event
JobVillage Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Vind jij een functietitel niet zo belangrijk? Is voor jou de inhoud belangrijker dan de verpakking? Toch sta je beter even stil bij je functietitel als freelancer. Een goed gekozen functietitel kan je carrière namelijk vooruithelpen.
Er bestaan veel soorten jobs en nóg meer verschillende functietitels. Soms bestaan er voor één job meerdere functietitels. Sommigen hechten niet veel belang aan hun titel omdat ze vinden dat de jobinhoud primeert. Toch is een goede functietitel belangrijk. Hij geeft weer wat je kan en doet en is een indicatie van je positie in de organisatie. Een goede functietitel zorgt voor tevredenheid en een gevoel van eigenwaarde, wat de motivatie en voldoening op de werkvloer ten goede komt.
Als bediende kan je je functietitel meestal niet zelf kiezen, als freelancer wel. Denk er goed over na en hou het duidelijk en eenvoudig. Zo kom je geloofwaardig over en krijgen opdrachtgevers een goed zicht op wat je doet en waarvoor ze bij je terecht kunnen.
Je functietitel moet duidelijk maken wat je doet als werk, niet wat voor een leuke en boeiende persoon je wel bent. Laat je niet meeslepen in het bedenken van een zo origineel mogelijke functietitel. Al dat ‘pimpen’ kan in je nadeel werken doordat opdrachtgevers op den duur niet meer begrijpen wat je eigenlijk doet. Bespaar jezelf de moeite om creatief voor de dag te komen en hou het eenvoudig.
Een goeie functietitel bestaat uit niet te veel woorden. Kies er 2 à 3 die de lading dekken, ook al omschrijven ze niet volledig wat je doet. Voor mezelf koos ik ‘copywriter’ en ‘journalist’, hoewel bedrijven ook bij mij terechtkunnen voor revisies, vertalingen en marcom begeleiding. Maar deze 2 termen zijn mijn ‘core business’. Al mijn diensten samenballen in 1 overkoepelende functietitel is onbegonnen werk en het zou niet duidelijk zijn.
Vermijd vage functietitels die in feite niks inhoudelijks vertellen over het werk dat je doet. Denk aan ‘entrepreneur’, ‘creative’, ‘wizard’ en andere (vaak Engelse) termen. Ze klinken hip en mooi maar je maakt het beter concreet door te focussen op wat je allemaal kan. Geef jezelf geen hogere titel dan nodig. Als je een eenmanszaak hebt of freelancer bent, zijn titels als ‘director’, ‘manager’ of ‘senior’ niet echt aan de orde.
Hoe leuk humoristische functietitels ook zijn en hoe goed ze dienen als ‘ijsbreker’ in een gesprek, je doet het beter niet. Je ondermijnt er je eigen werk mee en je zal niet altijd serieus genomen worden.
Let op, ik ben de laatste om te zeggen dat je als freelancer altijd op een zakelijke en droge manier met je klanten moet omgaan. Ik streef zelf naar een informele relatie met mijn klanten en dat werkt al al die jaren zeer goed. Maar mijn functietitel hou ik bewust ‘neutraal’ omdat ik er rekening mee hou dat er bedrijven zijn die niet zo goed overweg kunnen met humor. Die wil ik niet mislopen als klant door een verkeerd gekozen functietitel.
Denk goed na over de vindbaarheid van je functietitel. Veel opdrachtgevers zoeken op bepaalde functietitels, bv. op Linkedin. Ga na welke titels andere freelancers gebruiken binnen jouw sector. Je hoeft dit niet klakkeloos te kopiëren maar het kan je wel inspiratie geven. Als je je functietitel afstemt op het zoekgedrag van opdrachtgevers, maak je meer kans om gevonden te worden.
Vroeger was een ondernemer gewoon een ondernemer, oprichter of eigenaar. De laatste jaren evolueerde dit alsmaar meer naar ‘entrepreneur’, ‘founder’ of ‘CEO’. Veel mensen gebruiken een creatieve en vaak Engelstalige functienaam. Dat klinkt goed maar het is best om dit enkel te doen als je internationale ambities hebt op korte termijn. In de andere gevallen is een Nederlandse functietitel de beste keuze. Het is duidelijk en zo maak je meer kans om een boeiende freelance opdracht binnen te halen.
Ben je op zoek naar een nieuwe opdracht? Neem dan een kijkje tussen onze freelance jobs!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Freelance werken
Waarom sterke klantrelaties cruciaal zijn voor freelancers
2 min. leestijd
Freelance werken
8 essentiële vaardigheden voor een freelancer
2 min. leestijd
Freelance werken
Hoe maak je een business plan als freelancer?
2 min. leestijd
Freelance werken
Tijdelijke jobs: wat zijn de mogelijkheden?
2 min. leestijd
event
Roeselare
event
event
Kortrijk
event
Brussel
event
Hasselt
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.