event
JobVillage Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Je bent je eigen baas, kiest zelf je opdrachten en bepaalt op eigen houtje wanneer je wel en niet werkt. Dat zijn grote voordelen van werken op zelfstandige basis. Maar als freelancer sta je ook voor heel wat uitdagingen en die challenges kunnen best veel stress veroorzaken. Met deze tips hou jij je stressniveau makkelijk onder controle.
Vrijheid. Dat is voor veel freelancers de grootste troef van aan de slag zijn als zelfstandige. Begrijpelijk, maar je eigen baas zijn betekent ook dat alle verantwoordelijkheid op je eigen schouders rust. Geen werkgever die elke maand netjes je loon uitbetaalt, niemand die je deadlines opvolgt en geen collega’s die kunnen inspringen als je eens een baaldag hebt.
Iedereen heeft weleens stress, maar als freelancer heb je nu eenmaal taken die je als werknemer met een vast contract niet hebt. Denk maar aan het beheer van je eigen boekhouding, je eigen werkplek organiseren, je uurrooster opstellen en noem maar op.
Daarnaast loop je ook enkele voordelen mis. Je hebt geen betaalde vakantiedagen of betaalde feestdagen en de regeling i.v.m. ziekteverlof is complexer. Die keerzijde kan voor stress en druk zorgen. Gelukkig kan je daarop anticiperen met deze tips.
Alles mag, niets moet. Dat klinkt fantastisch, maar medewerkers die écht goed functioneren zonder enige vorm van structuur zijn zeldzaam. Mensen houden nu eenmaal van routine en doen het goed als ze een zekere houvast hebben. Ga voor jezelf na welke zaken jou op dit moment stress bezorgen en hoe je ze aan banden legt. Zo kan je bijvoorbeeld…
In een klassieke werksituatie krijgen werknemers feedback van hun leidinggevende. Dat gebeurt vaak tijdens de jaarlijkse evaluatiegesprekken. Ben je jouw eigen baas, dan zit er niemand automatisch klaar om dat te doen.
Vraag daarom expliciet feedback aan je opdrachtgevers. Feedback is breakfast for champions: het is de beste en snelste manier om bij te leren en te groeien in de toekomst.
Om feedback zo efficiënt mogelijk te verwerken volg je 3 stappen. De 3 B’s van feedback ontvangen zijn…
Lees ook: Wat is de 360 gradenfeedbackmethode?
Als freelancer bepaal je zelf welke freelance opdrachten je aanneemt. Tenminste als je even goed ‘nee’ als ‘ja’ kan zeggen. Te veel hooi op je vork nemen is – zeker voor beginnende freelancers - een veelvoorkomende valkuil. Ze vrezen dat ze opdrachtgevers zullen verliezen als ze een opdracht weigeren of dat ze inkomsten zullen mislopen die ze nodig hebben als het later een tijdje wat rustiger is.
Op korte termijn geeft (te) veel opdrachten aannemen misschien een gevoel van zekerheid, maar op lange termijn heeft het een averechts effect. Je raakt overwerkt en kan niet meer voldoen aan de kwaliteitseisen die jij of je opdrachtgever stellen. Daarom is het heel belangrijk dat jij met behulp van deze tips op het juiste moment en de juiste manier ‘nee’ leert zeggen.
Lees ook: Nee zeggen? Dat lukt jou voortaan wel!
In onze moderne bedrijfswereld is het voor iedereen een uitdaging om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Omdat je als freelancer geen opgelegd uurrooster hebt, je meer verdient als je meer werkt en je vaak thuiswerkt, is het soms nog moeilijker om de riem er op tijd af te leggen. Nochtans zijn die momenten van rust en deconnectie van essentieel belang. Bouw ze in door…
Je mag dan wel zelfstandig zijn, maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Nood aan ondersteuning? Ook als freelancer kan je rekenen op anderen. Zo kan je de hulp inschakelen van een boekhouder, een mental coach of een HR-dienstverlener zoals Bright Plus die samen met jou op zoek gaat naar nieuwe en boeiende klanten.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Work-life balance
Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière
3 min. leestijd
Work-life balance
Spanning op de werkvloer? Ga constructief om met conflicten
4 min. leestijd
Freelance werken
Waarom sterke klantrelaties cruciaal zijn voor freelancers
2 min. leestijd
Freelance werken
8 essentiële vaardigheden voor een freelancer
2 min. leestijd
event
Roeselare
event
event
Kortrijk
event
Brussel
event
Hasselt
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.