Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Wat is jouw diploma waard?

Een diploma op zak? Dan heb je een streepje voor bij je sollicitatie. Denk je. Want wat is je diploma echt waard?

Bright Plus

1 min. leestijd

Niet iedereen vindt de weg naar het hoger onderwijs. Toch zijn er steeds meer jongeren die een diploma behalen. Jij start dus vaak met dezelfde bagage als je concurrenten. Bovendien evolueert de arbeidsmarkt in ijltempo. Veel organisaties digitaliseren hun diensten. Gevolg: de kennis die je in aula’s vergaarde, is sneller gedateerd. En de waarde van je diploma relatief. Organisaties zoeken vooral werknemers die flexibel zijn, snel leren, een professionele houding hebben én matchen met de bedrijfscultuur.

Is een diploma dan niets meer waard? Toch wel. Maar het is niet langer je gouden toegangsticket voor een bloeiende carrière.

‘Uw profiel’ 2.0

Wat vertellen de vacatureberichten? Dat een diploma nog altijd een belangrijk criterium is. Zeker als jij nog geen werkervaring hebt: dan garandeert het dat je intellectueel wat in je mars hebt.

Wanneer geeft het nog de doorslag? Als een organisatie tientallen reacties krijgt op haar vacaturebericht. Of moet kiezen tussen drie gelijkwaardige kandidaten. Dan geeft je diploma vaak de doorslag.

Geen (geschikt) diploma? Waag toch je kans

Steeds meer vacatureberichten vermelden geen specifieke diploma-eisen. Waarom?

Omdat diplomavoorwaarden niet voor elke job relevant zijn. Denk aan vacatures voor verkopers of administratief medewerkers.

Of omdat de werkgever andere prioriteiten heeft. Wil de organisatie niet bij voorbaat talent uitsluiten? Dan verlegt ze de focus naar persoonlijke waarden die nauw aansluiten bij die van het bedrijf. Zoals klantgerichtheid, flexibiliteit en productiviteit. De organisatie leidt haar werknemers dan zelf op en zorgt voor bijscholingen als daar nood aan is.

Heb je wel een diploma, maar wil je een andere richting inslaan? Verschillende bedrijven bieden stageplaatsen aan. Zo doe je ervaring op in de sector die jou interesseert. En heb je een streepje voor als je nadien solliciteert.

Diploma? Zinvol, maar niet noodzakelijk

Een studie hoger onderwijs blijft zeker waardevol. Je vergaart heel wat vaardigheden en kennis. En je bewijst dat je in staat bent om grote happen informatie te verwerken.

Toch is het geen must om een interessante job te vinden. Veel organisaties zoeken vooral leergierigheid in hun kandidaten. En een flexibele en positieve houding. Ze willen werknemers die blijven leren. En samen met het bedrijf groeien.