Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Alles wat jij moet weten over het sollicitatieverlof

Je huidige arbeidsovereenkomst loopt stilaan op z’n einde. Jij wil je zoektocht naar een nieuwe job starten, maar hoe doe je dat als je nog een opzeggingstermijn moet presteren? Precies om dat tijdsgebrek op te vangen heb je in Vlaanderen recht op sollicitatieverlof. Hier lees je alles over dat recht om te solliciteren.

Bright Plus

1 min. leestijd

Wat is sollicitatieverlof?

Als je ontslag neemt of ontslagen bent, heb je tijdens je opzegtermijn recht op sollicitatieverlof. Dat wil zeggen dat je tijdens die periode afwezig mag zijn om te solliciteren en dat je daarbij je loon behoudt.

Hoeveel sollicitatieverlof mag ik nemen?

Hoe vaak je afwezig mag zijn om te solliciteren hangt af van je recht op outplacementbegeleiding en van de duur van je opzeggingstermijn.

  • Volg je outplacementbegeleiding? Dan mag je tijdens je hele opzeggingstermijn één dag of twee halve dagen per week sollicitatieverlof nemen.
  • Volg je geen outplacementbegeleiding en is je opzeggingstermijn 26 weken of minder? Dan mag je tijdens je hele opzegtermijn één dag of twee halve dagen per week sollicitatieverlof nemen.
  • Volg je geen outplacementbegeleiding en is je opzeggingstermijn meer dan 26 weken? Dan krijg je tot de laatste 26 weken van je opzeggingstermijn een halve dag sollicitatieverlof. In de laatste 26 weken van je opzeggingstermijn heb je recht op één dag of twee halve dagen per week.

Wanneer plan ik mijn sollicitatieverlof in?

Op welke momenten je precies beroep kan doen op je sollicitatieverlof beslis je best in overleg met je werkgever. Raken jullie het hier niet over eens? Dan beslis je als werknemer zelf wanneer je dit verlof inplant.

Waarvoor mag ik sollicitatieverlof nemen?

Het spreekt voor zich dat je enkel sollicitatieverlof mag nemen om effectief op zoek te gaan naar ander werk of om op sollicitatiegesprek te gaan. Maak je misbruik van dit verlof en kan je werkgever dat bewijzen, dan kan die jou je loon van die dag ontzeggen wegens rechtsmisbruik.

Wat als ik al een andere job heb gevonden?

Ook als je al een andere job hebt gevonden, heb je in principe nog altijd recht op sollicitatieverlof tijdens je opzeggingstermijn. Het staat je immers vrij om verder te solliciteren.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je dit verlof daadwerkelijk gebruikt om werk te zoeken. Ontdekt je werkgever dat je dit verlof misbruikt? Dan kan die je loon voor die dag ontzeggen wegens rechtsmisbruik. Je werkgever moet dan bewijzen dat jij je sollicitatieverlof niet voor de juiste doeleinden gebruikte.

Wil jij optimaal gebruik maken van je sollicitatieverlof in je zoektocht naar een nieuwe job? Laat je dan begeleiden door Bright Plus en ga op zoek naar de job die bij je past.