Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe kan een crisis je iets leren over jezelf en je carrière?

Terwijl we met z’n allen langzaam terugkeren naar het nieuwe normaal, zitten veel mensen anders in hun vel dan voorheen. In de voorbije maanden hebben ze zichzelf en hun werk in een totaal nieuw licht gezien en daaruit vallen enkele waardevolle lessen te leren. Volg even mee!

Bright Plus

2 min. leestijd

Maak de balans op

De stilte na de storm is het ideale moment om voor jezelf de balans op te maken. Neem er pen en papier bij – dat maakt het denken makkelijker – en maak een kolom voor positieve en negatieve bedenkingen. Stel jezelf deze belangrijke vragen:

  • Wat heb ik tijdens de crisis absoluut níét gemist in mijn job?
  • Wat heb ik wel gemist in mijn job zoals die ervoor was?  
  • Wat vond ik moeilijk of minder leuk aan de nieuwe manier van werken?
  • Welke positieve veranderingen wil ik graag doorzetten op het werk?
  • Welke gevolgen, goed of slecht, heeft de nieuwe manier van werken gehad voor mijn gezin?

Als je deze oefening geconcentreerd en eerlijk uitvoert, kan dat leiden tot waardevolle inzichten over wat jou gelukkig maakt. Kortom, je ontdekt wat écht belangrijk voor je is.

Anders werken? Durf het gesprek aan te gaan!

De kans bestaat dat je het tijdens de recente crisis net fijn vond om je werk zelfstandig(er) aan te pakken. Misschien was het zelfs jouw eerste ervaring met thuiswerken en was je blij verbaasd over de bergen werk die je thuis kunt verzetten.

Het telewerken tijdens de coronacrisis smaakt naar meer. Voor de crisis deed ruim de helft van de Belgen het niet, na de crisis wil meer dan 90 procent het blijven doen. Veel werkgevers zien nu in dat hun werknemers het fort wel degelijk rechthouden wanneer ze telewerken. We merken bij Bright Plus ook dat er meer ‘awareness’ is onder werkgevers wat privésituaties en flexibel werken betreft. Misschien bekijkt jouw organisatie momenteel zelfs de mogelijkheden om flexibele werkvormen standaard te implementeren.

Kortom, zie deze bijzondere periode gerust als een kans om het gesprek aan te gaan en jouw input te geven over het (nieuwe) beleid.

Groeien doe je het meest waar je je nodig voelt

Misschien voel(de) je het tijdens de crisisperiode wel kriebelen om ergens als vrijwilliger aan de slag te gaan of wil je graag ook in je job je steentje bijdragen aan de maatschappij? Goed nieuws, want omscholen kan, maar hoeft zeker niet. Er zijn voldoende jobs waar je elke dag het verschil kan maken. Heel wat organisaties steunen goede doelen en zetten in op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tip: pluis zeker de website van een potentiele werkgever uit. Vaak vind je daar informatie over de waarden, missie en visie van het bedrijf. Zo krijg je al een goed zicht op waar de organisatie voor staat en wat die belangrijk vindt.  

Carrièreswitch of niet, Bright Plus staat voor je klaar met professioneel advies.