Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe bouw je pensioen op als freelancer?

Met de sociale bijdragen die je betaalt als freelancer bouw je onder andere pensioenrechten op. Hierdoor kan je rekenen op een maandelijks pensioen na je professionele loopbaan, wat voor de meeste Belgische zelfstandigen neerkomt op het wettelijk minimumpensioen. Het is aan te raden om je bijkomend te verzekeren met aanvullende pensioenplannen.

Josefien De Bock

3 min. leestijd

Je hebt misschien nog geen zin om aan je pensioen te denken. Ook voor mij lijkt het allemaal nog ‘ver van mijn bed’. Maar de pensioenen worden steeds kleiner en het leven alsmaar duurder. Aangezien ik op beide oren wil kunnen slapen voor later, ben ik vandaag al bezig met mijn pensioen. Hier is een overzicht van wat je als freelancer kan doen om je goed voor te bereiden op je pensioen:

Zo bereid je je goed voor op je pensioen

De pensioenoplossingen staan in volgorde van fiscale optimalisatie: hoe meer belastingsvoordeel, hoe hoger in de lijst.

1. Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Het VAPZ is de basis voor elke freelancer om een aanvullend pensioen op te bouwen, ongeacht of je in hoofd- of bijberoep werkt. Sparen in het VAPZ kan al vanaf een jaarpremie van 100 euro. Voor de gestorte premies kan je tot 64% belastingvoordeel krijgen. Bij het Sociaal VAPZ dient de premie enerzijds voor de opbouw van een aanvullend pensioen en anderzijds voor sociale bescherming (bv. bij arbeidsongeschiktheid). Voor een jonge zelfstandige is het vaak interessanter om een gewoon VAPZ te combineren met een verzekering gewaarborgd inkomen.

2. Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Heb je als freelancer een vennootschap? Dan kan je naast het VAPZ een Individuele Pensioentoezegging (IPT) afsluiten. Het bedrijf stort premies in de IPT en zo wordt er pensioenkapitaal opgebouwd. De IPT is individueel. Dit betekent dat jij als freelancer sowieso recht hebt op het geld, ook als je het bedrijf verlaat of de vennootschap failliet gaat. In tegenstelling tot het VAPZ kan je bij de IPT inhaalbijdrages betalen voor de jaren dat je actief was in de vennootschap voordat de IPT afgesloten werd en eventueel voor de jaren dat je buiten de vennootschap werkte. Dit kan interessant zijn om een ‘pensioengat’ te vullen, bijvoorbeeld als je pas later met een IPT begint of als je maandinkomen verhoogt en je meer geld opzij kan zetten.

3. Individueel pensioensparen

Net zoals iedereen kan een zelfstandige jaarlijks storten in het systeem van het pensioensparen. Dat levert een fiscaal voordeel op van 30 procent (jaarlijkse premie tot 990 euro) of 25 procent (jaarlijkse premie vanaf 991 tot 1270 euro). Elke freelancer tussen 18 en 54 jaar kan aan individueel pensioensparen doen via een bank of bankfonds. Bijna 4 miljoen Belgen doen dit.

4. Langetermijnsparen

Ook via langetermijnsparen zet je op een fiscaal voordelige manier een bedrag opzij voor je pensioen. Dit is een vorm van sparen via een levensverzekering, bv. een tak-21 verzekering. Tot je 64ste verjaardag kan je tot 2.390 euro per jaar sparen. In een klimaat van hoge inflatie zoals nu is het wel aan te raden om je goed te laten begeleiden door je een financieel expert.

5. Pensioentoezegging voor Zelfstandigen (POZ)

Dit systeem van pensioenopbouw is exclusief voor eenmanszaken en vrije beroepen zonder vennootschap. Het is interessant voor freelancers die nog voldoende budget over hebben nadat ze het maximumbedrag in een VAPZ gestort hebben. Concreet gaat het om zelfstandigen met een netto jaarinkomen vanaf 30.000 euro. Er is geen minimale of maximale premie. Net als bij de IPT kan je een pensioengat vullen voor de jaren die je vroeger presteerde (vanaf 1 januari 2018 en maximaal 10 jaar voor het afsluiten van de POZ), eventueel gefinancierd met een eenmalige premie.

Ten slotte nog 2 tips…

1.       Opde website van de overheidkrijg je een stand van zaken van jouw pensioen, zoals een overzicht van je aanvullende pensioenspaarplannen en hoeveel pensioen je krijgt op je wettelijke pensioenleeftijd. Neem zeker een kijkje!

2.       Ik raad ook aan om een afspraak te maken met je boekhouder en/of bankier. Zij zijn van alles goed op de hoogte en helpen je om te bekijken welke pensioenoplossing(en) het best is/zijn in jouw situatie.

Nu weet je wat je kan doen om je goed voor te bereiden op je pensioen. Het is misschien nog veraf maar het geeft toch een zekere gemoedsrust om te weten dat je ook na je professionele loopbaan voldoende middelen zal hebben om een comfortabel leven te leiden!

Ben jij aan de slag als freelancer en op zoek naar nieuwe opdrachten? Download dan gratis de My Bright Plus app

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Hasselt 8 mei
app.event.read_more