Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo stel je heldere doelen na je evaluatiegesprek

Je evaluatie- of functioneringsgesprek zit erop. Je hebt waardevolle feedback gekregen over je prestaties, sterke punten en verbeterkansen. Maar wat nu? Hoe zet je deze inzichten om in concrete acties en resultaten? De sleutel ligt in het stellen van duidelijke, haalbare doelen om vooruitgang te boeken in je carrière.

Josefien De Bock

2 min. leestijd

Waarom is het zo belangrijk om doelen te stellen na een evaluatiegesprek?

Een evaluatiegesprek is meer dan een terugblik op het afgelopen jaar. Het is geen verplicht nummertje, maar een kans om meer richting en betekenis te geven aan je carrière. Dus grijp die kans! Concrete doelen stellen brengt tal van voordelen met zich mee:

  • Doordat je precies weet waar je naartoe werkt, hou je grip op je carrière.
  • Met een duidelijk plan blijf je gefocust en gemotiveerd.
  • Door initiatief te nemen en aan je groei te werken, laat je aan je werkgever zien dat je ambitieus en toekomstgericht bent.
  • Bewuste doelen stellen helpt je om sneller stappen te zetten richting promoties, opleidingen of nieuwe verantwoordelijkheden.

Maar dan blijft natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe stel je haalbare en realistische doelen?

Tips voor haalbare en realistische doelen

1. Begin met de feedback uit je gesprek

Neem het evaluatieverslag of je eigen aantekeningen erbij. Welke feedback komt het vaakst terug? Wat zijn je sterke punten en waar is ruimte voor groei? Gebruik deze feedback als startpunt om je doelen te bepalen.

2. Gebruik de SMART-methode

Vage doelen werken niet. “Ik wil beter worden in project management” is te algemeen en moeilijk meetbaar. Gebruik de SMART-methode om je doelen concreet en haalbaar te maken:

  • Specifiek: wat wil je precies verbeteren?
  • Meetbaar: hoe kan je je vooruitgang meten?
  • Acceptabel: sluit dit doel aan bij je functie en ambities?
  • Realistisch: is het haalbaar met de beschikbare tijd en middelen?
  • Tijdsgebonden: wanneer wil je dit bereiken?

VoorbeeldIn plaats van “Beter worden in project management” stel je als doel “Ik wil binnen de zes maanden een certificaat in project management behalen en één groot project zelfstandig leiden.”

3. Maak een concreet actieplan

Zet je doel om in concrete acties door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat heb ik nodig om dit doel te bereiken? (bv. opleiding, meer tijd, extra ondersteuning?)
  • Welke kleine stappen kan ik nu al zetten?
  • Hoe en wanneer evalueer ik mijn vooruitgang?

Voorbeeld – Wil je je mondelinge presentatievaardigheden verbeteren? Schrijf je in voor een training, oefen maandelijks met een collega en vraag na elke presentatie feedback.

4. Bespreek je doelen met je leidinggevende

Je hoeft dit niet alleen te doen. Deel je doelen met je leidinggevende of HR-verantwoordelijke en vraag om ondersteuning. Misschien is er een opleidingsbudget of kan je extra verantwoordelijkheden opnemen om sneller te groeien. Vraag zeker om tussentijdse evaluaties. Zo blijf je op koers en kan je indien nodig bijsturen.

5. Blijf flexibel en evalueer regelmatig

Niet alles loopt altijd zoals gepland. Misschien veranderen de bedrijfsdoelen of ontdek je dat een ander pad beter bij je past. Dat is geen probleem: doelen mogen evolueren. Plan elke drie maanden een korte check-in met jezelf. Wat gaat goed, en wat kan beter? Zo blijf je gemotiveerd en hou je grip op je vooruitgang. Een evaluatiegesprek is het ideale moment om je carrière in handen te nemen. Door duidelijke, haalbare doelen te stellen, blijf je gemotiveerd en zet je concrete stappen vooruit. Zo maak je van je evaluatie niet alleen een terugblik, maar vooral een springplank naar de toekomst!

Heb je nood aan bijkomende tips om te groeien? Neem dan zeker een kijkje tussen onze andere blogs.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur