Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Mentaal welzijn op het werk: wat kan je als werknemer zelf doen?

Niet gelukkig in je job? Door stil te staan bij je eigen onbewuste gedrag kan je je mentale welzijn op het werk verbeteren.

Bright Plus

3 min. leestijd

Burn-out vs. bore-out: effort zone vs. comfortzone

Als je niet gelukkig bent in je job, lijkt van werk veranderen soms de enige optie. Toch is het niet alleen je werkomgeving die bepalend is voor je mentale welzijn op het werk, maar ook de manier waarop jij zelf - vaak onbewust – dingen aanpakt. Dat is goed nieuws, want het betekent dat je je welzijn op het werk voor een stuk zelf in de hand hebt. Deze tips en inzichten kunnen je misschien helpen om je gelukkiger te voelen in je job. En merk je geen verbetering, dan houdt niemand je tegen om toch op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Positief denken werkt echt

Je kent ze vast ook wel: mensen die altijd vrolijk en optimistisch zijn en bij wie alles vanzelf lijkt te gaan. Dat is geen toeval, want mensen die focussen op het positieve zijn over het algemeen ook succesvoller. Ze geloven in zichzelf en dankzij hun positieve ingesteldheid reageren anderen ook positiever op hen.

Zie jij vooral de nadelen van je job? Bekijk de dingen dan eens van een andere kant. Wat vind je bijvoorbeeld wél leuk aan je job, je werkplek, je collega’s, en wat kan je doen om het voor jezelf nog aangenamer te maken. Wedden dat je optimisme aanstekelijk werkt en voor positieve vibes zorgt op het werk?

Pak de oorzaken van stress aan

Als je langdurig onder spanning staat, heeft dat niet alleen mentale maar vaak ook fysieke gevolgen zoals hoofdpijn, rugklachten of slaapproblemen. Zo beland je na verloop van tijd in een vicieuze cirkel van fysieke en mentale ongemakken.

Ga daarom na wat je stress geeft – angst om je job te verliezen, te hoge werkdruk, een conflict met een collega – en pak de oorzaak aan. Misschien is de angst om ontslagen te worden wel ongegrond, kan een gesprek met je manager ervoor zorgen dat de druk wat minder groot wordt, of slaag je erin om goede afspraken te maken met je collega.

Weet wat je energie geeft

Weet ook waar je goed in bent en energie uit haalt, en integreer het zo veel mogelijk in je job. Neem er een taak bij die je zelf leuk vindt of voer opdrachten zo uit dat jij er meer plezier aan beleeft. Hou je bijvoorbeeld van contact met mensen, neem dan de telefoon om afspraken te maken. Heb je sterke commerciële vaardigheden, dan kan je misschien af en toe de collega’s bij verkoop een handje toesteken. Maak ook tijd voor de dingen die je naast het werk energie geven: ga tijdens de middagpauze een uurtje sporten, spreek na het werk af met vrienden of leef je uit in een creatieve hobby.

Zoek betekenis in je job

Natuurlijk werken we allemaal om onze rekeningen te kunnen betalen, maar geld alleen maakt niet gelukkig. Om je goed te voelen in je job is het belangrijk dat je het gevoel hebt iets van betekenis te doen, tot iets bij te dragen, deel uit te maken van een team.

Als onthaalmedewerker doe je bijvoorbeeld meer dan mensen ontvangen en koffie serveren, je bent ook het gezicht, de stem, het eerste aanspreekpunt van de organisatie en speelt zo een cruciale rol in de uitstraling naar klanten.

Kortom, probeer je job met andere ogen te bekijken en ga op zoek naar de aspecten die je voldoening geven of die je toelaten te groeien en bij te leren.

Kleine inspanningen, grote impact

Je onbewuste gedrag aanpassen doe je niet van de ene dag op de andere. Toch kunnen deze kleine inspanningen op korte tijd een groot verschil maken.

  • Humor werkt altijd
    Humor is een manier om zaken te relativeren of op een andere manier te bekijken en stress weg te nemen. Krijg je te maken met een gespannen situatie? Probeer de humor ervan in te zien en relativeer ze met een grapje. Je collega’s weten het vast te appreciëren.
  • Vraag feedback
    positieve houding tonen en ontdekken hoe je je prestaties nog kan verbeteren? Vraag je collega’s of je baas eens spontaan om feedback. Een kans om iets over jezelf te leren en te tonen dat je openstaat voor opbouwende kritiek.
  • Leer bij
    Werken aan jezelf geeft je een goed gevoel. Beschouw je job daarom als een kans om bij te leren, is het niet via opleidingen dan wel door iets op te steken van anderen of zelf zaken uit te proberen.