Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Wat moet je zeker vermelden op een goed cv?

Je cv is je professionele uithangbord. Daar besteed je dus best veel tijd en aandacht aan. Je moet namelijk snel en beknopt een goede indruk maken en onmiddellijk de belangrijkste informatie meegeven. Maar wat vermeld je nou wel en niet op een goed cv?

Bright Plus

2 min. leestijd

Jouw persoonlijke gegevens

Je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres zijn onmisbaar op je cv, maar ook je LinkedIn-profiel en een eventuele blog die je schreef zijn nuttige gegevens die je zeker kan vermelden.

Jouw profiel

Beschrijf in een korte en bondige tekst van maximaal vijf lijnen wie jij bent, wat je zoekt in een job en wat je ambities zijn. Zo kan je op een persoonlijke manier meegeven wat jou motiveert en drijft om te solliciteren, wat jij juist zoekt en waarom jij een interessante kandidaat bent voor de job.

Jouw ervaring

Een recruiter weet graag welke werkervaringen je voordien al opdeed. Zet ze daarom chronologisch onder elkaar, van meest naar minst recent. Vermeld daarbij zeker je functietitel, de organisatie, de periode waarin je de job beoefende en een korte, bondige samenvatting van je voornaamste taken. Boekte je bijzondere successen, zoals het uitbrengen van een publicatie of het winnen van een award? Voeg dan zeker ook een vermelding of online link naar die straffe verdiensten toe.

Jouw opleiding

Ook je studieverleden is belangrijke informatie voor een recruiter. Behaalde je meerdere diploma’s of certificaten? Vermeld ze dan chronologisch, van meest naar minst recent. Geef mee in welke onderwijsinstelling en in welke periode je de opleiding volgde. Behaalde je (grot) onderscheiding? Dan is dit het geknipte moment om daarmee uit te pakken.

Jouw competenties

Jij wil de job en je bent ervan overtuigd dat je de geknipte kandidaat bent. Maar wat zijn écht je sterke punten? Vermeld deze op maat van de vacature, maar denk ook aan skills die voldoende future proof zijn. Denk verder dan de clichés en hou rekening met wat een recruiter nu en in de toekomst belangrijk zal vinden. Skills als digitale kennis, veerkracht en flexibiliteit worden alleen maar belangrijker, maar wat betekenen ze echt voor jou?

Jouw talenkennis

Hoe beter je talenkennis, hoe meer mogelijkheden er zijn voor jou op de arbeidsmarkt. Vooral Engels en Frans blijven bijzonder belangrijke vaardigheden. Vermeld de talen die je beheerst, inclusief je moedertaal, en beschrijf indien relevant ook je niveau voor spreken en schrijven.

Jouw hobby’s

Vaak vermelden sollicitanten ook hobby’s of interesses op hun cv. Dit kan nuttig zijn, maar enkel indien ze relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert of als ze bepaalde competenties aantonen. Wil je bijvoorbeeld uitpakken met je teamspirit? Dan is het handig te vermelden dat je ook in je vrije tijd een teamsport beoefent.

Jouw referenties

Geeft jouw contactpersoon uit een vorige werkervaring toestemming om hem of haar als referentie op te geven? Vermeld dan zeker diens naam, functietitel, de organisatie waar hij of zij voor werkt en de nodige contactgegevens.

Make a match

Net zoals een fit tussen jou en je toekomstige job een must is, matcht ook je cv best met de functie en de organisatie waarvoor je solliciteert. Pas je profiel en je competenties aan op basis van de vacature. Is een taal heel belangrijk voor deze job? Dan kan je jouw talenkennis ook tonen door je cv in de gevraagde taal op te stellen. Zo toon je nog beter dat je goed voorbereid bent en kom je extra gemotiveerd over.

Wil je nog meer tips? Download dan gratis onze sollicitatiegids