Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Meer verantwoordelijkheden voor hetzelfde salaris: doen of niet?

Je manager wil je extra verantwoordelijkheden geven, maar een loonsverhoging zit er helaas niet in. Hoe pak je de situatie aan?

Bright Plus

3 min. leestijd

Je manager is tevreden over je werk en biedt je extra taken en verantwoordelijkheden aan. Fijn! Maar voorlopig heeft je leidinggevende echter zijn redenen om daar niet meteen een loonsverhoging aan te koppelen. Moet je het voorstel van je baas in dat geval aanvaarden of maak je beter eerst financiële afspraken? We geven je graag enkele tips om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan.

Elke situatie is anders

Net zoals jij je redenen hebt om opslag te willen, heeft je manager vast een goede reden om niet meteen met een loonsverhoging over de brug te komen. Wel is het belangrijk dat je het gesprek aangaat. Durf aan te geven wat jouw verwachtingen zijn, maar sta open voor de feedback van je leidinggevende.

Misschien komt er pas later dit jaar extra budget vrij, willen ze er eerst zeker van zijn dat je de nieuwe taken aankan, of zijn de nieuwe verantwoordelijkheden in zijn of haar ogen een gevolg van de natuurlijke evolutie van je job.

Het is ook niet altijd zo dat nieuwe taken je job zwaarder maken, want soms vervangen ze bijvoorbeeld andere verantwoordelijkheden die tot hetzelfde functieniveau behoorden. Denk er in elk geval aan dat elke situatie anders is.

Investeren in je competenties

Gaat het wel degelijk om een uitbreiding van je takenpakket of om verantwoordelijkheden die eigenlijk bij een hoger functieniveau horen, dan is het toch mogelijk dat je manager je (nog) geen opslag wil geven. In dat geval kan je overeenkomen om na een bepaalde periode opnieuw rond de tafel te gaan zitten om je salaris te evalueren, of om nu al afspraken te maken die pas later van kracht worden.

Bedenk ook dat extra taken en verantwoordelijkheden in de eerste plaats een kans zijn om je competenties verder te ontwikkelen. Ze bieden je de mogelijkheid om je - desnoods langzaam maar zeker – een weg vooruit te banen in de hiërarchie van het bedrijf. Wat je bijleert, kan niemand je trouwens ooit nog afnemen. Mocht je op een dag toch het gevoel krijgen dat je inzet onvoldoende gewaardeerd wordt bij je huidige werkgever, dan is je marktwaarde dus in elk geval gestegen.

Opslag vragen: zo pak je het aan

Wil je echt niet ingaan op het aanbod van je manager zonder dat er een loonsverhoging aan gekoppeld wordt? Pak de onderhandeling dan op een verstandige manier aan. Zeg niet dat je de extra taken er enkel bijneemt als je opslag krijgt, maar bouw je argumenten zorgvuldig op.

Je job is de voorbije jaren steeds zwaarder geworden, er moet meer werk verzet worden met minder mensen, je takenpakket werd steeds uitgebreider en er is je al jaren een salarisverhoging beloofd die je nooit kreeg. Geef je manager ook de tijd om je verzoek grondig te bekijken. Zo vergroot je de kans dat die je een realistisch voorstel zal doen.

Een realistische loonsverhoging

Als je van plan bent om opslag te vragen, is het ook een goed idee om vooraf een bepaald bedrag in je hoofd te hebben. Informeer je dus op voorhand over het gemiddelde salaris dat iemand in jouw functie en met jouw verantwoordelijkheden mag verwachten. Heb je graag een idee van de gangbare lonen? Gebruik dan onze online salaristool, of neem een kijkje in onze gratis salariswijzer voor de gangbare lonen van 2021.

Hou er wel rekening mee dat je niet in één keer een enorme sprong vooruit zal maken. Een gemiddelde stijging van twee tot zes procent is over het algemeen realistisch. Maar zoals we al zeiden: elke situatie is anders en soms moet je gewoon wat geduld hebben.

We wensen je alvast veel succes!

 

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Hasselt 8 mei
app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Hasselt 15 mei
app.event.read_more