Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

10 x fit en gezond het nieuwe jaar starten

De feestdagen zitten erop en misschien zijn er wel wat kilo’s blijven hangen na al die lekkere glaasjes cava, ovenhapjes, kroketten en kerstbûches. Geen nood: je bent vast niet de enige en met mijn tien tips start je het nieuwe jaar fit en energiek!

Josefien De Bock

3 min. leestijd

1. Honger jezelf niet uit

Mensen die willen afvallen, gaan vaak in de fout door te weinig te eten. Blijf ver weg van crashdiëten. Ze zijn niet gezond, laat staan haalbaar. Bovendien hebben ze een slechte invloed op je humeur! Ik eet gewoon wanneer ik honger heb. Dat wil zeggen 3 hoofdmaaltijden per dag, aangevuld met simpele en gezonde tussendoortjes. Denk aan yoghurt met vers fruit, een handvol noten, een zelfgemaakte granenreep of kerstomaatjes.

2. Drink véél water

Ik drink de hele dag door water. Ik doe dit elke dag maar na een ‘uitspatting’ besteed ik er extra aandacht aan. Tijdens het werken heb ik een grote fles naast me staan en als ik ergens naartoe ga, neem ik mijn hervulbare waterfles mee. Door water te drinken, voert mijn lichaam afvalstoffen af, wat ongewenste kilo’s voorkomt. Een goed gehydrateerd lichaam geeft me ook veel energie. Tip: vermijd light/zero dranken want deze houden je drang naar zoet alleen maar in stand!

3. Food prepping

Ik zorg dat ik altijd enkele gezonde tussendoortjes/snacks bij me heb. Ik ‘tank’ energie bij om de 3 uur, anders begint mijn maag te knorren en word ik ‘hangry’. En dat wil je liever niet meemaken. Als ik een hele dag op pad ben (bijvoorbeeld voor mijn werk) en ik weet dat er weinig mogelijkheid zal zijn om gezond te eten, dan maak ik de avond voordien mijn lunch klaar (bijvoorbeeld een slaatje, restjes van het avondeten). Ook mijn gezond ontbijt maak ik doorgaans al de avond voordien. Food prepping vergt wat tijd en organisatie maar het loont echt!

4. It’s not a diet…

Denk positief en beschouw gezond leven en eten niet als een straf of een opgave. Ik eet gezond maar ik heb nooit het gevoel dat ik ‘op dieet’ ben. Ik geniet van alles wat ik eet en van de positieve effecten op mijn fitheid en energiepeil. Probeer af te geraken van het vooroordeel dat gezond eten saai en smakeloos is. Want dat is het niet!

5. Zoek een maatje

Als je het moeilijk vindt om gezond te eten, zorg dan dat je een bondgenoot hebt. Dat kan je partner zijn, een vriend(in) of een collega die je steunt om voor gezonde dingen te kiezen. Samen zijn jullie sterker!

6. Wees matig met alcohol

Je hebt tijdens de feesten wellicht af en toe een glaasje cava gedronken. Dan is het nu niet zo’n grote opgave om je alcoholconsumptie te verminderen. Ik hoef je niet te vertellen dat alcohol geen enkele toegevoegde waarde biedt voor je lichaam. Het bevat veel calorieën, om nog maar te zwijgen van de gevaren van alcohol voor wie zich in het verkeer begeeft.

7. Eet minder vlees

Ik eet nauwelijks vlees. Vooral omdat ik het niet graag lust en deels ook omdat het gezonder is. Als je echt niet zonder je stukje vlees kan, probeer dan de hoeveelheid te verkleinen of las minstens 1 veggiedag per week in. Alle beetjes helpen!

8. Focus niet op calorieën

Ik tel nooit calorieën. Als je maaltijden bestaan uit gezonde, voedzame ingrediënten en je je porties onder controle houdt, hoef je geen calorieën te tellen. Hetzelfde geldt voor de weegschaal: focus niet op je gewicht. Het is beter om andere graadmeters te gebruiken, bijvoorbeeld een broek waar je weer in wilt passen of je energiepeil.

9. Let’s move!

Ik sport heel veel, ik ben verslaafd aan lopen. Ik vind het superleuk en het is natuurlijk goed voor een strak en gespierd lichaam. Na het sporten snak ik naar gezonde voeding, wat er dan weer voor zorgt dat ik nog beter kan sporten. Het is een vicieuze cirkel! Je hoeft uiteraard niet zo intensief te sporten als ik, ‘gewoon’ sporten of bewegen is ook goed! Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen, bijvoorbeeld wandelen. Zo kom je buiten en je kan het samen met je partner of een vriend(in) doen. Dat maakt het extra leuk!

10. Gezonde boodschappen

Mijn kasten zijn gevuld met allerlei gezonde producten: groenten, fruit, zaden, noten… Ik kan je ten zeerste aanraden om net als mij te investeren in een gezonde voorraadkast en ijskast. Want al wat je niet in huis hebt, kan je ook niet naar binnen spelen tijdens een ‘zwak moment’. Een gouden tip: doe nooit, maar dan ook nooit boodschappen met een lege maag. Dat is gewoon vragen om problemen!

Hopelijk heb je iets aan deze 10 tips en helpen ze je om het nieuwe jaar met bakken energie te starten. Als je zelf nog goede tips hebt om kerstkilo’s kwijt te geraken, deel ze dan gerust hieronder!

Liefs, Josefien

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more