wat nodig om alles vlot te laten verlopen en wanneer kan het nodige materiaal geleverd worden? Zo regel ik het proces van vraag en aanbod. Het warme contact met klanten en leveranciers geeft me elke dag veel voldoening”, zegt Ayla tevreden. “De overige veertig procent van mijn tijd besteed ik aan planning. Ik volg projecten op vanaf het moment waarop het contract is ondertekend tot aan de facturatie: ik rapporteer bijvoorbeeld over budgetten en kosten, en zorg dat de volledige productie op rolletjes loopt.”

Warme contacten onderhouden

Voor Ayla is elke dag anders, maar de rode draad in haar job is communicatie — zowel telefonisch als via mail. “Die warme contacten met verschillende partijen zijn absoluut een voordeel van mijn werk. En niet alleen professioneel: de boog kan niet altijd gespannen staan, dus worden er soms etentjes of business trips gepland.”

Die warme contacten met verschillende partijen zijn absoluut een voordeel van mijn werk. En niet alleen professioneel: de boog kan niet altijd gespannen staan, dus worden er soms etentjes of business trips gepland.

Supply chain coördinator: grote verantwoordelijkheid

Uiteraard moet je voor logistiek en aankoop sterke communicatievaardigheden en een goeie talenkennis hebben. Ook haar proactieve en probleemoplossende houding maken van Ayla’s werk een succes. Zo speelt ze een belangrijke rol binnen de organisatie — en toch krijgt ze veel vrijheid om haar ding te doen.

“Eén keer per week stem ik af met mijn leidinggevenden om eventuele problemen en mogelijke oplossingen te bespreken, maar voor de rest vertrouwen ze erop dat ik alles zelfstandig afwerk. Dat is een hele verantwoordelijkheid”, klinkt het. “Ik krijg de ruimte om op korte tijd veel te leren en mijn talenknobbel te blijven ontwikkelen — in onze organisatie is Engels de voertaal, maar ik spreek ondertussen ook een aardig mondje Spaans en Italiaans.”

De perfecte springplank naar een mooie carrière

Ayla heeft een fijne, uitdagende job met veel verantwoordelijkheid. En dat is bijzonder leerrijk. “Ik kom in deze logistieke job in contact met verschillende soorten mensen en functies. Daarvoor moet ik sterk in mijn schoenen staan. Niet alleen onderhandelen we soms best hard over prijzen, er komen ook heel wat uitdagingen op mijn pad. Stressbestendigheid is dus zeker ook een must”, vertelt Ayla.

“Daarnaast krijg ik altijd enorm veel vertrouwen, terwijl ik tegelijk kan rekenen op hulp en ondersteuning waar nodig. Deze job is de perfecte springplank naar een mooie en uitdagende carrière. Ik kan het alleen maar aanraden aan iedereen die wil groeien en bijleren in z’n job!”

‘Goodbye assistant, hello professional?’

In ‘Goodbye assistant, hello professional?’ kijken we hoe we definitief kunnen breken met de puur administratieve kant van het beroep. Na marktonderzoek en rondetafelgesprekken merkten we bijvoorbeeld dat de functietitel ‘assistant’ de professionaliteit en verantwoordelijkheden van deze medewerkers onvoldoende onderstreept. Wij spreken daarom van ‘meertalige professional’, maar is die term wél toereikend? Bestel ons boek en ontdek de visie van experts en ervaringsdeskundigen. Ook in onze podcast gaan we dieper in op de veranderde assistantfunctie.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more