Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Met deze skills blijft jouw carrière levenslang future proof

Welke skills zijn belangrijk? In tijden van digitalisering is een future proof carrièrepad uitstippelen geen overbodige luxe. Zeker wanneer de versnelling bij een onverwachte wending zoals de coronacrisis nog hoger wordt geschakeld. Maar die tegenslag kan je ook positief benaderen en gebruiken om jouw carrière een boost te geven.

Bright Plus

3 min. leestijd

Met deze 6 future proof carrièretips ziet jouw professionele toekomst er altijd rooskleurig uit.

Welke skills zijn vandaag belangrijk?

Tijden veranderen, dat is eigen aan ons bestaan. Zo lang de mens op aarde rondloopt, is de wereld geëvolueerd. Dat zal in de toekomst niet anders zijn, maar dat hoeft helemaal geen probleem te vormen. Verandering ervaar je immers op de manier die je zelf verkiest. Je kan je ertegen verzetten of er angstig over zijn, maar je kan er evengoed voor kiezen om er nieuwe opportuniteiten in te zien en de toekomst op een positieve en constructieve manier te ontdekken.

Neem een open houding aan wanneer zaken in je omgeving veranderen en benader nieuwigheden met een enthousiaste, positieve en nieuwsgierige mindset: ‘wat zal er verbeteren voor mij?’ in plaats van ‘hoe zal ik me moeten aanpassen?’.

Levenslang leren is de boodschap

Er valt altijd wel iets te leren of te ontdekken. Duik mee in die bodemloze vijver van kennis en vaardigheden door het jezelf te gunnen om levenslang te leren en jezelf persoonlijk te blijven ontwikkelen, ongeacht je leeftijd, functie of anciënniteit. In wat men weleens de ‘Vierde Industriële Revolutie’ noemt, zijn het vooral je digitale vaardigheden en soft skills  die het verschil kunnen maken.

Digitale vaardigheden worden belangrijker

De digitalisering is volop op gang en zal in de toekomst alleen maar uitbreiden. Jij en je digitale snufjes zullen dus een steeds hechter team worden. Stel jezelf open voor de voordelen die de digitale technologie met zich meebrengt en neem bewust de tijd om je digitale kennis en vaardigheden bij te schaven. Dat kan tijdens een bijscholing, maar net zo goed met een eenvoudige online cursus, die meteen bewijst hoe handig de digitale technologie wel kan zijn.

Ook artificiële intelligentie vormt een nieuwe uitdaging op de arbeidsmarkt, maar onthou dat er achter elke slimme robot een tactisch denkende mens schuilgaat. Maak van jezelf een nog grotere aanwinst door nieuwe vaardigheden aan te leren die je kan inzetten wanneer robots de meer automatische zaken van je takenpakket kunnen overnemen.

Scherpe soft skills

Robots mogen dan sneller en beter worden in technische vaardigheden, maar als mens blijf jij de krak in soft skills zoals communicatie, leiderschap (op afstand) en time management.

Ook je positie op de arbeidsmarkt wordt alleen maar sterker wanneer je soft skills uitbreiden. Steeds meer mensen behalen een diploma in het hoger onderwijs, waardoor je er met dat document alleen niet meer komt. De unieke skills die jij als individu te bieden hebt kunnen het verschil maken en helpen je om jezelf te diversifiëren in de toekomst.

Neem netwerken serieus

Toen websites als LinkedIn of Twitter nog gloednieuw waren, volstond het vaak om een aantal willekeurige contacten toe te voegen. Hoe meer de digitale wereld evolueert, hoe meer jij echter in je netwerk zal moeten investeren. Iedereen is online, dus je zal netwerken in de toekomst wat serieuzer moeten nemen.

Neem de tijd om deel te nemen aan netwerkevenementen en online netwerkgroepen en bouw echte relaties op met mensen. Voer oprechte gesprekken en doe dat niet alleen wanneer je specifiek op zoek bent naar een nieuwe job, maar ook wanneer je perfect tevreden bent en je simpelweg boeiende informatie of kennis te delen hebt.

Denk globaal

In een nieuwe wereld waar telewerken en digitalisatie de norm zijn, vervagen de geografische grenzen en is de professionele vijver waarin jij kan vissen zoveel groter. Netwerk ook buiten je lokale grenzen, spijker je talenkennis bij en verbeter je digitale communicatie skills. Wanneer je die globale vaardigheden onderhoudt, staat de bedrijfswereld letterlijk wereldwijd voor je open.

Klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Vind de job waar jij van droomt op het tussen de vacatures van Bright Plus.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more