Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Geghost door een recruiter? Dit kan jij er zelf aan doen!

Je cv wordt weerhouden, je sollicitatiegesprek loopt supergoed en plots laat de recruiter… helemaal niets meer van zich horen? Helaas, job ghosting bestaat echt en kan erg demotiverend zijn tijdens je zoektocht naar werk. Maar waarom springt een wervingsproces soms zomaar af en hoe kan jij dat zelf helpen voorkomen?

Bright Plus

4 min. leestijd

Wat is job ghosting?

Ghosting is een term die we vooral kennen uit het datingcircuit. Je leert iemand kennen en hebt een geweldige eerste date, maar dan lijkt je match plots van de aardbol verdwenen. Ook kandidaten die een job zoeken, krijgen soms met dat niet-zo-geestige fenomeen te maken. Dat heet job ghosting en kan je in verschillende fases van het sollicitatieproces overkomen. 

Allesbehalve motiverend natuurlijk, want de zoektocht naar een baan kost tijd en energie. Daarom is het belangrijk te weten dat job ghosting meestal niet persoonlijk is. Vraag maar eens in je omgeving hoe vaak mensen op een vacature reageerden zonder ooit een antwoord te krijgen. Je zal snel merken dat je niet de enige bent die op radiostilte kon rekenen.

Natuurlijk wordt het nog vervelender als je al op gesprek mocht gaan, maar daarna geen feedback meer ontvangt. Weet dat job ghosting ook in dat geval vooral een weerspiegeling is van de bedrijfswereld waarin we vandaag zitten. Drie woorden: druk, druk, druk.

Waarom word jij geghost?

Dat een recruiter je na een sollicitatie niets (meer) laat weten, kan verschillende redenen hebben. Soms is het gewoon protocol en vermeldt een bedrijf al in de vacature dat ze enkel contact zullen opnemen met de mensen die op de shortlist belanden. Ook tijdgebrek of een overweldigend grote respons zijn veelvoorkomende excuses.

Daarnaast kunnen ook interne veranderingen ertoe leiden dat de recruiter waarmee jij een gesprek hebt gehad plots niet langer verantwoordelijk is voor het invullen van de vacature. Stuk voor stuk redenen waar jij zelf weinig controle over hebt, en toch zijn er een aantal dingen die jij kan doen om ghosting tot een minimum te herleiden.

Zo voorkom jij job ghosting

Aan sommige zaken kan je weinig veranderen, maar je kan er wel voor zorgen dat je kandidatuur zo sterk is dat recruiters je niet kunnen negeren. Dat doe je met deze tips.

Lees de vacature grondig

Akkoord, solliciteren kost tijd en energie, maar te vluchtig door een vacature scrollen en er overhaast op reageren, kan je op de lange termijn nog meer tijd kosten. Lees een vacature altijd grondig door, van begin tot einde. Vaak krijg je zo al informatie mee over het verdere verloop van het sollicitatieproces en krijg je inzicht in hoe je kandidatuur het meeste kans kan maken.

Personaliseer je cv en motivatiebrief

Als je wil dat een recruiter de tijd en moeite neemt om je kandidatuur serieus te nemen, zal ook jij tijd en moeite moeten steken in een sollicitatie op maat. Stuur geen ‘one size fits all’ cv, maar pas je kandidatuur aan de organisatie en de specifieke vacature aan.

Vermeld je contactgegevens duidelijk en correct

Een recruiter kan jou natuurlijk alleen contacteren als je gegevens duidelijk en correct vermeld staan op je cv. Maak het je werkgever-in-spe zo makkelijk mogelijk om jou te bereiken en hou dagelijks je mailbox (ook de map ongewenste e-mails!) en je voicemails in de gaten.

Krijg je telefoon? Dan is dit niet het moment om je oproepen te screenen. Toch een gemist gesprek? Bel dan zelf ASAP terug.

Doe je digitale huishouding

Misschien was je nog jong en onbezonnen toen je die ongepaste foto of bitsige comment postte, maar wat er in de cloud blijft hangen, kan ook je toekomstige werkgever terugvinden. Neem daarom de tijd om na te gaan wat er van jou te vinden is online en doe je digitale huishouding. Kuis je online imago op en zorg dat alleen professionele posts openbaar zichtbaar zijn op je sociale media.

Check je referenties

Zet je referenties op je cv? Check dan eerst bij deze mensen of ze het wel oké vinden dat je hun naam en nummer vermeldt en ze ook echt positief over jou zullen spreken.

Geef het goede voorbeeld

Had je een fijn gevoel na je sollicitatiegesprek? Neem dan zelf het initiatief om in contact te blijven en stuur een e-mail naar de recruiter, waarin je hem of haar bedankt voor het fijne gesprek en waarin je aangeeft dat je ernaar uitkijkt om feedback te ontvangen.

Stel vragen

Durf tijdens je sollicitatiegesprek zelf te vragen naar het verdere verloop van het rekruteringsproces. Wanneer mag je feedback verwachten? Hoe brengen ze je op de hoogte? Hoelang zal het ongeveer duren voor ze een antwoord voor je hebben?

Neem zelf contact op

Gaf je recruiter een datum mee waarop je feedback mocht verwachten en is die periode verstreken? Neem dan zelf de hoorn van de haak en contacteer je recruiter om - op een beleefde en respectvolle manier - naar feedback te vragen.

Schakel een hulplijn in

Heb je alles gedaan wat je kon en blijft het toch spoken in je sollicitatieproces? Leg je oor dan eens te luisteren bij een professionele HR-dienstverlener zoals Bright Plus. Zij kunnen je helpen bij het sollicitatieproces, weten hoe belangrijk feedback daarbij is en zijn de perfecte tussenschakel tussen jou en je toekomstige werkgever.

Een ijzersterk cv opstellen dat niemand wil negeren? Neem dan zeker een kijkje tussen onze talrijke blogs!  

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more