event
JobVillage Kortrijk
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Bedrijfswagens en laadpalen, het zijn veelbesproken onderwerpen nu steeds meer bestelde bedrijfswagens volledig elektrisch zijn. Maar hoe zit dat nu precies met zo’n salariswagen op je oprit? Betaal je daarop zelf nog belastingen? Mogen je partner en kroost er een ritje mee maken? En wie draait op voor verkeersboetes? Wij beantwoorden al je vragen.
Een bedrijfswagen is een extralegaal voordeel, een fiscaal voordelige toevoeging aan je loonpakket. Maar mag je hem ook in je vrije tijd gebruiken? Het antwoord is ja, daarvoor betaal je immers belastingen.
Hoewel je geniet van een voordeel van alle aard (VVA), betaal je op dat extraatje dat je krijgt in plaats van een hoger brutoloon ook belastingen. Toch blijft een bedrijfswagen een groot voordeel, want je mag hem dus tegen een kleine bijdrage vrij gebruiken, ook buiten de werkuren. De belastingen die je betaalt, worden rechtstreeks verrekend met je brutoloon en hebben dus een invloed op je loonbrief.
Met je bedrijfswagen rijden in je vrije tijd is dus toegestaan, maar wat mag er verder nog met je auto van het werk, en misschien nog belangrijker: wat mag er niet?
Over het algemeen mag je een bedrijfswagen niet uitlenen. Toch loont het soms om dit even te checken bij je werkgever. In heel wat organisaties wordt er namelijk een uitzondering gemaakt op die regel voor wettelijk inwonende partners en kinderen.
Als jij belastingen betaalt op je auto en die dus ook in je privéleven mag gebruiken, dan mag je werkgever je auto niet terugnemen of door een kleiner exemplaar vervangen. Je wagen maakt deel uit van je loon, dat mag je werkgever niet zomaar verlagen.
Ook een bediende die arbeidsongeschikt wordt door langdurige ziekte behoudt de eerste dertig dagen van de arbeidsongeschiktheid het recht op het loon. Dat geldt dus ook voor de extralegale voordelen, waaronder het gebruik van je bedrijfswagen en de tankkaart die daar eventueel bij hoort. Daarna is het niet je werkgever, maar de sociale zekerheid die verantwoordelijk is voor je inkomen. Op dat moment kan je werkgever je wagen wel opeisen, tenzij er andere afspraken gemaakt zijn in een car policy.
Ook bij zwangerschapsverlof bepaalt de car policy van je werk of je je auto moet teruggeven. Dat kijk je dus best op voorhand al na.
Heeft je werkgever een car policy? Dan is het altijd een goed idee om die eerst even te raadplegen voor je naar het buitenland rijdt. Zijn er geen specifieke afspraken gemaakt? Dan mag je met je bedrijfswagen op reis. Het is dan nog altijd slim om eerst contact op te nemen met je verzekeraar en na te gaan of je verzekering de nodige dekking verleent voor wat je reisplannen zijn. Is dat niet het geval? Zorg dan voor een aanvullende dekking. Kijk ook na waar je tankkaart geldig is, want in heel wat gevallen kan je die enkel in België gebruiken.
Word je geflitst met je firmawagen of breek je een andere verkeersregel? Dan ben jij altijd degene die voor de boete zal opdraaien. In het geval van een ongeval zijn er daarentegen twee mogelijke scenario’s:
Je werkgever is aansprakelijk, behalve bij:
Let op: woon-werkverkeer telt niet mee als werktijd. Ook tijdens ziekte-, zwangerschaps- of ouderschapsverlof is je werkgever nooit aansprakelijk.
Jij bent verantwoordelijk voor de kosten van de schade.
Let wel: we beschreven hier de algemene principes. In de meeste gevallen mag je op een tussenkomst van je verzekering vertrouwen. Toch staan er in sommige polissen ook uitzonderingen beschreven. Het is echter je werkgever die bepaalt welke verzekeringspolis afgesloten wordt. Wat die polis dekt, kan dus variëren. Meestal vind je alle informatie over die dekking terug in de car policy.
Wil jij meer te weten komen over de gangbare lonen en extralegale voordelen in jouw beroepsveld? Maak dan gebruik van onze gratis salaristool.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Extralegale voordelen
Een fiets leasen via het werk: dit moet je weten
3 min. leestijd
Verlof
Back to work na je verlof: 8 tips voor een geslaagde heropstart
2 min. leestijd
Loon
Wat zijn de gangbare lonen in 2023?
1 min. leestijd
Loon
Zo onderhandel jij een hoger salaris in één gesprek
3 min. leestijd
event
Kortrijk
event
Brussel
event
Hasselt
event
Aalter
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.