Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo scoor jij je droomjob met de hulp van AI

De komst van ChatGPT, Google Bard en andere AI-tools zorgde eventjes voor onrust op de arbeidsmarkt, want wat als AI je job inpikt? Het tegendeel blijkt waar, want in plaats van je werk in te palmen, kan het jou net optimaal ondersteunen. Zelfs met het vinden van een job!

Bright Plus

6 min. leestijd

Op deze vier manieren zet je de nieuwste technologie in tijdens het solliciteren en is die topjob nog maar een prompt van je verwijderd.

1. Ontdek welke job bij je past

De eerste stap naar een succesvolle sollicitatie? Weten wat je wil doen. Maar jezelf oriënteren op de arbeidsmarkt is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als je weet dat de bedrijfswereld voortdurend in beweging is. Gelukkig lopen Bard, ChatGPT en andere AI-platformen over van de kennis, ideeën en inspiratie.

Je krijgt een eerste blik op je mogelijkheden als je je favoriete AI-tool een goede kijk geeft op wie jij als professional bent. Typ bijvoorbeeld: ‘Ik studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en deed al vier jaar ervaring op als marketing assistant. Ik wil me nu graag verder oriënteren op de arbeidsmarkt. Kan je voor mij 20 jobs opsommen in verschillende sectoren die bij mijn professionele profiel zouden passen?’

Onthoud: hoe meer je een AI-tool informeert, hoe beter die een antwoord zal kunnen formuleren. Deel daarom naast je professionele achtergrond ook wat je vaardigheden, eigenschappen, interesses en sterktes zijn en filter zo nog beter. Tot slot kan je ook de resultaten van een professionele persoonlijkheidstest, je cv of je LinkedIn-profiel uploaden om een nog verfijnder zoekresultaat te bekomen.

En ook dit kan je aan een chatbot vragen:

 • Hoe ziet een typische werkdag als {een job} eruit?
 • Welke vaardigheden en competenties zijn essentieel als {een job}?
 • Wat zijn typische valkuilen als {een job}?
 • Kan je me meer informatie geven over {een job}, {een sector}, {een organisatie}?
 • Ik ben nu {een job}. In welke andere jobs worden vergelijkbare vaardigheden gevraagd?

2. Geef je motivatiebrief, cv en LinkedIn-profiel een upgrade

Solliciteren kan best een tijdrovende bezigheid zijn, maar ook op dat vlak kan AI je zoektocht vergemakkelijken. Probeer alvast deze tips.

Je motivatiebrief opstellen

Schrijven is de skill waar chatbots als ChatGPT het meest bedreven in zijn. Ze zijn dan ook perfect bekwaam om op basis van jouw achtergrond en wat input over de job een sterke motivatiebrief op te stellen. Zo ga je ermee aan de slag:

 • Informeer ChatGPT over wat het doel van je brief is en aan wie je hem richt.
 • Geef in je prompt mee hoe je brief moet klinken. Wil je eerder een formele en zakelijke tone of voice of mag er wat humor en creativiteit in je brief zitten?
 • Hoe meer details, hoe beter het eindresultaat. Finetune je prompt en test hem een paar keer uit, want zo zal ChatGPT je de best uitgewerkte brief voorstellen.

Een voorbeeldje: ‘Dag ChatGPT. Kan je een overtuigende, enthousiaste motivatiebrief schrijven voor een recruiter van Bright Plus op maat van de vacature. Verwerk hierin zeker de meest relevante zaken uit mijn cv. Gebruik een vlotte tone of voice met een vleugje humor, maar die toch professioneel klinkt. Vraag me eerst naar mijn cv en de vacaturetekst in 2 aparte vragen, zodat je op basis daarvan de brief kunt schrijven.’

Upload vervolgens je cv en de vacaturetekst. Bij ChatGPT doe je dat in de tab ‘custom instructions’ dat je links onderaan terugvindt als je op je accountnaam klikt.

Pas op: lees de brief wel steeds uitvoerig na en pas deze aan indien nodig. AI kan dan wel een mooie basis aanleveren, een kritische blik is steeds aangewezen zodat deze aansluit bij wie je bent en hoe jij jezelf wil presenteren.

Je cv verbeteren

Je hele cv door ChatGPT laten opstellen, is niet het beste idee. Wat je wel kan doen is de vacature invoeren en ook je bestaande cv als basis aan de AI-tool geven. Zo kan de tool de info uit je cv herschikken en verbeteren.

 • Vraag welke trefwoorden je best gebruikt in je cv als je op deze vacature wil reageren.
 • Vraag welke skills en competenties uit je cv je best in de kijker zet voor deze vacature.
 • Voer de tekst van je cv in en vraag om die aantrekkelijker, beknopter of overtuigender te maken.
 • Vragen om na te lezen op spellings- of grammaticafouten is ook altijd een goed idee.

3. Oefen je sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is voor velen nog steeds het meest zenuwslopende onderdeel van het sollicitatieproces. Maar dankzij AI zal je voortaan met meer zelfvertrouwen voor de recruiter kunnen plaatsnemen. ChatGPT en co zijn immers de perfecte sparringspartners voor een oefenrondje solliciteren.

 • Upload de vacature en vraag ChatGPT wat de meest gestelde sollicitatievragen voor deze vacature zouden kunnen zijn. Of je kan ook net naar onverwachte of strikvragen polsen. En oh ja, weet je wat echt geweldig is? Je kan ook meteen naar de beste antwoorden vragen.
 • Graag nog meer inzicht in het rekruteringsproces? Dan kan je ChatGPT ook vragen waarom een recruiter naar bepaalde zaken polst. Je kan ook je cv uploaden en meegeven dat de chatbot de antwoorden op sollicitatievragen moet afstemmen op de info in je cv.

Een voorbeeldje: ‘Dag ChatGPT. Vandaag ben jij mijn sollicitatiecoach en wil ik dat je me helpt om me voor te bereiden op mijn sollicitatiegesprek. Vraag me eerst naar de functietitel, sector, organisatie en vacaturetekst. Op basis daarvan wil ik dat je me 25 van de meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek voor dit soort functies stelt en 10 onverwachte strikvragen. Formuleer voor elke vraag een sterk antwoord en integreer daarbij de info uit mijn cv. Leg tot slot uit waarom de recruiter deze vraag stelt.’

4. Krijg hulp bij je loononderhandeling

Heb je een jobaanbieding gekregen? Dan is het tijd om je salaris en extralegale voordelen te onderhandelen. Eerst en vooral is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de gemiddelde lonen voor de functie. Hiervoor kan je bijvoorbeeld beroep doen op de salaristool van Bright Plus. Deze tool geeft jou een goed beeld van de gangbare lonen per functie, regio, sector en anciënniteit en biedt vervolgens ook een goed zicht op de extralegale voordelen die je mag verwachten.  

Zodra je een goed idee hebt van wat een redelijk loonvoorstel voor iemand met jouw profiel in deze functie is, kan je vervolgens aan ChatGPT vragen of die je een aantal goede onderhandelingstechnieken kan aanleren om dat loonpakket ook daadwerkelijk binnen te halen. Vraag bijvoorbeeld: ‘Oefen met mij een onderhandelingsgesprek over mijn loon en gebruik daarbij onderhandelingsprincipes van de beste onderhandelaars ter wereld. Jij speelt de coach, ik speel de sollicitant.’

Een puntje van aandacht

We snappen maar al te goed dat ChatGPT en co voortaan jouw favoriete jobcoaches zijn, maar verlies één belangrijke zaak niet uit het oog. AI staat momenteel nog in z’n kinderschoenen, en hoewel zo’n tool je snel relevante informatie kan bezorgen, blijft het belangrijk om de output steeds te dubbelchecken. Zo kan je een AI-tool steeds vragen uit welke bron de verschafte informatie komt, zodat je zelf ook nog wat onderzoek kan voeren. Stel jezelf ook niet tevreden met het eerste het beste antwoord en vraag liever verder door, om zo een nog optimaler antwoord of resultaat van je chatbot te bekomen.

Wees tot slot steeds voorzichtig: het delen van persoonsgegevens of gevoelige informatie wordt afgeraden. Hoewel meer details delen voor betere resultaten zal zorgen, is het tot slot belangrijk dat je goed nadenkt over wat je allemaal met zo’n AI-tool deelt. Je privacy is kostbaar en je deelt liever geen gevoelige data met een derde partij.

Ben jij op zoek naar bijkomende sollicitatietips? Download dan onze gratis sollicitatiegids.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more