Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Je ontslag nemen zonder nieuwe job: to do or not to do?

Je job vormt vaak een groot deel van je leven. Zonder alternatief je ontslag nemen is dus best een grote stap. Je geeft heel wat zekerheden op voor een sprong in het diepe. Daarom is het heel belangrijk dat je alle voor- en nadelen goed overweegt voor je de knoop definitief doorhakt. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rij.

Bright Plus

3 min. leestijd

Waarom ben je op zoek naar een nieuwe job?

Als je eraan denkt om je ontslag in te dienen, heb je daar vast een reden voor. Misschien ben je klaar voor een nieuwe uitdaging, maar het kan ook zijn dat je gefrustreerd of onzeker bent. Kaart in dat geval eerst je twijfels of ontevredenheid aan bij je huidige werkgever in plaats van meteen een drastische beslissing te nemen. Feedback geven en vragen en samen op zoek gaan naar een oplossing voor je ontevredenheid heeft vaak een grote impact op hoe gelukkig jij je voelt op de werkvloer.

Blijf je ervan overtuigd dat je ontslag nemen de enige juiste keuze is? Graaf dan diep in jezelf en ga goed na wat je in de toekomst echt wil doen, wat je verwacht van een job, een team en een werkgever en welke rol jouw beroep moet spelen in je leven.

Wat zijn de voordelen?

Je ontslag nemen zonder back-up heeft voor- en nadelen. Maar is het in jouw situatie een goed idee? Op je lijst met pro’s:

  • Als je echt ongelukkig bent in je job is het vaak moeilijk om je ervan los te rukken. We leven nu eenmaal in een ‘never quit’ cultuur. Daarom nemen we te weinig tijd om na te denken over wat we willen. Die ruimte heb je nu wel. Dat kan een enorme boost geven: je kan echt op zoek gaan naar een nieuwe job die jou gelukkig maakt.
  • Lijd je onder chronische stress of flirt je zelfs met een burn-out? Dan is meteen in een nieuw avontuur stappen niet altijd de beste zet en kan deze pauze net erg welkom zijn. Tijd nemen tussen twee jobs kan rust brengen en biedt je ruimte om goed voor jezelf te zorgen.
  • Dien jij je ontslag in, dan is de kans groot dat je nog een opzegtermijn moet doen. Je kan deze periode gebruiken om op zoek te gaan naar een nieuwe job. In deze periode heb je immers recht op één dag solliciatieverlof per week. Vind je nieuw werk, dan is je opzegtermijn al een stuk opgeschoten en kan je sneller aan de slag bij je nieuwe werkgever.
  • Wat tijd hebben tussen een oude en nieuwe job kan ook gewoon prettig zijn. Door wat me-time of een fijne vakantie in te plannen kan je met een fris hoofd aan je nieuwe avontuur beginnen.

En de nadelen?

Op je lijst met con’s?

  • Dien je zelf je ontslag in, dan heb je niet zomaar recht op een werkloosheidsuitkering. Concreet wil de RVA weten waarom jij je werk opzegde. Op basis daarvan wordt je uitkering een tijdlang geschorst. Pas na die schorsing kun je een uitkering aanvragen. Je financiële situatie kan dus een belangrijke factor zijn in je beslissingsproces. Let wel: in sommige gevallen oordeelt de RVA dat je een geldige reden had om ontslag te nemen. Vaak gaat het dan om een medische reden of een zware fout van de werkgever. Als je zo'n geldige reden kunt aantonen, heb je wel meteen recht op een uitkering.
  • Een nieuwe job zoeken is niet altijd vanzelfsprekend. Het kan dus langer duren dan je had verwacht. Dat kan veel stress en druk meebrengen. Je loopt dan het risico dat je opnieuw een job aanneemt die niet helemaal is wat jij wil.
  • Een ander nadeel van een langere zoektocht naar een nieuwe job, is dat er na een tijdje een gat ontstaat in je CV. Dat zal ook potentiële werkgevers niet ontgaan. Je zal dan goed moeten kunnen uitleggen waarom je al een tijdje werkzoekend bent.

Ben je 100% overtuigd van je beslissing? Neem dan de tijd die je nodig hebt en weet dat professionele recruiters klaar staan om jou te begeleiden als je weer op zoek wil gaan naar een nieuwe uitdaging. Neem een kijkje tussen onze jobs

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more