Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe deconnecteren wanneer je werkplek plots je woonplek inneemt

Nu thuiswerken zowat de norm is voor al wie een computerjob heeft, worden we geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: hoe bewaar ik de afstand tussen werk en privé als die er fysiek niet is?

Kim Hilgert - Tryangle

2 min. leestijd

Voor sommigen is het sowieso al moeilijk om te deconnecteren van de dagdagelijkse werkrealiteit en voor anderen is het werk de ideale plaats om de bekommernissen van thuis even achter te laten. Net dat is vandaag een extra uitdaging. Laat ons dus even inzoomen op mogelijke pistes en praktische tips.

Zorg voor een goede werkplaats

Als je tijdelijk thuiskantoor de eettafel inneemt en lijstjes, papieren  en toestellen overal terug te vinden zijn, is deconnecteren niet evident. Probeer daarom om op een vaste plek te werken die zoveel mogelijk los staat van het gezinsleven (apart bureau, zolderkamer met bureau) of een plaats die je na de werkuren terug kan leegmaken. Doe de deur van het bureau bewust dicht als je stopt met werken of ruim alles netjes op (laptop, mapjes met documenten  in de tas). Zo word je niet constant geconfronteerd met de mogelijkheid om te werken. Vergeet ook je ergonomie niet uit het oog: in de zetel met je laptop op je schoot is niet goed voor je rug en bovendien associeer je op die manier je ontspannende zetel binnen de kortste keren met werk. Een extra tip: kleed je aan alsof je gaat werken en kleed je voor je vrije tijd om. Het helpt om een duidelijke lijn te trekken.

Bouw een duidelijke tijdsgebonden routine op

Het eenvoudigste is om je dagschema zo goed mogelijk af te stemmen op een normale werkdag (opstaan, etenstijd, werktijd, rusttijd). Het zou kunnen dat wat moeilijker is doordat de kinderen en hun routines hier ook bijkomen, maar dan kan je evengoed de routine van een schooldag aanhouden. Tijdens de ‘speeltijd’ heb je dan ook recht op een tussendoortje en een pauze! Het is geen goed idee om ’s morgens heel vroeg en ’s avonds laat te werken in functie van de kinderen omdat ons brein het best functioneert binnen bestaande routines en je het risico loopt je slaapkwaliteit te verminderen.  Na de ‘werkuren’ besteed je tijd aan je familie en huishouden. Maak hiervoor goede afspraken met je gezinsleden!

Vergeet niet te ontspannen

Het is verleidelijk om ‘nu er toch niet veel anders te doen is’, nog wat extra werk te verzetten of je onzekerheid over de toekomst te verdringen door elk moment vol te plannen met taken en to do’s. Net nu is het belangrijk om even gas terug te nemen, stil te staan bij wat echt belangrijk is en tijd te maken voor kwaliteitsvolle ontspanning. Wat de beste manier is, laten we aan jou over: een gezelschapsspel, een wandeling met de hond, een online sportsessie, een goed boek, een warm bad… de mogelijkheden zijn eindeloos. Probeer tijdens deze activiteiten bewust aanwezig te zijn in het nu: luister, voel, proef. Je haalt er nieuwe energie uit!

Zet je perfectionist even aan de kant

Laten we vooral proberen mild te zijn voor onszelf en de anderen. Er komt heel veel op ons af en we worden uitgedaagd om al onze rollen (ouder, kind, werknemer, partner…) binnen een heel beperkt kader op te nemen en uit te voeren. Dit is niet evident en niemand is hier 100% op voorbereid. Dus geef jezelf de ruimte om dingen uit te proberen – en te laten (mis)lukken.  Onze interne perfectionist wil natuurlijk graag dat je 100% geconcentreerd je job uitvoert en ondertussen ook 100% aanwezig bent om de kinderen te helpen met hun huistaken, bereikbaar zijn voor je ouders en…en… en…

Durf het te houden op 80%. Dat volstaat ruimschoots. En mocht dat niet heb geval zijn, besef dan dat dit strange times zijn met strange manners!

Over de auteur

Kim Hilgert - Tryangle

Are you in control? The game is on! Welkom bij Tryangle - let's try a different angle! 

Hoe zit het met jouw gevoel van controle? En slaag jij erin jouw richting te bepalen naar de beste versie van jezelf? Tryangle helpt je graag aan de tools en technieken om jouw leven (terug) in handen te nemen, op een speelse, gezonde manier. Samen op weg naar jouw welzijn op het werk en werkgeluk.

Tryangle staat garant voor kwaliteitsvolle training, diepgaande coaching, educatieve fun-teambuilding en duurzame consulting rond welzijn op het werk en werkgeluk. Onze gecertificeerde begeleiders kiezen voor een aanpak die werkt. Een aanpak die zich kenmerkt door wetenschappelijke inzichten, fun, degelijkheid, uitdaging, beweging en participatieve learning-by-doing. Training, coaching, teambuilding en consulting met een gezond hoekje af én met een glimlach-garantie.

Neem gerust de controller in de hand en beweeg naar jouw welzijn en werkgeluk. The game is on… Challenge yourself!

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more