Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zwijg en doe voort. Het moet mijn meest gehoorde zin zijn tijdens mijn schoolcarrière. Zelfs als kind word je meer dan je lief is afgejaagd. Terwijl ik graag rondkeek en babbelde, maar neen. Productiviteit boven dromen en plezier.

Eva Daeleman

3 min. leestijd

Nostalgie neemt ons mee terug in de tijd. Het is de lijm tussen mensen. De pijn verdwijnt, de fun blijft. Gebeurtenissen van vroeger met een nostalgische saus erover die de tijd doen stilstaan, die ons terug meenemen. Het verhaal van mijn jongste zus die onwetend mascara in haar wenkbrauwen smeerde omdat ze dacht dat het zo hoorde, brengt nog steeds lachsalvo’s en vreugdetranen met zich mee. Het is de tijd die ons verbindt. Het enige wat echt iedereen op aarde gelijk heeft. Los van geld, huidskleur, IQ, relatiestatus… Het is onze universele code. Die code die ervoor zorgt dat we met z’n allen op tijd kunnen komen of net te laat. Die ervoor zorgt dat we afspraken kunnen maken. Die tegelijkertijd de oorzaak is van jetlags, wallen en slaaptekort.

You have as many hours in a day as Beyoncé. Wel, dat stelt me gerust. Tijd om eens in te zoomen op Time Management. Want hoe kan je die 24 uren in een dag nu echt gaan verzilveren?

  • Zwart op wit.

Neem er een papier bij en breng eens in kaart waar en hoe jij op een dag je tijd investeert.

Ruim gerekend zou je kunnen stellen dat je 8u werkt op een dag, om en bij de 8u slaapt en die andere 8 uur kan je vrij indelen. Reken daarbij: tijd in het verkeer, supermarkt, tijd met de kinderen, qualitytime met je man/vrouw/lief/familie, wandelingen met je huisdier… En dan is er nog die smartphone: de time management applicatie van Apple is een gruwelijke eye opener. Hoeveel minuten op een dag scroll jij gewoon weg?  (Heb je geen iPhone? Probeer dan de app Momentum)

  • Productivitijd.

Heel bewust met ‘ij’ geschreven. In de ochtendfile verbruik ik niet alleen brandstof, maar ook productiviteit. Dat middeltje dat ik zo graag in de supermarkt zou vinden. Een week lang nam ik de tijd om mijn level van productiviteit in kaart te brengen. Want we werken wel met computers, we zijn er geen. Elke dag is anders. Ons energielevel stijgt en daalt. Het helpt me om mijn werkuren daarop af te stemmen. Ben je niet zo vrij op je werk? Ga dan eens even een frisse neus halen buiten op momenten dat je voelt dat die productiviteit laag is. Of download een meditatie-app waarmee je even je brein reset. (bij wijze van spreken)

  • Nu!

Hoe vaak wijken jouw gedachten af naar het verleden? Had ik maar… Of naar de toekomst? Wat als en honderden to do’s… Ons hoofd is zo getraind dat het ons steeds voor moet zijn. Daarom analyseren we het verleden om zoveel mogelijk lessen te trekken voor de toekomst. Alleen… Dat hoofd draait er vaak op door. Neem eens de tijd om rond te kijken waar je bent, de automatische piloot los te laten in je werk. Elke handeling heel bewust te ondernemen. Zo ga je zien dat je beleving van tijd heel anders verloopt.

  • Geen tijd.

Tijdens het schrijven is er geen klok in zicht. Als ik toch ergens op tijd moet zijn, dan zet ik een timer. Die gsm ligt ver weg van me. Afleiding en concentratie zijn als vuur en water: geen al te beste vriendjes. Voordien saboteerde ik mezelf door ze toch proberen te verzoenen, maar helaas. Leg die gsm af en toe weg. Je zal merken dat je meer in het moment zit en je niet afgeleid wordt door onbenulligheden zoals de #outfitoftheday van die vrouw op Instagram.

  • Maak tijd.

Omarm de tijd. Het is ons levensritme. En als je het niet kan omarmen: creëer tijd. Maak keuzes in hoe je die tijd wil indelen. Die ene mail kan echt wel een dag wachten. Bundel het beantwoorden van je mails trouwens in 3 tijdsloten: ochtend, middag, late namiddag/avond. Zo zit je niet constant je flow te onderbreken. Jij kiest aan wie of wat je je tijd spendeert. Tijd voor Facebook? Dan heb je ook tijd voor yoga, sport, natuur… wat dan ook.
 

Denk aan Béyonce. Ze heeft dan misschien wel een persoonlijke kapper, trainer, visagiste, bedopmaker, nanny… Maar ze heeft wel evenveel tijd in een dag als wij.

 

Over de auteur

Eva Daeleman

Eva Daeleman is schrijver, yogi, bewustzijnscoach en ondernemer. Ze is bezielster van Studio Stil, een yogastudio in Mechelen. Eva is dol op energie, pindakaas en positiviteit. Een andere mindset kan heel veel wolken doen verdwijnen. De komende maanden schrijft ze regelmatig stukjes voor Secretary Plus. Wil je meer lezen? Omdat het kan ligt in de winkels.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more