Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe zit het met die 13de maand?

Het leven is prijzig. Huur, afbetalingen, gas en elektriciteit… Je bankrekening zucht en puft onder het gewicht van de facturen. En dan moet de duurste aller maanden nog komen: december. Cadeautjestijd! Gelukkig ontvang je dan zelf ook een presentje.

Bright Plus

1 min. leestijd

Je 13de maand! Daarop heb je recht, toch? En wat mag je dan precies verwachten?

Afhankelijk van werkgever

Je werkgever is niet verplicht om je een 13de maand uit te keren. Maar in sommige cao’s zijn er wel afspraken gemaakt over een eindejaarspremie. Benieuwd hoe het bij jou zit? Check dan bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg wat jij in december mag verwachten. Geef je paritair comité in en zoek op ‘eindejaarspremie’.

Wijkt je werkgever af van de afspraken in de cao? Dan moet dat zo beschreven staan in een cao binnen het bedrijf, in het arbeidsreglement of in de individuele arbeidsovereenkomst. En de afwijking mag jou niet benadelen.

Bruto(maand)loon

In de meeste sectoren is de premie gelijk aan een volledig brutomaandloon, maar soms ontvang je slechts een percentage van je loon. Bovendien betaal je op je 13de maand extra belastingen, waardoor je er netto minder aan overhoudt. Je 13de maand is dus een welkome financiële ruggensteun. Om verrassingen te voorkomen, check je op voorhand welk bedrag je in december ontvangt.

Voorwaarden

Keert je werkgever een 13de maand uit? Dan heeft iedere werknemer er recht op, ook die met een tijdelijk contract. Maar de uitkering kan wel verbonden zijn aan bepaalde voorwaarden. Soms moet je bijvoorbeeld een aantal maanden in dienst zijn. En je mag in de loop van het jaar ook zelf geen ontslag hebben genomen. Werd je zelf ontslagen? Dan moet je werkgever je een deel van de premie uitbetalen, ook als de sectorale cao dat niet uitdrukkelijk vermeldt.

Uitzendkrachten

In een aantal sectoren regelt het Fonds voor Bestaanszekerheid de betaling van de eindejaarspremie. Dat geldt bijvoorbeeld voor uitzendkrachten. Heb je recht op een premie? Dan ontvang je een document dat je indient bij je vakbond of bij het Fonds. Die stort het geld dan op je rekening. In andere gevallen doet je werkgever dat.

Twijfel of discussie

Wat als jij denkt dat je recht hebt op een eindejaarspremie, maar die toch niet wordt betaald? Dan kun je verhaal zoeken bij de vakbond of bij de Hulpkas.

Ziezo, nu weet je wat je mag verwachten van je 13de maand. Zoek je info over andere extralegale voordelen? In de blog ‘Wat krijgen we boven op ons loon’ vind je een mooi overzicht. Of check de artikels over groepsverzekering en bedrijfswagens. Veel leesplezier