event
JobVillage Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Wil je groeien in je job en daarbuiten? Feedback op de werkvloer hoort erbij, maar is niet altijd eenvoudig. “Het is een cactus waar we ons liever niet aan willen prikken. Tegelijk is het erg belangrijk”, klinkt het bij Lies en Annelies die bij Bright Plus een project rond feedback trekken.
“Dankzij feedback kun je kansen grijpen of opzoeken”, stelt Lies Pieters, business manager van het filiaal van HR-partner Bright Plus in Gent. “Of zoals wij het intern altijd zeggen: feedback makes you grow.”
Collega Annelies De Witte, business manager in het filiaal in Geel, sluit zich hierbij aan: “Dankzij feedback krijg je kansen in je job, in je professionele leven en daarbuiten”, stelt ze. “Bright Plus is een lerende organisatie en feedback helpt ons heel erg.” In die zin is feedback naar en vanuit klanten ook erg belangrijk.
“Feedback is de spreekwoordelijke cactus waar je liever niet aan wilt komen. Of noem het de olifant in de kamer”, stelt Lies. “Dat komt omdat we de andere niet willen kwetsen. Maar net dat mag je niet tegenhouden.”
“De vergelijking met de cactus hanteerden we ook bij de interne trainingen”, vult Annelies aan. “Daar deden we ook de oefening van het bekende tv-programma: ‘Wat als… feedback verboden is’. De frustraties die zo’n ‘verbod’ met zich mee zouden brengen, met dalende productiviteit en afzwakkende motivatie tot gevolg, doen je inzien dat we die feedback echt wel nodig hebben.”
Lees ook: Wat is de 360 gradenfeedbackmethode?
“Eerst en vooral is het belangrijk om te weten hoe je feedback geeft”, stelt Annelies. “Twee zaken staan daarbij al voorop: focus op gedrag en hanteer de ik-boodschap. Daarom zeg je dan bijvoorbeeld best: ik heb gezien dat iets zo is gebeurd en zo voel ik me erbij”, illustreert ze.
“Je mag ook gerust refereren naar je gevoel. Zeg erbij dat je de ander niet wilt kwetsen of dat je niet wilt zeuren. Of desnoods dat je angst hebt om je punt over te brengen.”
Een ander aandachtspunt is dat iedereen anders is. “Iedereen geeft of krijgt feedback vanuit zijn of haar eigen perspectief”, oppert ze. “Die eigenheid moet je zeker respecteren. En vertrouwen is daarbij erg belangrijk”, klinkt het. “Je mag de boodschap inkleden en het geschikte moment afwachten. Een beetje opwarmen mag, maar je moet wel je intentie duidelijk maken. De boodschap moet ook landen.”
Daarom geven de twee managers aan dat de zogenaamde sandwich-techniek vaak niet de beste aanpak is. “Dan stop je wat je aan feedback wilt aangeven ergens tussen en gaat de essentie en dus ook je feedback verloren”, meent Lies.
Belangrijk is volgens haar ook om naar de toekomst te kijken. “Geef aan hoe je dat ene aspect in de toekomst anders en beter zou doen. Spreek een plan van aanpak af. Zo kom je naar een gezamenlijke oplossing, en dus ook naar persoonlijke groei.”
“Een belangrijk punt, want vaak gaat het bij feedback en training over het geven van feedback”, benadrukt Lies. Maar ook de ontvangende partij speelt zijn rol. It takes two to tango. “Als ontvanger van feedback moet je begrijpen waarover het gaat. Als dat niet het geval is, ga je er gerust dieper op in”, stelt ze.
Belangrijk is het eigen referentiekader: wat kan ik ermee? “Probeer de boodschap rationeel te benadrukken. Feedback kan ook pijn doen, emoties spelen soms op.”
Weet ook dat feedback tweerichtingsverkeer is. “Je moet als ontvanger openstaan voor feedback. Je mag er altijd naar vragen en het kan ook geen kwaad om ervoor te bedanken. Het is een utopie dat je in je job niet meer zou kunnen groeien of niets meer zou kunnen bijleren.”
Bij Bright Plus loopt er een (uitgebreid) project met een aantal feedback-ambassadeurs. We hebben zelfs een eigen logo. Naast de training werden er filmpjes, vlogs, workshops en teamsessies verzorgd rond feedback. Het komt ook aan bod in e-learnings en bij de onboarding van nieuwe medewerkers.
“Het is een project dat breed gedragen moeten worden. We wilden ook iedereen bereiken en leggen altijd de link met persoonlijke groei”, stelt Annelies.
Wat is het resultaat van hun feedbackproject van achttien maanden? “We hebben alvast de indruk dat onze organisatie erop vooruit is gegaan qua verbinding, samenwerking en doorstroming van informatie. We deden het ook beter bij het jaarlijkse Great Place to Work-onderzoek onder de medewerkers, wat een mooie indicatie is dat feedback werkt”, stelt ze.
Of hoe de boodschap rond feedback wel geland lijkt te zijn. “Al moet het bij feedback zeker ook over de kleine dingen gaan.” En om het helemaal positief af te ronden: “een compliment over iemand die iets in zijn werk goed heeft gedaan, dat is bijvoorbeeld ook feedback.”
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Work-life balance
Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière
3 min. leestijd
Work-life balance
Spanning op de werkvloer? Ga constructief om met conflicten
4 min. leestijd
Collega's
Je collega’s steunen tijdens de Ramadan? Dat doe je zo!
2 min. leestijd
Persoonlijke ontwikkeling
Wat betekent inclusie voor jou?
5 min. leestijd
event
Roeselare
event
event
Kortrijk
event
Brussel
event
Hasselt
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.