Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Regering bereikt akkoord over arbeidsdeal. Wat betekent dit voor jou?

De regering heeft na lang overleg een akkoord bereikt over de arbeidsdeal. Het doel? Meer mensen aan het werk krijgen en houden. Er werden heel wat beslissingen genomen, maar toch worden de maatregelen niet door iedereen even positief onthaald. We geven je graag een overzicht van de belangrijkste veranderingen.

Bright Plus

2 min. leestijd

Vierdaagse werkweek

Het meest besproken topic van deze arbeidsdeal is ongetwijfeld de vierdaagse werkweek. Dankzij deze aanpassing zal het mogelijk zijn om meer uren per dag te werken in ruil voor een extra vrije dag.  Dit lijkt alvast interessant voor heel wat medewerkers. Uit een snelle rondvraag op LinkedIn door Bright Plus bij bijna 350 respondenten geniet de vierdaagse werkweek de voorkeur bij 60%.

Ook zou het mogelijk zijn om te kiezen voor een wisselend weekregime: de ene week wat meer werken, en de andere week wat minder. Dat is bijvoorbeeld vooral handig voor ouders met kinderen die in een systeem van co-ouderschap zitten. Voor 21% van de respondenten blijkt dit de meest interessante optie.

Zegt deze manier van werken jouw wel wat? Dan kan je dit schriftelijk bij jouw werkgever aanvragen. Jouw werkgever is echter niet verplicht om jouw aanvraag goed te keuren.

Let wel: er zijn steeds twee zijden van de medaille. Want deze verkorte werkweer betekent niet dat je minder moet werken. Je presteert dezelfde uren, maar in een kortere periode. Concreet gaat het om werkdagen van ongeveer 10 uur. Dit kan best pittig zijn, zeker als je de pendeltijd erbij telt. Het is dus aangeraden om goed na te denken over de voor- en nadelen vooraleer een beslissing te nemen hieromtrent.

Recht op deconnectie

De arbeidsdeal maakt daarnaast enkele afspraken over jouw recht om offline te zijn. Werkgevers zullen concreet niet meer mogen verwachten dat je e- mails leest of beantwoordt buiten de werkuren. Zeker bij thuiswerk, waarbij de grens tussen werk en privé steeds verder vervaagt, blijkt dit een noodzakelijke denkoefening voor medewerkers en bedrijven.

En hoewel het zeker een goede zaak is dat hieromtrent regels worden opgesteld, toch is het belangrijk om vooral te kijken naar een oplossing op maat en hierover in dialoog te gaan met jouw werkgever. Goede afspraken maken goede vrienden, maar de individuele noden van medewerkers kunnen sterk verschillen. Misschien werk je graag tijdens de standaard werkuren, maar het is ook mogelijk dat je morgens of ’s avonds beduidend beter presteert. Ook jouw persoonlijke gezinssituatie kan hier een belangrijke invloed hebben.

Inzetten op opleiding

Levenslang leren wordt alsmaar belangrijker, en dat heeft de regering ook begrepen. Extra inzetten op opleiding en ontwikkeling vormt een belangrijk onderdeel van deze arbeidsdeal. Zo heb jij vanaf dit jaar recht op ten minste 3 opleidingsdagen per jaar. In 2023 wordt dit opgetrokken naar 4 dagen per jaar en in 2024 verhoogt dit nogmaals tot 5 opleidingsdagen per jaar. Heeft jouw organisatie minstens 20 medewerkers in dienst? Dan is die ook verplicht om een opleidingsplan per medewerker op te stellen.

Aan de slag tijdens jouw opzegtermijn

Word je ontslagen? Dan zal je al tijdens jouw opzegtermijn kunnen overstappen naar een nieuwe werkgever, met behoud van jouw loon. Daarvoor wordt een compensatieregeling uitgewerkt tussen de nieuwe en de oude werkgever. Heb je al heel wat anciënniteit opgebouwd? Dan kan een derde van jouw opzegtermijn, via de werkgeversbijdragen, ook worden omgezet in opleiding of outplacement.

Kijk jij uit naar een nieuwe uitdaging? Of wil jij je graag verder ontwikkelen in je job? Met onze blogs, tools en gidsen geven wij je carrièreadvies op maat. Klaar om te groeien?

 

Bron:

  • VRT (2022). Regering bereikt arbeidsdeal: werkweek van 4 dagen en meer duidelijkheid voor maaltijdkoeriers. Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/02/14/arbeidsdeal/
  • De Morgen (2022). Vierdagenwerkweek en recht op deconnectie: dit houdt de federale arbeidsdeal in voor u. Geraadpleegd via https://www.demorgen.be/nieuws/vierdagenwerkweek-en-recht-op-deconnectie-dit-houdt-de-federale-arbeidsdeal-in-voor-u~b5a2f992/

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more