Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo overleef jij elke selectietest

Droomjob op het spoor? Top! Maar eerst nog een paar hindernissen overwinnen. Zoals selectietesten, de nachtmerrie van zowat iedere sollicitant. Met deze tips doorsta je ze zonder kleerscheuren.

Bright Plus

1 min. leestijd

1. Bereid je voor

Ook bij selectietesten is een goede voorbereiding belangrijk. De antwoorden uit het hoofd leren heeft geen zin. Zorg er wel voor dat je een paar online tests uitprobeert. Zo ga je vol zelfvertrouwen aan de slag, en dat doet wonderen voor je prestaties.

Aarzel trouwens niet om tips te vragen aan je netwerk. Een voorbereid sollicitant is er twee waard!

2. Laat je niet verrassen

Kom in topvorm naar je selectietest. Vermijd alcohol de avond voordien, ga op tijd slapen en vertrek op tijd. Ook je voorkomen is belangrijk, zelfs al leg je alleen maar een computertest af. Zorg er dus voor dat je er verzorgd uitziet.

Plan geen afspraken in na je test, want het is mogelijk dat die uitloopt.

3. Gebruik je tijd verstandig

Fout antwoorden omdat je de vraag verkeerd las? Pijnlijk. Lees daarom elke opgave aandachtig. Blijf je het antwoord schuldig? Ga dan meteen door naar de volgende opdracht.

Want bij veel selectietesten is snelheid een belangrijke factor. Lukt het je niet om alle vragen af te krijgen? Geen paniek. Vaak is dat net de bedoeling.

4. Ken jezelf

‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ Het is de klassieker der sollicitatievragen. En ook bij selectietesten ontsnap je er niet aan: de vraag zit er altijd wel op een of andere manier in verwerkt.

Denk daarom op voorhand na over je sterktes en werkpunten, en doe er je voordeel mee. Bedenk concrete voorbeelden die je goede eigenschappen bevestigen, of die aantonen hoe je werkt aan je mindere kanten.

5. Blijf optimistisch

Liep de test niet bepaald van een leien dakje? Laat het hoofd dan niet hangen. Want selectietesten vergelijken je resultaat vaak met dat van de referentiegroep. Ook als je niet excellent scoorde, bestaat de kans dat je het toch nog beter deed dan de gemiddelde kandidaat.

6. Vraag feedback

We kunnen het niet sterk genoeg benadrukken: vraag altijd om feedback. Zelfs al haal je de volgende ronde niet. Kennis van je sterke en zwakke punten is waardevolle informatie waarmee je zelf aan de slag gaat. Ideaal dus voor een eventuele volgende sollicitatie!

Wil jij je verder optimaal voorbereiden op het sollicitatieproces? Download dan onze gratis sollicitatiegids vol handige sollicitatietips.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more