Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Groeien als meertalige professional: zo stimuleer je je growth mindset

Het werk van assistants — of meertalige professionals, zoals wij ze liever noemen — is veelzijdiger, uitdagender en belangrijker dan ooit. Om de nodige verantwoordelijkheid te durven én kunnen nemen, moet je als meertalige professional blijvend inzetten op je ontwikkeling, zowel persoonlijk als professioneel.

Bright Plus

2 min. leestijd

Zo kan je horizontaal groeien (in verantwoordelijkheden en expertise) en verticaal groeien (op de carrièreladder). We geven je hier drie stappen mee om je ‘growth mindset’ te stimuleren, en jezelf uit te dagen om te verbeteren op verschillende vlakken.

1. Je fixed mindset herkennen

Heel wat mensen die voor een uitdaging staan, denken hetzelfde: “Kan ik dit wel?” en “Wat als ik faal?”. Daardoor bewandelen ze liever het veilige pad. Risico’s vermijden is typisch voor de ‘fixed mindset’. Die attitude herkennen én erkennen is een belangrijke eerste stap richting een growth mindset. Uitdagingen zijn namelijk absoluut niet erg — integendeel, ze zijn de ideale manier om bij te leren en te groeien in je job.

2. Van een fixed naar een growth mindset

Gedachten zijn maar gedachten. Je kan er op elk moment voor kiezen om ergens anders te denken, en dus om jezelf een andere mindset aan te meten. Komen er gedachten bij je op die je tegenhouden om nieuwe zaken te proberen? Sta er bewust bij stil en vervang ze door gedachten die beter passen bij de growth mindset.

  • Ga van “Ik denk dat ik het niet kan, want ik heb de juiste vaardigheden er niet voor” naar “Ik ben niet zeker of het al zal lukken, maar ik kan het leren door er genoeg tijd en energie in te investeren.”
  • “Ik heb veel te verliezen” wordt dan “Ik kan er veel bij winnen.”
  • Denk niet “Als het fout gaat, ben ik een mislukkeling”, maar “Als het niet meteen lukt, kan ik leren uit mijn fouten.”

3. Een nieuwe gewoonte

Als je die gedachten regelmatig doorprikt, raak je uiteindelijk gewend aan die nieuwe ingesteldheid. Stel je open voor nieuwe gewoontes en groei. Denk in termen van “Yes, I can!” en kijk met een positieve geest naar nieuwe uitdagingen. Zo durf je op termijn hogere doelen stellen voor jezelf en laat je buitenkansen niet meer aan je voorbijgaan. En wat als het niet lukt? Fouten maken is absoluut niet erg, want daar leer je net het meeste uit.

Advies van en voor meertalige professionals

In de moderne bedrijfswereld is levenslang leren een absolute must geworden. Medewerkers moeten wendbaar zijn om te kunnen inspelen op de veranderende noden en toekomstmogelijkheden. De rol van een assistant is een goed voorbeeld van zo’n ommekeer op de arbeidsmarkt: mede door de sterke digitalisering zijn er minder puur uitvoerende taken. Organisaties hebben meer nood aan strategische en creatieve talenten. Daarom evolueert ook de functietitel in veel bedrijven. Wij hebben het bijgevolg liever over ‘meertalige professional’ in plaats van ‘assistant’.

Waarom die term? In ons boek Goodbye assistant, hello professional’vertellen we je er meer over. We delen tips voor meertalige professionals om een boeiende carrière uit te bouwen, en tonen bedrijven hoe ze deze profielen kunnen aantrekken én aan boord houden. Bestel jouw exemplaar via uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. Ook in onze podcast gaan we dieper in op de evolutie van de assistantfunctie.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more