event
Nee zeggen? Dat lukt jou voortaan wel!
Nee. Het is een heel klein woordje, maar wel eentje waar we vaak grote problemen mee hebben. Heel wat mensen vinden het moeilijk om assertief te zijn, maar nee zeggen is soms simpelweg een noodzaak. Tegen vreemden, in je relaties, op je werk. Want nee durven zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf.
Met deze tips leer jij op een beleefde en effectieve manier op je strepen staan.
Weet waarom je nee zegt
Nee zeggen doe je niet zomaar, daar heb je vast een goede reden voor. Heb jij het moeilijk om mensen af te wijzen, zet dan voor jezelf op een rijtje welke positieve gevolgen een ‘nee’ zal hebben en welke negatieve gevolgen verbonden zijn aan ‘ja’.
Wees eerlijk, dat duurt het langst
Nee zeggen kan soms gepaard gaan met een ongemakkelijk gevoel of zelfs een schuldgevoel. Dat gevoel zal niet beter worden wanneer je liegt of een smoes verzint om iemands vraag af te wimpelen. Wees liever eerlijk, daar zullen beide partijen zich uiteindelijk het beste bij voelen.
Voel je niet verplicht om details te delen
Wanneer je iemands vraag moet afwijzen, kan het soms helpen om je antwoord te staven met je motivatie. Voel je echter niet verplicht om in detail te treden. Geef gewoon aan dat je bijvoorbeeld al andere plannen hebt, gen ruimte meer hebt in je agenda of dat jij je niet goed voelt bij een bepaalde situatie of opdracht.
Laat geen ruimte voor ‘misschien’
Voel jij dat ‘nee’ voor jou het enige juiste antwoord is? Maak dat dan duidelijk met klare taal en laat geen ruimte voor extra druk. Wanneer je bijvoorbeeld antwoordt dat ‘je nog niet zeker bent’, ‘je denkt van niet’ of ‘je je agenda moet checken’ zeg je zoveel als ‘misschien’ en laat je de deur open voor opdringerig gedrag, wat het meestal nog moeilijker maakt om assertief te zijn.
Omschrijf wat je voelt
Voel jij je echt slecht dat je iemand moet teleurstellen? Dan kan het helpen om die gevoelens uit te drukken. Je hoeft je niet te verontschuldigen, maar kan wel aangeven dat je nee zegt omdat je overweldigd bent door de vraag of dat je momenteel wat veel stress ervaart.
Stel – indien mogelijk – een alternatief voor
Wil jij graag helpen, maar enkel op een andere manier? Dan kan je altijd een alternatief voorstel opperen. Let wel: doe dat alleen als jij je daar echt goed bij voelt en niet om je schuldgevoel te sussen.
Bewaak je grenzen
Ben jij assertief geweest, maar neemt je gesprekspartner geen genoegen met je nee? Zet dan meteen de vlag. Geef duidelijk aan dat je het niet apprecieert dat jouw grenzen niet gerespecteerd worden en dat je het niet fijn vindt dat de ander blijft aandringen.
Door op een nee terug te komen wanneer mensen wat langer aandringen, geef je de boodschap dat je makkelijk om te praten bent en zullen mensen in de toekomst nog makkelijker van je kunnen profiteren. Geef hen die kans niet door steeds op je strepen te blijven staan.
Werk aan je zelfwaarde
Blijf jij het moeilijk vinden om nee te zeggen? Dan kan dat erop wijzen dat je zelfwaarde wat te laag is en je aan je eigenbeeld moet sleutelen. Schakel de hulp in van een vertrouwenspersoon of een professionele hulpverlener om aan je zelfvertrouwen te werken. Dat verdien je.
Of bekijk onze trainingen. Regelmatig organiseren we een webinar over de kracht van nee te zeggen. Zo spijker je je assertiviteit alvast bij.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Hard skills
Zo zet jij ChatGPT in om efficiënter aan de slag te gaan op het werk
4 min. leestijd
Opleiding & skills
Zo beheers je je mailbox
3 min. leestijd
Opleiding & skills
5 redenen waarom webinars blijvers zijn
1 min. leestijd
Opleiding & skills
Levenslang leren? Dit is jouw rol als werknemer
2 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Meet & Greet: van afgestudeerde naar professional
event
Webinar - Leren deconnecteren als freelancer
event
Doorbreek de vicieuze cirkel
event