Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Je cv optimaliseren voor artificiële intelligentie

Voor elke vacature ontvangen bedrijven vaak talloze cv’s. Ze maken steeds meer gebruik van AI-screeningtools om die instroom efficiënt te beheren. Met artificiële intelligentie (AI) kunnen recruiters snel cv’s doorzoeken en de meest geschikte kandidaten op een shortlist zetten.

Josefien De Bock

3 min. leestijd

In dit artikel geven we tips om jouw cv te optimaliseren voor deze artificiële intelligentie.

Via natuurlijke taalverwerking, machine learning en patroonherkenning kunnen AI-screeningtools cv’s snel ‘lezen’ en kandidaten vinden die nauw aansluiten bij de gevraagde functie-eisen. Ze stellen een shortlist op van kandidaten, die menselijke recruiters vervolgens verder kunnen evalueren. Hierdoor hebben zij meer tijd om de sollicitanten die het meest geschikt zijn voor de functie goed te leren kennen. Dat leidt tot een efficiënter en kwalitatiever wervingsproces.

Vijf tips voor een AI-proof cv

Wie op zoek is naar een job, heeft het misschien al gemerkt: het is niet eenvoudig om je cv langs AI-screeningtools te krijgen. Weten hoe je je cv kan optimaliseren voor artificiële intelligentie is dus een must om sterk te staan op de arbeidsmarkt en kans te maken op die leuke job. Hier zijn 5 tips voor een AI-proof cv:

1. Een duidelijke structuur en heldere taal

Vermijd ongebruikelijke formaten en lettertypes, want AI-screeningtools kunnen die niet altijd correct lezen. Blijf bij de standaardformaten zoals Word of Pdf, en gebruik gangbare lettertypes zoals Arial, Times New Roman of Verdana. Gebruik heldere taal en to-the-point formuleringen. Als je dan ook nog eens zorgt voor een logische en eenvoudige structuur, vergroot je de kans dat je cv probleemloos voorbij de AI-algoritmes geraakt.

2. Gebruik de juiste trefwoorden

Analyseer de functiebeschrijving en neem in je cv relevante trefwoorden op die hierbij aansluiten. Zorg wel dat je niet té veel zoekwoorden gebruikt of vaardigheden en ervaringen opsomt die je niet hebt. Wees eerlijk en probeer het systeem niet beet te nemen, anders val je wellicht toch door de mand tijdens het menselijke beoordelingsproces in een verder stadium van het wervingsproces.

3. Vermijd onnodige informatie en afbeeldingen

AI-screeningtools zijn geprogrammeerd om op zoek te gaan naar relevante informatie die aansluit bij de functievereisten. Focus daarom op je vaardigheden, kwalificaties en werkervaring. Vermijd onnodige details zoals persoonlijke interesses of ervaringen die geen waarde toevoegen aan je cv – hoe leuk ze ook zijn. Onnodige afbeeldingen voeg je ook beter niet toe. Zelfs al maken ze je cv visueel aantrekkelijker, ze kunnen ervoor zorgen dat de AI-algoritmes de inhoud van je cv minder nauwkeurig analyseren.

4. Optimaliseer je LinkedIn-profiel

Sommige bedrijven gebruiken AI om de informatie op je cv te vergelijken met die op je LinkedIn-profiel. Zorg dus voor consistentie wat betreft je opleiding, werkervaring en kwalificaties. Discrepanties tussen je cv en LinkedIn-pagina kunnen nefast zijn voor je sollicitatie.

Daarnaast kan je je LinkedIn-profiel gebruiken om dieper in te gaan op je skills, sterktes en prestaties. Neem deel aan interacties en post geregeld zelf iets om je professionele aanwezigheid te vergroten. Dit kan een positieve indruk maken op AI-screeningtools en op menselijke recruiters, waardoor je een streepje voor hebt in het wervingsproces.

5. Zoek de juiste balans

De bovenstaande tips kunnen je helpen om voorbij de AI-screeningtools te geraken en op de shortlist van potentiële kandidaten terecht te komen. Hou er wel rekening mee dat AI-screening slechts de eerste stap is in het wervingsproces. In de daaropvolgende gesprekken met de recruiter(s) zijn jouw relevante kwalificaties, passie en drive mistens even belangrijk als een goed opgesteld en doordacht CV.

Zorg dus dat je CV in de eerste plaats goed weergeeft wie jij bent en wat je ambities zijn. Ga op zoek naar de juiste balans tussen ‘AI-proof’ en ‘100% jij’. Die combinatie zal je uiteindelijk helpen om de job die je zo graag wil te bemachtigen!

Ben je op zoek naar nog meer tips en tricks voor een sterk cv? Download onze gratis sollicitatiegids.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur