Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Cultuurverschillen op de werkvloer

Werk jij vaak samen met buitenlandse collega’s? Verrijkend, en de ideale manier om je talen bij te schaven. Wat het helemaal leuk maakt, zijn de andere gewoontes die je soms opmerkt. Een paar voorbeelden:

Bright Plus

1 min. leestijd

U of je?

In landen als Duitsland, Frankrijk en ons land is hiërarchie veel belangrijker dan in pakweg Nederland. Erg? Nee. Maar je kijkt misschien wel raar op als je Nederlandse collega je CEO met ‘je’ aanspreekt. Of zonder blozen in discussie gaat met je manager. Wij houden langer vast aan de u-vorm en durven meestal minder snel weerwoord te bieden.

Kijk eens in mijn ogen

Sommige verschillen zitten in de kleine dingen. Je gesprekspartner aankijken bijvoorbeeld. Dat is voor ons een kwestie van beleefdheid. Andere culturen zijn daarin terughoudender. In sommige Aziatische culturen is het bijvoorbeeld een teken van respect om je manager amper aan te kijken. En ook Amerikanen maken veel minder vaak oogcontact.

Werk en privé gescheiden

Hoeveel vertel je op je werk over je privéleven? In Duitsland is het antwoord simpel: niet te veel. De scheiding tussen werk en privé is daar veel duidelijker. Je zult er dan ook niet snel een personeelsblad terugvinden met huwelijks- of geboorteberichten.

Kusje komt zo

Schrik niet als je Franse collega je na het weekend begroet met une bise. In veel Franse bedrijven is dat de gewoonte. Op het kussen na, respecteren Fransen de rest van je persoonlijke ruimte dan weer strikter. Ze zullen je bijvoorbeeld minder snel een schouderklopje geven.

Diversiteit troef

Je merkt het: andere culturen, andere gewoontes. Al mag je dat met een stevige korrel zout nemen. Ieder vogeltje zingt nu eenmaal zoals het gebekt is. Je hoeft je Franse collega dus niet elke dag om de nek vliegen voor een zoen. Tenzij je dat zelf wilt, natuurlijk ;-)

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more