Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe kan je vlot telewerken als de kinderen thuis zijn?

Eén voordeel dat Covid-19 ons heeft gebracht? Structureel thuiswerken. Maar hoewel van thuis uit werken een fijne verademing kan zijn voor al die dagen die je op kantoor doorbrengt, brengt ook je nieuwe home office uitdagingen mee. Met deze tips bewaar jij voortaan zowel je focus als de vrede in je gezin.

Bright Plus

3 min. leestijd

Communiceer met je team en je leidinggevende over je dagindeling

Op kantoor zien je team en je manager precies wanneer jij aan het werk bent en wanneer je even een break neemt. Werk je van thuis uit, dan is jouw dagindeling voor je teamleden heel wat minder zichtbaar. Bovendien ziet je dag er vaak ook anders uit. Als je thuiswerkt, kan je bijvoorbeeld je kinderen van school halen, even helpen met het huiswerk of een moment van family time inlassen om later weer aan de slag te gaan als je kinderen in bed liggen.

Door duidelijk met je team te delen hoe je thuiswerkdag eruitziet, wanneer jij wel en niet bereikbaar bent en wanneer en waarom je soms offline bent, kunnen jullie optimaal blijven samenwerken terwijl jij toch je gezinsleven in goede banen leidt. De kans is groot dat een deel van je teamleden in hetzelfde schuitje zitten en jullie elkaar hierin kunnen tegemoetkomen. Naast een betere teamdynamiek zorgt duidelijke communicatie ervoor dat je elkaars situatie beter begrijpt en dat er geen misverstanden of vertrouwensissues ontstaan.

Stel een schema op, voor jezelf én voor je kinderen

Thuiswerken brengt meer flexibiliteit mee, maar daar moet je ook bewust mee kunnen omgaan. Zonder duidelijk werkschema of uurrooster loop je het risico dat je work-life balance of work-life integration overhelt naar de foute kant. Het is daarom altijd nuttig om ook op je thuiswerkdagen een duidelijk werkschema op te stellen voor jezelf.

Maar niet alleen jij hebt baat bij een heldere dagindeling. Ook je kinderen plukken er de vruchten van. Met een duidelijk schema in huis weten ze perfect wanneer jij beschikbaar bent voor vragen of quality time en wanneer je echt niet gestoord mag worden. Dat geeft hen een gevoel van zekerheid en continuïteit. Ze zijn het immers gewoon om volgens een vast rooster te functioneren op school.

Creëer duidelijke werk- en speelzones in huis

In jouw kantoor is het liefst zo stil mogelijk en slingert er zo weinig mogelijk rommel in het rond. In de speelruimte van je kind kan er daarentegen niet genoeg afleiding zijn. Dat is precies de reden waarom die twee plekken beter niet in mekaar kunnen opgaan thuis. Wijs daarom een duidelijke zone toe waar er gespeeld en geroepen mag worden en een andere, liefst afgesloten zone waar je werkt en waar het te allen tijde rustig en ordelijk moet zijn.

Wees geduldig en empathisch

Goeie afspraken maken met je kinderen is de basis voor succes, maar besef dat kinderen nu eenmaal kinderen zijn en dat ze zichzelf niet kunnen opvoeden. Het zal zo nu en dan gebeuren dat ze je komen storen wanneer jij net je focus hebt gevonden. Doe op zulke momenten een beroep op je geduld en je empathie en geef je kinderen even je onverdeelde aandacht. Door op dat moment alleen je mama- of papa-pet te dragen beantwoord je het snelst aan hun behoefte en kunnen ze zich makkelijker weer zelfstandig bezighouden.

Plan meetings en conference calls slim in

Er zijn momenten in je werkdag waarop gestoord worden écht geen optie is. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke conference calls of online vergaderingen. Je kan hier duidelijk over communiceren met je kinderen, maar je houdt het nog meer fail proof als je ze inplant wanneer je kinderen niet in de buurt zijn. Zo zijn schooltijd, dutjes, speeldates bij de buren, buitenschoolse activiteiten en noem maar op de geknipte momenten voor dat soort werkverplichtingen.

Wees flexibel en weet dat je niet alleen bent

Als werkende ouder ben je als geen ander getraind in het jongleren met tientallen verplichtingen en verantwoordelijkheden. Toch kunnen je stresslevels weleens pieken als een normale werkdag plots samenvloeit met je privéleven. Probeer jezelf eraan te herinneren dat thuiswerken ook veel voordelen heeft, zie het als een les in flexibiliteit en weet bovenal dat je niet alleen bent. Ook je collega’s zullen dit ongetwijfeld meemaken. Liep je thuiswerkdag niet helemaal gesmeerd? Dan kan je bij je collega’s ventileren als jullie weer samen op kantoor zijn.

Ben jij op zoek naar een nieuwe job waar thuiswerk mogelijk is? Neem een kijkje tussen onze vacatures!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more