Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo hou jij je energiekosten tijdens het thuiswerken binnen de perken

Voor heel wat medewerkers brengt structureel thuiswerken heel wat voordelen met zich mee. Tenminste tot de volgende crisis uitbrak en de energieprijzen door het dak gingen. De hoge energiekosten maken thuiswerk een stuk duurder, behalve als je weet hoe je op je thuiswerkkosten kan besparen.

Bright Plus

3 min. leestijd

Wie elke dag naar kantoor gaat, bespaart volgens recente berekeningen zo’n 85 euro per week uit aan energiekosten (Het Laatste Nieuws). Alleen al je verwarming niet moeten aanzetten maakt een danig groot verschil. Maar misschien heb jij de mogelijkheid niet om dat te doen of wil je gewoon echt graag van thuis uit werken. Ook dan zijn er manieren om je energiefactuur te drukken.

Ramen open

Binnen staat de verwarming aan en buiten is het koud. Het is dus een logische reflex om je ramen voortdurend dicht te houden. Dat heeft echter een averechts effect. In een slecht verlucht huis kan het vocht in de ruimte niet weg en warmen de ruimtes ook minder snel op. Verlucht je huis daarom elke dag door de ramen een kwartier open te zetten voor je begint te werken. Dat zorgt er bovendien ook voor dat je meer frisse lucht hebt en je je beter kan concentreren.

De ideale temperatuur

Een temperatuur van 19° C is ideaal voor je concentratievermogen. Staat je verwarming hoger? Zet die dan minstens één graad lager. Bij elke graad dat je thermostaat naar beneden gaat, bespaar je maar liefst 7% op je verbruik. Met wat je daarmee bespaart op je energiefactuur kan je heel wat dikke truien en warme sokken kopen.

Heb je de mogelijkheid om te werken in een kleinere, afgesloten ruimte? Zet dan enkel in die ruimte de verwarming aan. Zo krijg je het ook nog eens extra warm als je even om een glas water gaat en je daarna je verwarmde bureel weer kan binnenkomen.

Bewegen, bewegen, bewegen

Ook al gemerkt dat je het op kantoor sneller koud krijgt? Dat is vermoedelijk omdat je te veel en te lang stilzit achter je computer. Je lichaam blijft warmer als je regelmatig beweegt. Zet eventueel een timer en sta regelmatig recht om een glas water te gaan halen. Win-win situatie, want zo blijf je warm én voldoende gehydrateerd tegelijkertijd.

Lap-top!

Als je de keuze hebt tussen een vaste desktopcomputer of een laptop, werk je beter op je draagbare toestel. Dat hoeft namelijk niet voortdurend in het stopcontact te zitten. De stekker van je laptop uittrekken heeft bovendien niet alleen voordelen voor je energiefactuur. Het is ook beter voor de levensduur van de batterij van je laptop.

Neem je een pauze? Zet je desktop of laptop dan in slaaptoestand. Heb je helemaal gedaan met werken? Schakel je computer dan volledig uit en trek de stekker uit het stopcontact. Op die manier sluipverbruik vermijden, kan je trouwens ook met je andere elektronische apparaten doen, zoals je printer, je koffiezetapparaat, je oplaadbare stofzuiger…

Zonnetje in huis

Piept de mooie winterzon door je ramen? Schuif de gordijnen of lamellen dan volledig open en installeer je thuiswerkplek voor het raam. Zowel jij als je huis zullen hier lekker door opwarmen. Bovendien hoef je zo ook de lichten niet aan te doen. Je bespaart dus zowel op verwarming als op verlichting. En alsof dat nog niet voldoende is, zorgt daglicht er ook voor dat je geconcentreerder aan de slag kan gaan.

Kleine wasjes, kleine wasjes

Snel een wasmachine laten draaien, iedereen doet het weleens op een thuiswerkdag. Nochtans zou het veel energiezuiniger zijn als je die wasmachine en droogtrommel wat minder vaak aan het werk zet. Skip in ieder geval de droogkast en laat je was gewoon aan het droogrek drogen.

Thermos vol met thee

Word jij pas echt productief na je zoveelste kopje koffie of tas thee? Wees je er dan van bewust dat elk kopje dat je zet met je koffieapparaat of waterkoker energie verbruikt. Drink je veel koffie of thee tijdens de werkdag? Maak dan ’s morgens liever een grote thermos vol waar je de rest van de dag mee door kan komen zonder dat je voortdurend energie verbruikt.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging waar thuiswerk mogelijk is? Neem een kijkje tussen onze jobs.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more