Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Spontaan solliciteren: nuttig of niet?

Soms lijkt de arbeidsmarkt net een grote jungle. Honderden vacatures en talloze bedrijven, maar hoe vind je de juiste job? Opvallen tussen alle andere kandidaten is geen gemakkelijke opgave, maar er is één techniek die je zou kunnen helpen – het spontaan solliciteren. Maar wat houdt dit precies in, en werkt het echt? We zoeken het voor je uit!

Bright Plus

3 min. leestijd

Wat is spontaan solliciteren?

Spontaan solliciteren, ook wel een open sollicitatie genoemd, is eigenlijk een proactieve benadering waarbij jijzelf het initiatief neemt om een bedrijf dat jou interesseert te contacteren, zonder dat er sprake is van een specifieke vacature. Het is een manier om jezelf op de radar van een bedrijf waar je graag zou willen werken te zetten. Dit doe je door middel van een gerichte cv en motivatiebrief die je rechtstreeks naar de HR-afdeling of desbetreffende manager bezorgt.

In deze motivatiebrief leg je kort uit wat jouw vaardigheden en ervaring zijn, waarom je graag voor dit bedrijf zou willen werken en welke toegevoegde waarde jij ziet in een samenwerking. Een goede spontane sollicitatie heeft heel wat voordelen, want het toont jouw professionaliteit en enthousiasme om voor het bedrijf aan de slag te gaan.

Spontaan solliciteren: Echt zo effectief?

Veel kandidaten denken dat spontaan solliciteren een schot in het duister is, maar het tegendeel is waar. Een gerichte, relevante en persoonlijke spontane sollicitatie kan er net voor zorgen dat jij in the picture komt te staan bij het bedrijf, zelfs voordat er een relevante vacature openstaat. Hierdoor heb je een stapje voor op andere kandidaten die pas solliciteren als er een concrete vacature online staat. Daarnaast laat het ook zien dat je echt gemotiveerd bent om voor dat specifieke bedrijf te werken, wat altijd in jouw voordeel werkt.

Een open sollicitatie: wat zijn de voordelen?

Ontdekken van verborgen kansen:

Niet alle vacatures worden online uitgeplaatst. Heel wat bedrijven maken gebruik van spontane sollicitaties om vacatures in te vullen. Door spontaan te solliciteren, maak je kans op deze ‘verborgen’ openstaande jobs.

Minder concurrentie

Wanneer je reageert op een openstaande vacature, concurreer je waarschijnlijk met tal van andere geschikte kandidaten. Bij een spontane sollicitatie is de kans kleiner dat je tegen een groot aantal andere sollicitanten strijdt.

Voorsprong op anderen

Door spontaan te solliciteren, laat je zien dat je proactief en gemotiveerd bent én dat je graag voor het bedrijf wilt werken. Dit kan een zeer positieve indruk maken en je een voorsprong geven op andere kandidaten.

Bouwen aan professionele relaties

Zelfs als je sollicitatie niet direct tot een contract leidt, heb je toch een waardevol contact kunnen toevoegen aan je netwerk. En wie weet, het zou kunnen dat het bedrijf in de toekomst contact met je opneemt wanneer er wel een geschikte positie beschikbaar is.

Spontaan solliciteren, hoe doe je dat?

Doe opzoekwerk

Voordat je spontaan solliciteert, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de bedrijven die je wilt benaderen. Begrijp wat ze doen, wat hun waarden zijn en wat hun bedrijfscultuur inhoudt. Dit zal je helpen om een sollicitatie op te stellen die eruit springt en relevant is voor hen.

Personaliseer je cv en sollicitatiebrief

Wanneer je spontaan solliciteert, is het belangrijk om je cv en sollicitatiebrief aan te passen aan elk bedrijf waarbij je je kandidaat stelt. Toon concreet hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij hun behoeften en hoe jij een bijdrage kan leveren aan hun bedrijf.

Zet je netwerk in

Probeer te connecteren met mensen die al bij het bedrijf werken. Dit kan via professionele netwerksites, zoals LinkedIn, of via netwerkevenementen. Deze contacten kunnen waardevolle inzichten geven en ervoor zorgen dat je nog sterker solliciteert.

Zorg voor een sterke online aanwezigheid

Veel recruiters kijken naar de online aanwezigheid van potentiële kandidaten. Zorg ervoor dat je online profielen en portfolio’s up-to-date, professioneel en consistent zijn.

Volg op

Nadat je je sollicitatie hebt verzonden, wacht dan een week of twee en volg dan op met een beleefde e-mail of telefoontje. Vraag of ze je sollicitatie goed hebben ontvangen en of er nog aanvullende informatie nodig is. Dit toont je motivatie en kan je sollicitatie fris in het geheugen houden.

Dus, kan spontaan solliciteren nog steeds werken? Het antwoord is een duidelijke JA! Bij Bright Plus hebben we een team van recruiters die meertalige professionals zoals jij naar hun nieuwe uitdaging beleiden. We helpen je met elke stap – ook met spontaan solliciteren! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil je meer sollicitatietips? Bekijk het dan in onze sollicitatiegids.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more