event
Een bedrijfswagen: een vergiftigd geschenk?
Een bedrijfswagen lijkt een mooi geschenk. En dat is het ook. Maar je denkt best wel goed na voor je een bedrijfswagen aanneemt van je werkgever. Er zijn zowel voordelen als nadelen aan verbonden.
Voordelen van een bedrijfswagen
- Je rijdt goedkoop met de auto. Een auto wordt alsmaar duurder: aankoop, onderhoud, brandstof, verzekering, belasting… Bij een bedrijfswagen draagt je werkgever deze kosten in ruil voor een vaste maandelijkse bijdrage van jou (die van je loon wordt afgehouden). Dit is natuurlijk een groot voordeel omdat je ook in je vrije tijd met de wagen mag rijden en ermee op vakantie kan gaan. Als je een tankkaart krijgt, heb je een extra voordeel!
- Interessante vorm van loonsverhoging. Je krijgt geen extra loon op je rekening gestort maar het geld dat je bespaart door de bedrijfswagen, staat gelijk aan een mooie loonsopslag. Ook voor werkgevers is een bedrijfswagen interessant. Ook al maakt de regering bedrijfswagens fiscaal duurder voor werkgevers, ze blijven goedkoper dan extra loon. Veel werkgevers geven daarom liever een bedrijfswagen dan netto loonsopslag.
- Je rijdt met een mooie wagen en hebt om de vier jaar recht op een nieuwe. De meeste leasingcontracten hebben namelijk een looptijd van vier jaar. Ik hecht zelf niet veel belang aan een ‘sjieke auto’ van een bepaald merk maar ik merk toch dat veel mensen dat wél belangrijk vinden…
Mogelijke nadelen van een bedrijfswagen
- Een auto is geen cash. Als je niet echt een wagen nodig hebt, is het mogelijk dat hij je meer kost dan voordelen oplevert. Denk aan benzine, parkeerkosten, eventuele boetes… Misschien krijg je liever een netto loonsverhoging en een vergoeding woon-werkverkeer om met de fiets naar je werk te gaan?
- Minder pensioen en vakantiegeld. De waarde van je bedrijfswagen telt niet mee voor de berekening van je vakantiegeld en pensioen. Het is geen groot verschil maar het is toch belangrijk dat je er rekening mee houdt. Je betaalt ook meer belastingen als je een bedrijfswagen hebt.
- Je bent geen eigenaar van de wagen. Als je ontslagen wordt, heb je geen auto meer. Jobhoppers kiezen dus beter voor een cash loonsverhoging. Ook wanneer je tijdskrediet neemt, kan je je wagen verliezen.
- Je moet de car policy volgen. In veel bedrijven kies je niet zelf met welke auto je rijdt. Dit is afhankelijk van het leasingcontract van je bedrijf. Jij alleen mag de wagen besturen (doorgaans ook je partner en kinderen). Uitlenen is verboden. Je bent verplicht om je aan de regels van de car policy te houden omdat de bedrijfswagen in feite niet van jou is.
Bedrijfswagen: vloek of zegen?
Een bedrijfswagen is zonder twijfel een interessante vorm van loonsverhoging, zowel voor jezelf als voor je werkgever. Als je niet echt een auto nodig hebt om naar het werk te gaan of voor privéverplaatsingen, is het wellicht beter om een andere vorm van loonsopslag te vragen. Als je goed nadenkt en de juiste keuze maakt, is een bedrijfswagen een echte zegen en is er van vloek geen sprake!
Toen ik nog in loondienst werkte, had ik een bedrijfswagen. Voor mij was dit een geschenk omdat ik de auto vaak gebruikte voor privéverplaatsingen. Ik woon op het platteland en de winkels en andere voorzieningen liggen niet op fietsafstand. Ik was ook vaak de baan op voor het werk, naar klanten. De voordelen wogen voor mij op tegen de mogelijke nadelen. Moest ik op fietsafstand van het werk wonen en ook in mijn vrije tijd niet veel de auto nodig hebben, zou ik wel een netto loonsverhoging overwegen. Want meer centen op mijn rekening betekent meer vrijheid om te kiezen wat voor leuke dingen ik met dat extra geld doe ?
Heb jij een bedrijfswagen? Wat ondervind je zelf als voordelen en eventuele nadelen?
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Events en trainingen op de agenda
event
Pop-up Aalter
Aalter
event
Doorbreek de vicieuze cirkel
event