Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Deze nieuwe beroepen ontstaan door artificial intelligence

Ben je soms bang dat slimme robots en machines in de toekomst je werk gaan overnemen? Bepaalde sectoren kunnen inderdaad getroffen worden door de opkomst van artificial intelligence.

Josefien De Bock

1 min. leestijd

Uit een studie van PwC blijkt dat er in het Verenigd Koninkrijk tegen 2037 ongeveer 7 miljoen jobs zullen verdwijnen als gevolg van AI. Tegelijk berekende het onderzoeksbedrijf dat er ook zo’n 7,2 miljoen nieuwe jobs zullen ontstaan. Leuk om weten: van die nieuwe jobs zal maar 5% iets te maken hebben met robots of machines. De arbeidsmarkt zal dus niet overspoeld worden door vacatures voor robotbouwers of AI-specialisten.

Nieuwe jobs door AI

Er zullen veel nieuwe jobs ontstaan in de sociale en gezondheidssector. De reden ligt voor de hand: dit zijn jobs die niet makkelijk kunnen geautomatiseerd worden. Het menselijke aspect is daar té belangrijk voor. Een verpleegster of verpleger of een andere verzorgende kan je niet zomaar ‘nabootsen’ met een robot. Andere sectoren waar volgens de studie extra jobs kunnen ontstaan, zijn het onderwijs en de wetenschappelijke en technische sector. Technische, creatieve, sociale en probleemoplossende vaardigheden zullen met andere woorden extra veel waarde krijgen in de toekomst. Goed om te weten als je nog een studierichting moet kiezen!

Getroffen sectoren

Een aantal sectoren zouden wel eens kunnen lijden onder de opmars van AI. Dit komt doordat ze bestaan uit routinematige, administratieve taken die makkelijk(er) kunnen overgenomen worden door een robot of machine. Denk maar aan de financiën en verzekeringen, de retail, de bouwsector, openbare besturen, de transportbranche en productieomgevingen (bijvoorbeeld heftruckchauffeurs, fabrieksmedewerkers).

Betere work-life balance

Een ander onderzoek toont aan dat medewerkers hun work-life balance kunnen verbeteren dankzij AI. Een virtuele assistent kan repetitieve taken overnemen en goede digitale tools verbeteren je productiviteit, waardoor je makkelijker werk gedaan krijgt. Zo voel je je gemotiveerder en beter in je vel, waardoor ook je privéleven een boost krijgt.

In feite is het mogelijk om meer banen te creëren door AI dan dat er verloren gaan. De voorwaarde is wel dat ons land een koploper blijft op vlak van digitalisering en innovatie en verder voorziet in de juiste vormingen en opleidingen. Geen reden tot paniek dus!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more