Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Wil jij je ontslag nemen? Met deze 7 tips lukt dat vlekkeloos!

Je ontslag nemen doe je niet elke dag. Het kan dus best spannend zijn, je hebt tenslotte wel een band opgebouwd met je werkgever. Met deze 7 tips beëindig jij je arbeidsovereenkomst respectvol en houdt iedereen er een goed gevoel aan over.

Bright Plus

3 min. leestijd

Neem je beslissing doordacht

Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar is dat wel zo? Je ontslag nemen is een grote stap en zou geen impulsieve beslissing mogen zijn. Maak daarom een objectieve balans op van de voor- en nadelen van je keuze en ga na waarom je precies wil stoppen op je huidige werk.

 Misschien heb je echt nood aan een nieuwe uitdaging, maar het zou ook kunnen dat je gewoon gefrustreerd bent. Dan kan een goed gesprek met je werkgever al veel ophelderen. Ga in ieder geval na of je verwachtingen, ambities en doelen voor de toekomst realistisch zijn en of een ontslag echt een stap in de juiste richting betekent. Kan je met een goed en zeker gevoel zeggen dat ontslag nemen de beste keuze is? Dan geven we je graag enkele tips.

Bereid je ontslag goed voor

Om een geldig ontslag te geven, moet je de juiste procedure volgen. Staat je besluit vast, licht dan je werkgever persoonlijk in. Om je ontslag ook officieel te maken, overhandig je vervolgens een ontslagbrief.

 Een goede ontslagbrief bestaat meestal uit enkele regels met daarin de mededeling dat je ontslag neemt en de datum waarop je dat doet. Ook de precieze begin- en einddatum van je opzeggingstermijn moet je vermelden. Je bent niet verplicht om een reden aan te geven. Sluit je ontslagbrief tot slot af met een handtekening.

 Je hebt nu drie opties om je ontslagbrief officieel in te dienen:

  • Je overhandigt hem persoonlijk?
  • Je stuurt hem op met de post via een aangetekend schrijven.
  • Je stuurt een deurwaardersexploot.

Verwacht het onverwachte

Komt je ontslag voor je werkgever als donderslag bij heldere hemel? Dan is het niet ondenkbaar dat hij of zij je een tegenaabod doet om je toch aan boord te houden. Hou op voorhand al rekening met die mogelijkheid en bepaal voor jezelf hoe je hierop wil reageren als de situatie zich voordoet.

Blijf professioneel

 Niets onprettiger dan je werk met een naar gevoel moeten verlaten. Je oude job vormt toch een groot deel van je verleden, daar blik je liefst met een fijn gevoel op terug. Blijf daarom professioneel tot op de laatste dag en doe je reputatie van toegewijde werknemer alle eer aan. Dat zal je (ex-)collega’s, maar ook leveranciers, klanten en andere relaties niet ontgaan.

 Maak je afspraken over je opzeggingstermijn? Zoek dan hier ook naar consensus. Wees correct en probeer het onderste niet uit de kan te halen. Doe je een opzeg? Blijf je dan inzetten tot op het laatste moment. Op die manier kan je de deur met opgeheven hoofd achter je toetrekken en kan je ex-werkgever een goede referentie zijn bij een volgende sollicitatie.

Zeg tot ziens en niet vaarwel

Had je een fijne band met je collega’s of leidinggevenden? Onderhoud dan het contact. Stuur aan het einde van je termijn een neutrale en professionele afscheidsmail en geef hierin ook je contactgegevens mee. Je ex-collega’s behoren tenslotte tot je professionele netwerk. De wereld is klein, dus de kans is niet onbestaande dat jullie op een later moment opnieuw zullen samenwerken.

Voer een exitgesprek

Nodigt je werkgever je uit voor een exitgesprek? Sla die uitnodiging niet af. Zie het gesprek als de ideale gelegenheid om opbouwende kritiek te geven en te vragen. Zowel jij als je werkgever kunnen van elkaars feedback leren voor de toekomst.

Rust niet op je lauweren

Het is helemaal oké dat jij na je ontslag even wat tijd voor jezelf wil nemen, maar druk ook niet te lang op de pauzeknop. Begin je na een adempauze voor te bereiden op je volgende uitdaging. Ga actief op zoek naar een nieuwe job die aansluit bij jouw ambities en doelstellingen. Bekijk dit op lange termijn en ga voor een verbetering op inhoudelijk, financieel, praktisch en emotioneel vlak. Leer uit je vorige job en richt je op de toekomst. 

 Die mooie toekomst nastreven hoef je niet alleen te doen. Een professionele recruiter begeleidt je met veel enthousiasme in je zoektocht naar nieuwe oorden. Hier ontdek je alvast alle jobs Bright Plus jou te bieden heeft.

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more