Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

De examens komen eraan. Voor veel studenten (én hun ouders) is dit een spannende periode, die bijna onvermijdelijk gepaard gaat met examenstress. Op zich niks mis mee, zolang je er op de juiste manier mee omgaat. Door lekker te gaan sporten, bijvoorbeeld!

Josefien De Bock

2 min. leestijd

I feel good!

Laat ons eerst eens kijken wat er in je hersenen gebeurt tijdens het sporten. Er komen hormonen vrij zoals endorfine, serotonine en testosteron. Die zorgen ervoor dat je je goed voelt en ze geven energie, waardoor je beter om kan met spanning en stress. De hippocampus, een onderdeel van de hersenen, groeit. Zo kan je beter omgaan met moeilijke situaties, bv. als je studieplanning in het honderd loopt of je een niet-zo-goed examen achter de rug hebt. Sporten heeft ook een psychologisch effect. Want als je je niet zo goed voelt (bv. omdat het studeren niet van een leien dakje loopt) en je beslist om toch te gaan sporten, kan je ontdekken dat je tot meer in staat bent dan je denkt. Een boost voor je zelfvertrouwen! En last but not least: tijdens het sporten heb je minder tijd om te piekeren.

Ga al sportend je stress te lijf

Welke sport je het best kiest om stress te vermijden, hangt af van je persoonlijke voorkeur en je conditie. Ben je een zenuwachtig type dat veel stoom moet aflaten, dan kies je wellicht voor een intensieve sport zoals hardlopen, tennis, boksen, squash,… In deze sporten kan je al je frustraties kwijt! Anderen hebben meer baat bij een rustige sportsessie zoals yoga, wandelen, fietsen of zwemmen.

Mijn studententijd ligt intussen al meer dan 10 jaar achter mij… Maar ik herinner het me nog alsof het gisteren was ? Wat ik veel deed om te ontspannen, was een fietstochtje maken. Dit hoeft niet veel tijd in beslag te nemen, een halfuurtje buitenlucht doet wonderen voor je motivatie en energiepeil. Vaak combineerde ik het met een bezoekje aan de bakker of de supermarkt, of ik luisterde naar oppeppende muziek. Ik ging ook veel zwemmen, meestal na een examen om even uit te blazen. Mijn favoriete anti-stress sport was rolschaatsen (in de zomer). Ik sprak af met een vriendin uit de buurt om samen onze pauze te nemen en te gaan rollerbladen. Het hielp om onze gedachten te verzetten en we kregen er mooie benen van ? Ik was in mijn studententijd nog niet zo’n fanatieke loopster als nu. Maar lopen is ook een ideale sport voor studenten, als je ’t mij vraagt. Je verliest er niet veel tijd mee en het is ideaal om eens letterlijk ‘weg te lopen’ van al je zorgen en stress.

Alleen maar voordelen!

Door te sporten vergeet je even alle zorgen, waardoor je met meer focus weer in je studieboeken kan duiken. Een ander voordeel is dat je er lekker door slaapt doordat het je ‘goed moe’ maakt. En we weten allemaal dat een goede nachtrust heel belangrijk is voor studenten, omdat je in je slaap de leerstof verwerkt. Sport maakt je ook creatiever. Tijdens het sporten doorbreek je namelijk je vaste denkpatronen, waardoor je creativiteit vrij spel krijgt. Je bekijkt de dingen van een andere kant en zo kan je tot nieuwe ideeën, oplossingen en inzichten komen. Ideaal als je even een studiedip hebt!

Kortom, redenen genoeg om lekker te gaan sporten tijdens de examens!

Kijk je binnenkort uit naar je eerste job? Neem een kijkje op onze pagina voor studenten.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more