event
Zo zet jij ChatGPT in om efficiënter aan de slag te gaan op het werk
‘ChatGPT gaat mijn job stelen.’ Het is een veelvoorkomende, maar onterechte vrees. Artificiële intelligentie (AI) is niet ontwikkeld om jou te vervangen op de werkvloer, maar net om je te helpen je werk nog efficiënter te doen. Met deze tips boost jouw nieuwe slimme collega jouw productiviteit op het werk, zonder dat jij voor je baan moet vrezen.
Wat is ChatGPT en hoe ga je ermee aan de slag?
ChatGPT is een voorbeeld van generatieve AI, een superslimme applicatie die op een heel menselijke toon jouw vragen en opdrachten vervult. De tool is getraind om onnoemelijk veel en snel informatie te verzamelen, verwerken, genereren en delen, en dat met oog voor de context die jij met het programma deelt.
Het gebruikt deep learning-algoritmen om tekst te analyseren en zo te reageren op bijna alles wat jij vraagt. Maar de beste manier om te begrijpen wat ChatGPT juist doet, is door het gewoon – gratis! - te proberen door je te registreren op de website van OpenAI.
8 praktische manieren om ChatGPT te gebruiken op het werk
Nu je weet hoe eenvoudig het is om ChatGPT te gebruiken, rest alleen nog de vraag: wat kan je er dan juist mee doen en hoe kan de app jouw productiviteit op de werkvloer verhogen?
1. Dagdagelijkse vragen beantwoorden
Zitten jij of je collega’s met een vraag waar niemand meteen het antwoord op weet? In plaats van zelf het hele internet af te surfen, kan jij je vraag gewoon voorleggen aan ChatGPT. Die heeft binnen enkele seconden het antwoord klaar.
2. Samenvattingen maken
ChatGPT kan grote lappen tekst razendsnel analyseren en er de belangrijke punten uithalen. Zo vat hij in een oogwenk notities of transcripties van vergaderingen of lezingen samen, zodat jij minstens een uur bespaart om ook echt met die samenvatting aan de slag te gaan.
Let wel: hoe meer context je geeft, hoe beter de resultaten zullen zijn. De app zal dus een betere samenvatting maken als jij bijvoorbeeld meegeeft wie er aanwezig was, wat het onderwerp is en wat het doel van de vergadering was.
3. Brainstormen
Op zoek naar een naam voor jouw nieuwe campagne? Meer inspiratie nodig bij je ontwerpproces? Een pitch opstellen met creatieve ideeën voor artikels? Een lijst met voordelen en nadelen van een bepaald idee? Vraag ChatGPT om samen met jou te brainstormen en je zal ervan versteld staan hoe creatief zo’n robot uit de hoek kan komen.
4. Researchen
Moet je onderzoek voeren of research doen? Verspil geen tijd aan het doorbladeren van tientallen boeken en webpagina’s. Laat ChatGPT gewoon weten over welk onderwerp je informatie zoekt en hij bundelt in een mum van tijd alle knowhow die jij je maar kan bedenken.
Let wel: vraag je nieuwe researchassistant specifiek om de bronvermelding van alle informatie die hij verzamelt te vermelden, anders krijg je die referenties niet automatisch mee.
5. Analyseren van rapporten en statistieken
Omdat ChatGPT snel grote hoeveelheden tekst en gegevens kan verwerken, kan het je helpen om snel inzicht te krijgen in de inhoud van grote rapporten en statistieken. Als je bijvoorbeeld weinig tijd hebt, kan je ChatGPT vragen om bepaalde resultaten uit je document te filteren, zonder dat je het zelf helemaal hoeft te lezen.
6. Content creëren
ChatGPT kan niet alleen gegevens uit jouw teksten halen, hij kan ook zelf nieuwe content maken. Zo schrijft hij sneller dan jij één keer met je balpen kan klikken volledige artikels, copywritingteksten, blogposts, nieuwsbrieven, posts voor op je sociale mediakanalen en ga zo maar door.
Die tekst kan je gebruiken als basistekst, om hem vervolgens zelf verder finetunen, maar je kan ook andersom tewerk gaan. Zo ziet ChatGPT het helemaal zitten om jouw vluchtige gekrabbel op te poetsen tot een publiceerbare tekst.
7. Teksten en documenten vertalen
Hoewel het vertalen van teksten eerst niet op de to-dolijst van ChatGPT stond, heeft hij het intussen wel geleerd. Wil je snel iets vertalen? Dan kan je het dus gewoon aan hem vragen. Al is de kwaliteit van zijn vertaaltalent – net als dat van Google Translate trouwens – niet optimaal, en investeer je voor professionele vertalingen liever in gespecialiseerde vertalingssoftware of een vertaler-tolk.
8. Je planning opmaken
Een overvolle agenda en te veel aan je hoofd om nog te weten hoe je aan al die taken begint? Laat je slimme collega weten wat er allemaal op je to-dolijst staat vandaag en vraag aan hem of hij voor jou de meest efficiënte dagplanning kan opstellen. Je dag vliegt voorbij met zo’n gestructureerde collega aan je zij.
Opgelet voor de valkuilen!
ChatGPT mag dan voortaan je nieuwe favoriete teammate zijn, maar hou er rekening mee dat niemand perfect is, en dus ook je robotvriendje niet. Op de hoofdpagina van het platform geven de makers zelf al aan dat ChatGPT soms onjuiste informatie genereert en een beperkte kennis heeft van de wereld en gebeurtenissen na 2021.
Bovendien is het ook jouw eigen verantwoordelijkheid om aandacht te hebben voor de bronvermelding van de informatie die je selecteert en gebruikt. Blijf dus kritisch, doe altijd de moeite om de antwoorden van ChatGPT met je mensenbrein te evalueren en niet zomaar klakkeloos over te nemen. Wat nog maar eens bewijst dat je voor ChatGPT niet te vrezen hebt.
Wil je graag meer tips? Neem een kijkje tussen onze blogs.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Opleiding & skills
Zo beheers je je mailbox
3 min. leestijd
Hard skills
Deze 10 skills zijn een must voor elke jonge professional
6 min. leestijd
Opleiding & skills
5 redenen waarom webinars blijvers zijn
1 min. leestijd
Opleiding & skills
Levenslang leren? Dit is jouw rol als werknemer
2 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Meet & Greet: van afgestudeerde naar professional
event
Webinar - Leren deconnecteren als freelancer
event
Doorbreek de vicieuze cirkel
event