Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Van burn-out naar wellbeing: of zo’n transformatie een illusie is?

8 maart 2017. Voor Ellen Bral was het een dag om nooit te vergeten. “Ik herinner me nog levendig hoe ik die dag op het werk aankwam en dichtklapte toen ik mijn mailbox opende. M’n adem stokte bij het zien van die tsunami aan berichten. Het was alsof er een kortsluiting in mijn hersenen plaatsvond."

Jobat Go for Happy

2 min. leestijd

"Die dag ben ik dan ook gecrasht. Mijn verantwoordelijke heeft me diezelfde dag nog naar huis gestuurd. Het werd het begin van een herstelperiode van 6 maanden. Met als officiële diagnose: burn-out. Het was een periode waar ik me doorheen heb moeten worstelen, maar waaruit ik veel geleerd heb”, zegt Ellen Bral.
 

De signalen

Met de inzichten die Ellen vandaag heeft, beseft ze maar al te goed hoe zij in 2017
op een burn-out afstevende. “Zowel thuis als op het werk was ik al een hele tijd prikkelbaar. Ik voelde me snel moe, was vaak ziek, sliep slecht en had niet veel zin om initiatieven te nemen. Het liefst wilde ik met rust gelaten worden. Het minste wat men mij vroeg, was mij te veel. Toch bleef ik maar doorgaan. Langzaam maar zeker raakte ik uitgeblust. Tot op 8 maart het licht uitging. Ik kon niet anders dan naar mijn lichaam luisteren en rust nemen.” Ellen benadrukt hoe belangrijk het is om tijdig professionele hulp in te roepen. Haar arts bracht haar in contact met een gedragstherapeut. De gesprekken met haar waren het begin van haar herstel en een nieuw leven.

Inzichten die je doen groeien

Welk advies Ellen het meest geholpen heeft? “Dankzij mijn therapie ben ik beter gaan begrijpen hoe ik op moeilijke situaties reageer. Dat inzicht heeft me geholpen om anders met stress om te gaan. Op advies van mijn gedragstherapeut ben ik meer gaan bewegen. In het begin waren het korte wandelingen. Gaandeweg ben ik meer gaan sporten. Ik weet nu hoe belangrijk sporten voor mijn mentaal welzijn is. Ik heb ook geleerd om opnieuw tijd te maken voor dingen die me ontspannen. En om mezelf weer op de eerste plaats te zetten en rust en plezier te gunnen. Wil ik goed voor anderen kunnen zorgen, dan moet ik in de eerste plaats mezelf goed verzorgen. Dat is mijn motto geworden.”

Praat erover!

Ellens burn-out was een keerpunt voor haarzelf, maar in zekere mate ook voor Bright Plus. “Met het nieuwe management dat in 2018 aan boord kwam, kwam ook een doordacht welzijnsbeleid. Ook 6G-beleid genoemd. Het focust op Gezond, Getalenteerd, Geïnformeerd, Gemotiveerd, Gelukkig en Geëngageerd in het leven staan. En gaat ervan uit dat 6G-medewerkers het fundament van een succesvolle organisatie zijn. Zo moedigen wij bij Bright Plus onze medewerkers aan om in beweging te blijven. Wij bieden ook een hele set van opleidingen aan en doen al het mogelijke om iedereen binnen het team geïnformeerd te houden.” Er is nog één belangrijk punt dat Ellen wil meegeven: “Voel je dat er iets niet goed zit, praat erover! Het verlicht. En zo vermijd je dat je innerlijke spanning accumuleert en explodeert in een burn-out. Praten helpt.”

Ellens tips om een burn-out te voorkomen

  • Luister naar je lichaam.
  • Ga voor gezonde voeding.
  • Maak regelmatig tijd voor sport.
  • Leer ‘neen’ zeggen, zodat je ‘ja’ kan zeggen
  • tegen de dingen die echt belangrijk voor jou zijn.
  • Blijf in beweging. Fysiek en mentaal.
  • Laat los wat je niet kan veranderen.
  • Kaart de zaken die je storen aan.
  • Gun jezelf tijd en rust.

Over de auteur

Jobat Go for Happy

Voel jij je helemaal gelukkig op de werkvloer? Fijn! Maar hoe zorg je ervoor dat het zo blijft? Toch niet zo happy at work? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Of je nu een young graduate bent of al heel wat jaren op teller hebt, Go for happy Magazine helpt je op weg met inspirerende artikels over well-being, hybride werken, modern leiderschap, teamwork en (interne) mobiliteit. En dat allemaal met maar één doel: jouw werkgeluk vergroten.

Lees meer van deze auteur