Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Do's and don'ts om jouw cv op te stellen

Je bent op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging. Het eerste wat je doet is natuurlijk jouw cv opmaken. Maar wat wil een recruiter daar nu eigenlijk op terugvinden? En hoe stel je een professioneel cv op?

Bright Plus

2 min. leestijd

We helpen je graag verder en geven enkele puntjes mee die zeker in je cv moeten staan.

1. Orde voor alles!

Om ervoor te zorgen dat recruiters jouw cv snel en vlot kunnen doornemen, zorg je best voor een mooie en duidelijke lay-out. Zet zeker bovenaan enkele basisgegevens zoals jouw naam, woonplaats, geboortedatum en contactgegevens zoals jouw e-mailadres en telefoonnummer.

Heb je een rijbewijs en een eigen wagen? Ook dit is het vermelden waard! Belangrijk om te onthouden: jouw cv is de eerste indruk die een recruiter krijgt van jouw sollicitatie.

2. Jouw ervaringen: de recentste eerst

Geef jouw ervaringen op een chronologische volgorde weer. Je begint met de meest recente ervaring: deze staat bovenaan, zodat deze meteen in het oog springt. Ga zo dan verder terug in de tijd en specifieer bij elke ervaring de begin- en einddatum. Zo weten recruiters ook hoe lang je de functie hebt uitgeoefend.

Geef je opleidingen op dezelfde manier overzichtelijk weer, en vergeet zeker niet te vermelden of je het diploma al dan niet behaald hebt. Geef ook zeker recente opleidingen, die je tijdens je job gevolgd hebt, weer.

Mocht je nog geen echte werkervaring hebben omdat je de schoolbanken pas verlaten hebt, vermeld dan op je cv dan de stages of vakantiejobs die jij gedaan hebt.

Ben je een tijdje inactief geweest omdat je bijvoorbeeld een jaartje thuis bij de kinderen wou blijven? Of heb je een wereldreis gemaakt? Maakt niet uit waarom je een bepaalde periode niet gewerkt hebt, maar vermijd alleszins gaten in je cv.

3. En wat deed je daar precies?

Duidelijk en to the point: zo hebben recruiters het graag. Vat in een aantal korte bullet points samen wat jouw takenpakket was bij je vorige werkgever(s). Op die manier krijgen we een inzicht in wat jij al kan en weet. Daarnaast laat je ook zien over welke vaardigheden je beschikt en wat jouw sterke punten zijn.

4. Jouw totaalplaatje

Je hobby’s lijken misschien niet altijd relevant in je zoektocht naar een nieuwe job, maar een recruiter ziet dit anders!

Aan de hand van jouw hobby’s en wat je graag doet in je vrije tijd, kunnen we ons een beter beeld vormen van de persoon achter het cv. Ben je jarenlang leider geweest in een jeugd- of sportvereniging? Lees je graag detectiveverhalen of ga je liever naar rockconcerten? We horen het graag!

Om de recruiter nog verder te helpen een beeld van jou te vormen, is het altijd handig om een foto van jezelf toe te voegen. Als je op gesprek gaat, heeft de recruiter meteen het gevoel dat hij/zij jou al een klein beetje kent. Zorg wel steeds voor een professionele foto. Een vakantiekiekje of een foto van tijdens een avondje stappen geeft misschien niet helemaal de juiste indruk.

Solliciteer je voor een functie waar een andere taal als voertaal gebruikt wordt? Stel dan ook zeker een cv op in die taal. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een multinational waar Engels de voertaal is, stel dan ook je cv in het Engels op.

5. KISS: keep it short and simple

Pagina’s vol autobiografische verhalen: dat is écht niet wat een recruiter verwacht van jouw cv en dat zullen ze bovendien niet lezen. Giet je ervaringen en vaardigheden in maximaal 2 A4’tjes. Dat volstaat om de recruiter een goed beeld te geven van wie je bent, wat je kan en wat je interesses zijn.

Wil jij een schitterende eerste indruk nalaten? Download dan zeker onze sollicitatiegids. Hier krijg je vele tips and tricks om jouw droomjob te bemachtigen.