Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Met deze 5 soft skills raak jij verder in je carrière

Het juiste diploma, een uitgebreide knowhow over de sector en een goede talenkennis zijn stuk voor stuk zaken die je nodig hebt om je verdere carrière uit te bouwen. Maar als jij echt wil uitblinken in je job, zijn je soft skills net zo belangrijk.

Bright Plus

3 min. leestijd

Met deze 5 cruciale vaardigheden in je rugzak word jij echt een krak in je vak.

Wat is het verschil tussen hard en soft skills?

Eigenlijk is het verschil tussen hard en soft skills heel eenvoudig. Hard skills zijn meetbaar, je kan ze echt aanleren. Het zijn eerder de technische vaardigheden. Denk maar je copywriting. Ze zijn vaak de uitkomst van een studie.

Een soft skill is eerder gebaseerd op interpersoonlijke relaties op de werkvloer. Ze zijn iets abstracter, denk maar aan je communication skills.

Welke hard en soft skills je nodig hebt, zijn vaak afhankelijk van je job. Toch zijn er enkele soft skills die altijd handig van pas komen. Wij sommen de 5 persoonlijke emotionele vaardigheden op die jouw carrière een boost kunnen geven.

1. Communicatie

Of je nu een functie beoefent in front-office, back-office of op de baan, als meertalig professional is communicatie zeer belangrijk. Het is de lijm tussen jou en je collega’s, het tweerichtingsverkeer met je manager en je uithangbord naar de buitenwereld. Maar leren communiceren is meer dan vlot praten en schrijven alleen. Het is minstens zo belangrijk om veel aandacht te hebben voor wat de ander te zeggen heeft tegen jou.

Daarom is actief luisteren een cruciale skill. Door oprecht te leren luisteren zal je situaties beter kunnen inschatten, op een meer effectieve manier kunnen reageren én je eigen kennis of blikveld kunnen verruimen. Een win-win situatie dus.

Je communicatieve vaardigheden is één van de belangrijkste soft skills. En mag dus zeker niet onderschat worden. Wil jij jouw sociale vaardigheden beter ontwikkelen? Neem dan zeker een kijkje naar onze webinars. Wij geven regelmatig gratis online trainingen om je soft skills te ontwikkelen.

2. Leiderschap

Leiderschap is een vaardigheid die we vaak toewijzen aan managers of mensen met veel ambitie. Maar zelfs aan het begin van je carrière is dit een skill die het verschil kan maken.

Leiderschap gaat niet alleen om leiding geven aan anderen. Het bepaalt ook hoe je op de werkvloer staat. Mensen met gevoel voor leiderschap hebben niet enkel een open en enthousiaste houding. Ze hakken daarnaast ook snel en effectief knopen door, denken oplossingsgericht en beschikken over een groot probleemoplossend vermogen.

Maar het krachtigste van de soft skills is om zowel zichzelf als hun collega’s inspireren en motiveren om tot het beste resultaat te komen. Aarzel dus niet om te tonen dat jij het voortouw durft nemen en toon je potentieel op elke trede van de hiërarchische ladder. Het zijn door vaardigheden zoals deze en de manier waarop dat je deze inzet dat je kan doorgroeien naar een hogere functie.

3. Verantwoordelijkheid

Discipline tonen en je taken grondig uitvoeren is belangrijk, maar als je jezelf enkel en alleen verantwoordelijk voelt voor je eigen, specifieke takenpakket zal je nooit de meest productieve noch succesvolle medewerker worden. De eerste stap naar een succesvolle carrière is immers het goed kunnen samenwerken in team.

Als je echt verantwoordelijk bent, toon je niet alleen ownership voor je eigen doelen, maar ook voor de ruimere goals van de hele organisatie. Je toont initiatief om zowel je eigen werking als die van het team te verbeteren, om kennis te delen, om collega’s aan te moedigen en te helpen en om actief mee te denken over de toekomst van het bedrijf.

4. Teamspirit

Zoals de meeste soft skills vraagt ook teamspirit een combinatie van verschillende vaardigheden. Als goede teamplayer heb je een radar voor de noden van je collega’s, maar cijfer je ook je eigen behoeftes niet weg. Je durft constructieve feedback te geven, maar ook te vragen. Je bent hulpvaardig, maar ook niet te beroerd om hulp te vragen als je het nodig hebt. En tenslotte ben je vooral jezelf en geef je die ruimte ook aan je collega’s.

5. Flexibiliteit

Vergis je niet: flexibiliteit draait niet om het aantal overuren dat jij wil kloppen of hoe vaak je ’s avonds nog je e-mails beantwoordt.

Een goede flexibele houding geeft eerder blijk van je vermogen en bereidheid om nieuwe taken en uitdagingen aan te gaan. Als flexibele medewerker ben je bereid om te helpen waar nodig, deins je niet terug voor extra verantwoordelijkheden die binnen je mogelijkheden liggen en kan je snel schakelen als de plannen toch veranderen.

Wil jij je skills verder ontwikkelen on the job? Neem dan snel een kijkje naar onze openstaande vacatures!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more