event
Lichaamstaal: van top tot teen
55% van onze communicatie gebeurt via lichaamstaal. Zeker iets om in gedachten te houden als een gesprek moet voeren waarbij je een goede indruk wil maken. Want wat we misschien niet met woorden zeggen, zeggen we vaak wel met ons lijf. Daarom nemen we de ideale gesprekshouding onder de loep van top tot teen.
Handdruk
Zonder al een woord te zeggen, maak je met jouw handdruk een eerste indruk. Dé eerste kans dus om jouw lichaamstaal positief in te zetten. En het kan niet genoeg herhaald worden: pas op voor het slappe handje. Het lijkt misschien een detail, maar een slap handje kan echt zorgen voor een negatief eerste gevoel bij jouw gesprekspartner. Caution! Knijp ook niet te hard om het tegendeel te bewijzen!
Ogen
Zorg voor oogcontact. Dit is een van de belangrijkste punten bij lichaamstaal in een gesprek. Durf je geen oogcontact maken, dan kom je zenuwachtig en niet zelfzeker over. Gebruik dus je kijkers! Tover je hierbij nog een sympathieke glimlach uit je hoed? Dan is dit een killer combo! Dat zorgt voor een positieve vibe die overgebracht wordt op jouw gesprekspartner. Oefening baart kunst. Kijk eens in de spiegel hoe jouw gezichtsuitdrukking overkomt.
Armen
Het kan soms wat ongemakkelijk zijn als je begint te letten op waar je die ledematen best kan houden. Een gouden tip hierbij is om te zorgen voor een ontspannen en open houding. Best zijn je armen dus niet gekruist. Vermijd ook dat je begint te prullen met iets dat op de tafel ligt. Hierdoor maak je een zenuwachtige indruk. Als je aan het luisteren bent, leun je ietsjes naar voren om interesse te tonen. Let er zeker op dat je na verloop van tijd niet onderuit zakt in je stoel.
Benen en voeten
Houd je benen rustig naast elkaar. Het lijkt niet zo belangrijk bij een zittend gesprek maar jouw benen geven vorm aan de rest van jouw houding. Zorg dat je voeten stevig op de grond staan voor een zelfzeker gevoel. No go: de benen kruisen en wiebelen met je voet zorgt voor een ongemakkelijke indruk. Je voet laten rusten op de knie van het andere been kan dan weer erg arrogant overkomen!
Voor gevorderden: spiegelen
Bij spiegelen neem je een gelijkaardige houding aan als jouw gesprekspartner. Vaak gebeurt dit onbewust, maar bij deze techniek ga je hier wel bewust op letten. Een gespiegelde houding zorgt namelijk psychologisch gezien voor eensgezindheid en een positief gevoel. Doe dit uiteraard met mate, anders wordt het ongemakkelijk!
Succes met je volgende gesprek! And keep your head up ?
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Collega's
Een frisse wind op de werkvloer: de voordelen van Gen Z
4 min. leestijd
Collega's
Zo ga je om met collega’s van verschillende generaties
3 min. leestijd
Collega's
Spontaan solliciteren: nuttig of niet?
3 min. leestijd
Samenwerken
Nieuwe collega’s warm verwelkomen? Denk aan deze onboardingtips!
3 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Webinar - Leren deconnecteren als freelancer
event
Doorbreek de vicieuze cirkel
event