Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Een fiets leasen via het werk: dit moet je weten

Een fiets leasen via je werkgever is de laatste jaren erg populair. Logisch ook, want het brengt heel wat voordelen met zich mee. Zegt een fietslease jou ook wel wat? Dan zetten wij voor jou enkele praktische zaken op een rij. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat we vaker voor een gezonder en milieuvriendelijker vervoersmiddel kiezen.

Bright Plus

3 min. leestijd

Wat is een fietslease?

Een fiets leasen is misschien nieuw voor jou, maar het principe is net hetzelfde als bij een autolease. In plaats van je eigen fiets aan te kopen, huur je er op lange termijn eentje via je werkgever in ruil voor een kleine maandelijkse bijdrage.

Vaak heb je op het einde van de leasetermijn (die meestal drie jaar duurt) de optie om de fiets voor een restbedrag over te nemen, waardoor de fiets vanaf dan wel jouw eigendom wordt. Die restwaarde moet minstens 16 % van de aankoopwaarde bedragen.

Net als bij een autolease houdt het leasen van een fiets daarnaast meer in dan alleen het feit dat je een fiets van je werkgever kan gebruiken. Zo kan je meestal ook rekenen op diensten, zoals hulp bij pech onderweg, een fietsverzekering en onderhoud door een fietsenmaker. Soms heb je zelfs recht op handige accessoires, zoals een helm of een fluorescerend vest.

Wat zijn de voordelen?

Een fiets leasen via je werkgever is niet alleen financieel voordelig. Het heeft ook een aantal andere voordelen:

Je ervaart minder stress

Doordat je met de fiets naar het werk gaat, vermijd je files. Dat je all-in formule er bovendien voor zorgt dat je fiets altijd in topstaat is, maakt dat je nooit zonder goed bollend vervoersmiddel komt te zitten;

Je hebt meer vrijheid op vlak van mobiliteit

Een goede fiets is een extra vervoersmiddel, en eentje dat altijd ter beschikking staat. Je bent ook niet afhankelijk van het openbaar vervoer of van het drukke verkeer.

Je beweegt meer

Meer bewegen zorgt voor een betere fysieke gezondheid, maar ook voor een gezonde geest en een optimaal concentratievermogen. Beweging helpt je om je hoofd leeg te maken, frisser aan je dag te beginnen en je humeur een boost te geven.

Je bent milieuvriendelijker

In plaats van brandstof voor je auto verbrand je met de fiets alleen nog calorieën. Dat is goed voor jouw gezondheid én voor die van de planeet.

Hoeveel kost het?

Een topfiets met topservice, dat klinkt bijna te goed om waar te zijn. Toch is het dat niet. Sterker nog: je kan een fietslease zelfs perfect laten opnemen in jouw loonpakket. Concreet betekent dit dat de maandelijkse huurkost van je fiets rechtstreeks met jouw brutoloon verrekend kan worden. Dat zal je bovendien amper merken, want met een gemiddelde bijdrage van dertig à vijftig euro per maand (inclusief verzekering en onderhoud) is een fiets leasen ook voor jou als werknemer heel voordelig.

Het is trouwens ook perfect mogelijk om een fietslease te combineren met een fietsvergoeding. Dankzij het recent verhoogde maximumbedrag van € 0,27 per gefietste kilometer van en naar het werk verdien je die maandelijkse leasebijdrage al fietsend terug.

Verplicht met de fiets?

Verplicht om te fietsen ben je natuurlijk nooit, maar om ervoor te zorgen dat je voordeel van alle aard vrijgesteld blijft van belastingen moet je jouw fiets wel regelmatig gebruiken. De wetgeving zegt echter niets over hoe vaak ‘regelmatig’ dan wel is. Daarom bepalen werkgevers vaak zelf een streefcijfer van zo’n 20 %. Op jaarbasis wil dit zeggen dat je minstens één op vijf werkdagen de fiets moet nemen voor je woon-werkverplaatsing.

Fiets en auto in je garage?

Zelfs als je werkgever je al een bedrijfswagen aanbiedt, kan je daarbovenop een fietslease afsluiten. Beter nog: ook als je recht hebt op een firmawagen, kan je nog steeds aanspraak maken op een fietsvergoeding telkens wanneer je met je fiets van en naar het werk rijdt. Al moedigen wij je natuurlijk graag aan om zo vaak mogelijk je auto te laten staan en voor het stalen ros te gaan.

Wil jij meer te weten komen over de gangbare lonen en extralegale voordelen in jouw beroepsveld? Maak dan gebruik van onze gratis salaristool.

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more