Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Momentje, eerst een complimentje!

Op 1 maart vindt de internationale complimentendag plaats. Hoe draag jij in je werkomgeving bij aan de meest positieve dag van het jaar?

Bright Plus

2 min. leestijd

Kleine moeite, groot plezier

Wereldcomplimentendag is oorspronkelijk een Nederlands initiatief, die aanspoort elkaar te waarderen en dit ook uit te drukken. Stel dat mensen wereldwijd elk drie collega’s of familieleden een schouderklopje geven, dat die drie personen dat op hun beurt ook doen en dat deze lijn niet onderbroken wordt. Het resultaat is dat massa’s individuen zich erkend en gelukkig zullen voelen, al was het maar voor even. Zo draag je op een eenvoudige manier bij aan een wereld van respect, wederzijds vertrouwen en constructieve communicatie.

Gratis en voor iedereen

De gedachte is volkomen niet-commercieel, in tegenstelling tot Valentijn bijvoorbeeld; het kost niemand wat, niemand verdient eraan, maar iedereen heeft er baat bij! 

Behoefte aan erkenning

Erbij willen horen, graag gezien worden door anderen, begrepen willen worden, weten dat wat je doet, zinvol is … dit zijn kwetsbare en menselijke verlangens. Een compliment voorziet op een heel eenvoudige manier in deze behoeftes.

Extra aandacht op je werkomgeving

Gebrek aan erkenning leidt vaak tot ontslag of zelfs tot afwezigheid wegens ziekte of burn-out. Regelmatige positieve feedback daarentegen motiveert om je werk goed te doen en stimuleert inzet en collegialiteit. Het werkplezier stijgt, en dus ook de productiviteit. Gedrag dat beloond wordt, wordt herhaald.

Hiërarchie speelt geen rol

Het belang van je functie in de organisatie speelt geen rol. Ook diegenen die altijd kwalitatief zeer hoogstaand werk leveren of diegenen die dag in dag uit de kleinste klusjes klaren, mogen niet vergeten worden. Een pluim op je hoed is altijd prettig!

Complimenteren kan je leren

We weten meestal wel hoe we moeten benoemen wat fout gaat. Maar lovende woorden uitspreken blijkt voor velen toch wat onwennig… Een paar tips:

 • Wees altijd oprecht.
 • Overdrijf niet, anders verlies je je geloofwaardigheid.
 • Spreek in de ik-vorm.
 • Spreek een individu aan, geen groep.
 • Geef je compliment op een persoonlijke manier, liever niet via mail of sms.
 • Wees concreet; benoem op een specifieke manier wat je zo fijn, opvallend of bewonderenswaardig vindt. Geef eventueel een voorbeeld.
 • Prijs niet alleen een resultaat, maar ook doorzettingsvermogen, creativiteit of inspanning.
 • Kies een manier die bij jou past en bij diegene die de woorden van lof ontvangt. Zet die persoon bijvoorbeeld niet in het midden van de belangstelling, als je weet dat hij of zij dat niet op prijs stelt.
 • Volg je inspiratie, speelsheid of gevoel voor humor.
 • Combineer nooit een compliment met een verzoek tot een nieuwe opdracht.
 • Je mag best wel iemand ‘achter zijn rug’ prijzen; het verhaal zal de ronde doen en de kans is groot dat het ter ore komt van wie het verdient; ook dat doet plezier.

Wacht niet tot het functioneringsgesprek

Eigenlijk zou het elke dag van het jaar Complimentendag moeten zijn! Pin je niet vast op die ene datum of op het jaarlijks beoordelingsgesprek om iemand te laten weten dat je tevreden bent van zijn of haar werkzaamheden of gedrag. Geef je compliment als een welkome verrassing op een onverwachts moment. Dan bereik je wellicht nog beter je objectief.

A way of living

Iedereen kan van zijn waardering en motivatie een inspirerende levensstijl maken, die anderen graag willen overnemen. Het enige wat je daarvoor moet doen, is oefenen in complimenten geven, totdat het een tweede natuur wordt. Als je elke dag zelfs maar één persoon blij kan maken, zal jouw bestaan op deze wereld al een verschil uitmaken.

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more