Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan

Komt je vakantie eraan? Zalig, maar de laatste loodjes kunnen flink wat spanning veroorzaken. Met onze tips voorkom je last-minute stress en geniet je zorgeloos van je verlof. Lees verder en vertrek binnenkort zorgeloos op vakantie!

Josefien De Bock

3 min. leestijd

Vakantie is heerlijk, al kan het ook tot spanningen leiden. In een bevraging van Bright Plus en marktonderzoeksbureau iVOX geeft de helft van de bedienden namelijk aan dat de dagen voor hun vakantie stressvol zijn. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat ze al het werk moeten afkrijgen voor hun vertrek en bezorgd zijn over de hoeveelheid werk die ze zullen hebben wanneer ze terugkomen. Ook het feit dat ze naast het werk nog persoonlijke zaken moeten regelen voor hun verlof is voor velen een bron van stress. Daarnaast zorgt de keuze van vakantiedagen vaak voor spanning op de werkvloer. Bovendien hebben velen het moeilijk om tijdens hun vakantie het werk volledig los te laten.

10 tips om zonder zorgen op vakantie te vertrekken

1. Plan vooruit

Maar liefst 49% van de bevraagde bedienden geven aan dat ze de dagen voor hun vakantie stressvol vinden. De belangrijkste reden hiervoor is dat al het werk klaar moet zijn voor ze vertrekken (63%). Een gouden tip om dat te vermijden, is om ruim op voorhand je vakantie te beginnen plannen. Stel een checklist op van alles wat je moet regelen. Door alles te spreiden over de weken voor je vertrek, voorkom je dat er nog veel zaken op het laatste moment moet gebeuren. Begin met de prioriteiten en werk systematisch je lijst af.

2. Communiceer met je team

Laat je collega’s en leidinggevende tijdig weten wanneer je jouw verlof inplant. Idealiter coördineert je manager de vakantieplanning om dubbele boekingen te vermijden en een evenwichtige verdeling van de verlofperiodes te garanderen. Is dit niet het geval, dan kan je hem of haar vragen om dit in goede banen te leiden. Het voorkomt ergernis en spanningen in je team – iets wat 43% van de bevraagden al ervaren hebben.

3. Delegeer

Zijn er projecten die moeten opgevolgd worden tijdens je vakantie? Bespreek tijdig welke collega dit zal doen en zorg voor een volledige werkoverdracht. Delegeren is essentieel. Zo kan het werk doorgaan tijdens je verlof, waardoor er bij je terugkeer niet meteen een ellenlange takenlijst op je ligt te wachten.

4. Stel een afwezigheidsmelding in

Stel een out-of-office in voor je mails. Vermeld duidelijk de periode van je vakantie en wie men tijdens je afwezigheid eventueel kan contacteren. Dit vermindert de druk om op vakantie je mails te checken. Bovendien geeft het je een geruster gevoel tijdens je afwezigheid op het werk, waardoor je beter kan deconnecteren. Want 44% van de bedienden vinden het moeilijk om volledig te ontspannen en het werk achter zich te laten.

5. Plan een uitoopdag

Gebruik de laatste dag voor je vakantie om ‘losse eindjes’ af te werken. Komen er nog nieuwe taken of mails binnen? Die zijn voor na je verlof!

6. Voorzie een zachte landing

Uit het onderzoek blijkt dat 45% van de bedienden zich zorgen maken over de hoeveelheid werk die ze zullen hebben als ze terugkomen van vakantie. Probeer daarom je eerste dag na je verlof niet vol te plannen met afspraken en deadlines. Een rustige terugkeer helpt om weer in het werkritme te komen zonder overweldigd te raken.

7. Neem tijd voor jezelf

Zorg voor momenten van ontspanning in de weken voor je verlof. Dit helpt om stress te verminderen en je mentaal voor te bereiden op de vakantie. Door met een opgeruimd hoofd de deur van het werk achter je dicht te trekken, geef je jezelf de kans om echt te ontspannen en vol energie terug te keren naar het werk.

8. Wees realistisch

Begrijp dat niet alles perfect afgerond hoeft te zijn voor je vertrek. Focus in de laatste weken voor je vakantie op de belangrijkste taken. Het is oké om minder dringende zaken te laten liggen tot na je vakantie!

9. Ruim je bureau op

Een opgeruimde werkplek zorgt ervoor dat je bij terugkomst meteen goed kan starten, zonder dat je eerst tijd moet besteden aan het wegwerken van rommel. Een proper bureau helpt ook om mentale ruimte vrij te maken, waardoor je met een helder hoofd op vakantie kan gaan.

10. Is alles thuis goed geregeld?

Bij 1 op 3 bedienden (32%) leiden persoonlijke zaken tot vakantiestress. Bereid je daarom ook thuis goed voor op de vakantie. Denk eraan om je krantenabonnement te onderbreken, opvang te regelen voor huisdieren en je afwezigheid door te geven aan de buren. Zo kan je zorgeloos genieten van je vakantie! Ontdek ons carrière-advies met tips om volledig te deconnecteren tijdens je verlof.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur