Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Freelance werken voor vrienden of familie: hierop moet je letten

Een freelance opdracht voor een vriend of familielid? Samen werken aan een gezamenlijk project met iemand die je goed kent en die je nauw aan het hart ligt, klinkt leuk. Dat kan het zeker zijn, maar een goede band is geen garantie dat jullie ook vlot professioneel kunnen samenwerken. Hier zijn enkele tips!

Josefien De Bock

2 min. leestijd

Maak duidelijke afspraken

Goede afspraken maken goede vrienden. Zorg dat jullie op één lijn zitten voor jullie beginnen samenwerken. Waarom doen jullie dit en wat willen jullie bereiken? Wie neemt welke rol en verantwoordelijkheden op? Welke waarden zijn voor jou belangrijk in een professionele context? Als beide partijen weten wat er van hen verwacht wordt en wat het beoogde resultaat is, verloopt de samenwerking vlotter. Het geeft ook een houvast wanneer het moeilijk gaat.

Anticipeer op conflicten

Bespreek op voorhand hoe jullie conflicten gaan aanpakken. Het is misschien niet leuk om te denken aan een ‘wat als het misloopt’-scenario. Maar het is beter om er vooraf over te denken dan op het moment zelf je gevoelens de bovenhand te geven en verkeerde beslissingen te nemen en/of de ander te kwetsen. Zo raakt de vriendschaps- of familieband beschadigd, en dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Conflicten zijn trouwens normaal in elke professionele context, óók als je samenwerkt met iemand die je goed kent. Uit moeilijke momenten kan je lessen trekken en groeien.

Open communicatie

Het feit dat je iemand goed kent, kan bevorderend zijn voor de communicatie. Maar net dát maakt het soms moeilijk om eerlijk te zijn, bijvoorbeeld als je niet tevreden bent of als er je iets dwars zit. Negatieve feedback geven aan iemand met wie je een nauwe band hebt, is niet leuk. Maar het is ontzettend belangrijk. Anders ga je misschien gevoelens opkroppen tot het tot een uitbarsting komt. En dat is schadelijker voor de relatie dan open te communiceren van in het begin.

Anderzijds moet je ervoor zorgen dat je niet té familiair bent. Ga met je vriend(in) of familielid op dezelfde manier om als met andere collega’s of klanten.

Baken grenzen af

Hou werk en privé gescheiden. Vermijd praten over het werk als je bij je vrienden of familie op bezoek bent. Dat is trouwens ook niet aangenaam voor de andere aanwezigen.

Werk niet gratis

Natuurlijk mag je eens iets doen als vriendendienst, maar maak er geen gewoonte van. Jouw kennis en expertise heeft een prijs en niemand werkt gratis. Mensen die het beste met je voor hebben, zullen dit zeker begrijpen. Het omgekeerde geldt ook: zorg dat je werk het waard is. Het is niet omdat je voor een vriend of familielid werkt, dat je je best niet moet doen.

Je mag nee zeggen

Je hoeft niet op alle vragen in te gaan, ook niet als ze van mensen komen die je goed kent. Spreekt de opdracht je niet aan, heb je geen tijd of zijn er voor jou meer nadelen dan voordelen aan verbonden? Dan mag je zeker nee zeggen – open communicatie, is namelijk erg belangrijk. Want eerlijk duurt het langst!µ

Ben jij op zoek naar nieuwe opdrachten? Neem een kijkje op onze website

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur