event
JobVillage Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
De komst van ChatGPT, Google Bard en andere AI-tools zorgde eventjes voor onrust op de arbeidsmarkt, want wat als AI je job inpikt? Het tegendeel blijkt waar, want in plaats van je werk in te palmen, kan het jou net optimaal ondersteunen. Zelfs met het vinden van een job!
Op deze vier manieren zet je de nieuwste technologie in tijdens het solliciteren en is die topjob nog maar een prompt van je verwijderd.
De eerste stap naar een succesvolle sollicitatie? Weten wat je wil doen. Maar jezelf oriënteren op de arbeidsmarkt is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als je weet dat de bedrijfswereld voortdurend in beweging is. Gelukkig lopen Bard, ChatGPT en andere AI-platformen over van de kennis, ideeën en inspiratie.
Je krijgt een eerste blik op je mogelijkheden als je je favoriete AI-tool een goede kijk geeft op wie jij als professional bent. Typ bijvoorbeeld: ‘Ik studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en deed al vier jaar ervaring op als marketing assistant. Ik wil me nu graag verder oriënteren op de arbeidsmarkt. Kan je voor mij 20 jobs opsommen in verschillende sectoren die bij mijn professionele profiel zouden passen?’
Onthoud: hoe meer je een AI-tool informeert, hoe beter die een antwoord zal kunnen formuleren. Deel daarom naast je professionele achtergrond ook wat je vaardigheden, eigenschappen, interesses en sterktes zijn en filter zo nog beter. Tot slot kan je ook de resultaten van een professionele persoonlijkheidstest, je cv of je LinkedIn-profiel uploaden om een nog verfijnder zoekresultaat te bekomen.
En ook dit kan je aan een chatbot vragen:
Solliciteren kan best een tijdrovende bezigheid zijn, maar ook op dat vlak kan AI je zoektocht vergemakkelijken. Probeer alvast deze tips.
Schrijven is de skill waar chatbots als ChatGPT het meest bedreven in zijn. Ze zijn dan ook perfect bekwaam om op basis van jouw achtergrond en wat input over de job een sterke motivatiebrief op te stellen. Zo ga je ermee aan de slag:
Een voorbeeldje: ‘Dag ChatGPT. Kan je een overtuigende, enthousiaste motivatiebrief schrijven voor een recruiter van Bright Plus op maat van de vacature. Verwerk hierin zeker de meest relevante zaken uit mijn cv. Gebruik een vlotte tone of voice met een vleugje humor, maar die toch professioneel klinkt. Vraag me eerst naar mijn cv en de vacaturetekst in 2 aparte vragen, zodat je op basis daarvan de brief kunt schrijven.’
Upload vervolgens je cv en de vacaturetekst. Bij ChatGPT doe je dat in de tab ‘custom instructions’ dat je links onderaan terugvindt als je op je accountnaam klikt.
Pas op: lees de brief wel steeds uitvoerig na en pas deze aan indien nodig. AI kan dan wel een mooie basis aanleveren, een kritische blik is steeds aangewezen zodat deze aansluit bij wie je bent en hoe jij jezelf wil presenteren.
Je hele cv door ChatGPT laten opstellen, is niet het beste idee. Wat je wel kan doen is de vacature invoeren en ook je bestaande cv als basis aan de AI-tool geven. Zo kan de tool de info uit je cv herschikken en verbeteren.
Het sollicitatiegesprek is voor velen nog steeds het meest zenuwslopende onderdeel van het sollicitatieproces. Maar dankzij AI zal je voortaan met meer zelfvertrouwen voor de recruiter kunnen plaatsnemen. ChatGPT en co zijn immers de perfecte sparringspartners voor een oefenrondje solliciteren.
Een voorbeeldje: ‘Dag ChatGPT. Vandaag ben jij mijn sollicitatiecoach en wil ik dat je me helpt om me voor te bereiden op mijn sollicitatiegesprek. Vraag me eerst naar de functietitel, sector, organisatie en vacaturetekst. Op basis daarvan wil ik dat je me 25 van de meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek voor dit soort functies stelt en 10 onverwachte strikvragen. Formuleer voor elke vraag een sterk antwoord en integreer daarbij de info uit mijn cv. Leg tot slot uit waarom de recruiter deze vraag stelt.’
Heb je een jobaanbieding gekregen? Dan is het tijd om je salaris en extralegale voordelen te onderhandelen. Eerst en vooral is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de gemiddelde lonen voor de functie. Hiervoor kan je bijvoorbeeld beroep doen op de salaristool van Bright Plus. Deze tool geeft jou een goed beeld van de gangbare lonen per functie, regio, sector en anciënniteit en biedt vervolgens ook een goed zicht op de extralegale voordelen die je mag verwachten.
Zodra je een goed idee hebt van wat een redelijk loonvoorstel voor iemand met jouw profiel in deze functie is, kan je vervolgens aan ChatGPT vragen of die je een aantal goede onderhandelingstechnieken kan aanleren om dat loonpakket ook daadwerkelijk binnen te halen. Vraag bijvoorbeeld: ‘Oefen met mij een onderhandelingsgesprek over mijn loon en gebruik daarbij onderhandelingsprincipes van de beste onderhandelaars ter wereld. Jij speelt de coach, ik speel de sollicitant.’
We snappen maar al te goed dat ChatGPT en co voortaan jouw favoriete jobcoaches zijn, maar verlies één belangrijke zaak niet uit het oog. AI staat momenteel nog in z’n kinderschoenen, en hoewel zo’n tool je snel relevante informatie kan bezorgen, blijft het belangrijk om de output steeds te dubbelchecken. Zo kan je een AI-tool steeds vragen uit welke bron de verschafte informatie komt, zodat je zelf ook nog wat onderzoek kan voeren. Stel jezelf ook niet tevreden met het eerste het beste antwoord en vraag liever verder door, om zo een nog optimaler antwoord of resultaat van je chatbot te bekomen.
Wees tot slot steeds voorzichtig: het delen van persoonsgegevens of gevoelige informatie wordt afgeraden. Hoewel meer details delen voor betere resultaten zal zorgen, is het tot slot belangrijk dat je goed nadenkt over wat je allemaal met zo’n AI-tool deelt. Je privacy is kostbaar en je deelt liever geen gevoelige data met een derde partij.
Ben jij op zoek naar bijkomende sollicitatietips? Download dan onze gratis sollicitatiegids.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Cv
Zo maak je als jobstudent een cv dat opvalt!
2 min. leestijd
Solliciteren
Sollicitatiegesprek op de agenda? Zo bereid je je voor!
4 min. leestijd
Solliciteren
De meestgestelde sollicitatievragen aan schoolverlaters: zo ace jij ze allemaal!
4 min. leestijd
Nieuwe job
Wanneer is het tijd om van job te veranderen?
2 min. leestijd
event
Roeselare
event
event
Kortrijk
event
Brussel
event
Hasselt
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.