Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo blijf jij je talent verder ontwikkelen

Net als iedereen ben jij geboren met een aantal eigenschappen en talenten. Maar die gaven monden niet vanzelf uit in goede prestaties. Wil jij blijven groeien? Dan moet je je talent verder blijven ontwikkelen en dat doe jij met deze tips.

Bright Plus

2 min. leestijd

Breng je sterktes en talenten in kaart

De eerste stap is logisch. Voor jij je talenten kan ontwikkelen, moet je weten wat ze zijn en hoe ontwikkeld ze op dit moment al zijn. Dat kan je doen met een zelfanalyse. Zo’n analyse geeft je inzicht in je kernkwaliteiten, competenties en drijfveren. Daarnaast geeft het je ook een beter beeld van je minder sterke kanten en van potentiële verbeterpunten. 

Maak voor jezelf een checklist met zaken die je…

  • Graag doet en goed kan. Dit zijn je passies en talenten. Ga na op welke manier je deze nog meer kan inzetten om je doelen te bereiken.
  • Graag doet, maar nog niet goed kan. Dit zijn verbeterpunten, groeimogelijkheden. Ga na op welke manier je deze vaardigheden verder kan ontwikkelen.
  • Niet graag doet, maar wel goed kan. Dit zijn vaardigheden die goed van pas kunnen komen om de dingen die je wel graag doet te bereiken. Ga na op welke manieren je deze skills kan inzetten zonder dat ze je te veel energie kosten.
  • Niet graag doet en niet goed kan. Dit zijn je minder sterke punten, ook die hebben we allemaal. Ga na in hoeverre ze je op dit moment energie kosten en hoe je dat kan compenseren met andere vaardigheden die je meer energie geven.

Een beetje hulp nodig bij je analyse? Management Drives is een handige tool die je een duidelijk zicht geeft op persoonlijke en professionele sterktes en drijfveren, op de zaken die je energie geven en kosten

Kom uit je comfort zone

Fauten maaken mach. Sterker nog: je kan er bijzonder veel uit leren. Je grenzen verleggen en nieuwe dingen proberen zal niet altijd vlekkeloos verlopen, maar het is wel de beste manier om vooruit te geraken. Of je nu een senior of een junior bent, het startpunt van elk succesvol parcours is ‘durven’. Enkel door de stap te wagen en op zoek te gaan naar wat je echt wil en kan, kan je blijven groeien en ontwikkelen.

Durf te communiceren over je visie en verwachtingen

Na je zelfanalyse weet jij alvast wat je wil en kan, maar je bent niet alleen in de (bedrijfs)wereld. Door aan je leidinggevenden en collega’s mee te geven wat je graag doet en waar je naartoe wil, kunnen zij hier ook rekening mee houden en je erin ondersteunen met bijvoorbeeld opleiding en coaching.

Met deze tips kan jij op een open en transparantie manier je ambitie tonen aan je leidinggevenden.

Vraag feedback

In heel wat organisaties worden er (half)jaarlijks evaluatiemomenten georganiseerd. Die zijn heel nuttig, maar je hoeft niet op dat formele moment te wachten om feedback te vragen. Het hele jaar lang kan je enorm veel leren uit positieve, maar ook uit opbouwende feedback van je managers en collega’s. Durf hier dan ook op regelmatige basis naar te vragen. Doe dat op een geschikt moment, bereid je hier goed op voor en neem achteraf de tijd om de feedback goed te evalueren en te analyseren op welke manier je ermee aan de slag wil gaan.

Ruimte nodig om jezelf te ontwikkelen? Dat kan bij Bright Plus. Ontdek hier hoe wij mee willen werken aan jouw groeiproces.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more