Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo start de zoektocht naar je eerste job

Op zoek gaan naar de juiste job is niet gemakkelijk, zeker niet als het voor jou de eerste keer is. Maar geen paniek, Sara Vanthournout van Bright Plus schiet je graag te hulp. Zij vertelt je welke stappen je het best volgt om de ideale job te strikken.

Jobat Go for Happy

4 min. leestijd

Sara Vanthournout werkt als business manager in het Bright Plus-kantoor in Kortrijk en is daarnaast verantwoordelijk voor alles wat met campus recruitment te maken heeft. “Binnen deze rol werk ik projecten uit rond hoe we schoolverlaters nog beter kunnen ondersteunen bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt”, vertelt Sara. Ze weet dus als de beste hoe je deze zoektocht best aanpakt.

Stap 1: voor je afstudeert

“Dat proces begint al voor je afstudeert”, legt Sara uit. “De keuze van je stageplaats of vakantiejob is hierbij heel belangrijk.” Zo kun je kennismaken met het werkveld en leren hoe het eraan toegaat binnen een bedrijf. “Denk goed na waarin je je wilt verdiepen en kies een stage of vakantiejob die daarbij aansluit. Het is een mooie kans om jezelf vanuit een professioneel standpunt beter te leren kennen en om te achterhalen wat je met jouw diploma allemaal kunt doen.”

Stap 2: enkele praktische zaken

Zodra je bent afgestudeerd, kun je jezelf inschrijven als werkzoekende bij je regionale tewerkstellingsdienst. Voor Vlaanderen is dat VDAB, voor Brussel Actiris en voor Wallonië Le Forem. Eerst en vooral geeft je inschrijving je recht op een werkloosheidsuitkering als je na een jaar nog geen job hebt gevonden. Bovendien kun je er terecht voor infosessies en gratis opleidingen.

Ook moet je jouw ziekenfonds inlichten, want als student val je nog onder het ziekenfonds van je ouders. Eens je je arbeidscontract tekent, dien je jezelf aan te sluiten. Tot slot moet je het kinderbijslagfonds op de hoogte brengen dat jij niet langer ten laste bent van je ouders en op je eigen benen staat.

Stap 3: de ontdekkingsfase

Voor je van start gaat, moet je uiteraard weten wat je wilt. Stel jezelf daarom eerst de volgende vragen:

  • Wat verwacht ik van een job?
  • Wat heb ik te bieden? Wat zijn mijn sterke en te ontwikkelen punten?
  • Hoe flexibel kan en wil ik zijn? Wil ik vaste of flexibele uren? Hoe lang wil ik onderweg zijn?
  • Welke waarden wil ik mee vertegenwoordigen?

Het is geen eenvoudige opgave, zeker als je nog niet op alle vragen een antwoord hebt. “Je hoeft dit proces natuurlijk niet alleen aan te gaan. Om wat last van je schouders te halen, kun je te rade gaan bij vrienden, familie of stagementoren. Zij kunnen je meer inzicht geven in wie je bent en wat je goed kunt.”

“Je moet ook realistisch durven te zijn”, stelt Sara. “Dromen mag, maar een balans in wat je verwacht van een job is belangrijk. Je verwachtingen mogen niet te laag zijn, maar ook niet te hooggespannen.” Hiervoor kun je opnieuw in gesprek gaan met jouw netwerk. “Je kunt ook de hulp inschakelen van een rekruteringskantoor dat je helpt om de juiste focus te bepalen en een beter beeld te scheppen van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.”

Stap 4: je cv en motivatiebrief

Nadien is het tijd om jouw voorbereiding neer te pennen in een cv en motivatiebrief. “Je cv is je professionele uithangbord. Daar besteed je dus het best veel tijd en aandacht aan. In jouw motivatiebrief kun je wat meer vertellen over waarom je graag voor het bedrijf wilt werken en waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de job.”

“Ook je sociale mediakanalen kunnen een belangrijke rol spelen”, vertelt Sara. “Zorg dat ze aansluiten bij hoe jij jezelf op de arbeidsmarkt wilt positioneren. Vul dit indien mogelijk aan met aanbevelingen van medestudenten, docenten of voormalige werkgevers. Google jezelf tot slot en controleer je persoonlijke accounts. Recruiters zullen namelijk hetzelfde doen.”

Stap 5: op zoek naar dé job

Nu de nodige voorbereidingen achter de rug zijn, kan de zoektocht naar je eerste job echt beginnen. Hiervoor kun je verschillende kanalen inzetten. Je kan vacatures terugvinden op jobsites zoals Jobat, VDAB. Je ziet daarnaast tal van jobs verschijnen op sociale media. Bedrijven posten hun vacatures ook standaard op hun bedrijfswebsite.

Toch kan dat grote aanbod wat overweldigend zijn. Laat je dan begeleiden in deze zoektocht en ga in gesprek met een rekruteringskantoor. Met hun ervaring en expertise kunnen zij de juiste selectie maken voor jou, waarbij ze rekening houden met jouw ambities. Daarnaast kunnen ze jou info geven die je niet in een vacaturetekst terugvindt. Zij kennen de bedrijven, zijn op de hoogte van traineeships of opleidingen en polsen steevast naar de bedrijfscultuur.

Stap 6: solliciteren en blijven solliciteren

De laatste stap in het proces is solliciteren. “Natuurlijk hoef je niet op één paard te wedden, maar ook niet op een hele koers”, raadt Sara aan. Neem niet te veel hooi op je vork. Kies enkele vacatures en focus je daarop. “Zorg ervoor dat je de vacature en de bedrijfswebsite goed bestudeert zodat je jouw cv en motivatiebrief op maat kunt opstellen.”

Tot slot vroegen we aan Sara wat zij graag had geweten voor zij op zoek ging naar haar eerste job. “Wanneer je afstudeert, weet je nog erg weinig over de arbeidsmarkt en de vele mogelijkheden die er zijn. Ik heb zelf ook even moeten zoeken voor ik mijn ideale job vond. Een ideale manier om dat te ontdekken, is via outsourcing. Hierbij heb je een vast contract bij een HR-dienstverlener, maar ga je op projectmatige basis aan de slag bij verschillende bedrijven. Gelukkig zijn er vandaag heel wat programma’s, zoals ons Bright Young Grads-programma, waarbij je al doende ontdekt wat je wilt en in welk bedrijf je je thuis voelt.”

Meer weten over Bright Young Grads?

Over de auteur

Jobat Go for Happy

Voel jij je helemaal gelukkig op de werkvloer? Fijn! Maar hoe zorg je ervoor dat het zo blijft? Toch niet zo happy at work? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Of je nu een young graduate bent of al heel wat jaren op teller hebt, Go for happy Magazine helpt je op weg met inspirerende artikels over well-being, hybride werken, modern leiderschap, teamwork en (interne) mobiliteit. En dat allemaal met maar één doel: jouw werkgeluk vergroten.

Lees meer van deze auteur