event
5 sollicitatietips die helpen in het behalen van een stage
Een stage is een fantastische werkervaring die je je carrière en je persoonlijke ontwikkeling een boost geeft. En het is ook gewoon een toffe ervaring! Maar wat kan jij precies doen om zo’n leuke stage te bemachtigen? Wij delen 5 tips die jou helpen in het vinden van een stageplaats die echt bij jou past.
Welke stage past bij mij?
Voor je solliciteert voor een stageplaats die je aanspreekt, wil je natuurlijk zeker weten dat de functie en het bedrijf bij je passen. Doe daarom voldoende opzoekingswerk. Hoe informatief de vacature ook is, zoek online zoveel mogelijk informatie op over het bedrijf.
Dit zal jou niet alleen helpen bij het beslissen of de stage iets voor jou is en maar het is ook interessante informatie die je ook verder kan helpen in het sollicitatieproces; kennis over het bedrijf en de sector wordt namelijk enorm gewaardeerd door de werkgever tijdens een interview.
Wees niet te selectief
Het is zeker belangrijk dat je niet te selectief bent bij het kiezen van een stage. Onthoud dat er veel vraag is naar stageplaatsen. Er is dus een grote kans dat je tegenover sterke competitie staat in het sollicitatieproces.
Bovendien werken sommige bedrijven steeds samen met bepaalde scholen. Hierdoor worden al enkele stageplekken ingenomen.
Richt je dus niet op slechts één stageplaats, maar sta open voor verschillende mogelijkheden. Een bepaalde vacature kan je bijvoorbeeld in eerste instantie minder aanspreken, maar na een leuk sollicitatiegesprek ben je misschien wel helemaal overtuigd.
De feedback die je op je sollicitaties krijgt, is ook enorm leerrijk. En zo krijg je meer ervaring als je later voor je eerste job gaat solliciteren.
Heel wat scholen hebben zelf een lijst met beschikbare stageplaatsen. Heeft jouw school die niet? Geen paniek, op het online platform StudentJob vind je een ruim aanbod aan stageplaatsen over héél België. Daarnaast bieden wij ook stages aan.
Zoek de juiste motivatie
Geschikte vaardigheden en relevante opleidingen zijn niet altijd voldoende. Een sterke motivatie is namelijk ook essentieel.
Stel jezelf de vraag: Waarom wil ik deze stage lopen? Wat wil ik hieruit leren? Waarom ben ik de juiste kandidaat? Deze zaken vermeld je in je sollicitatiebrief, maar haal dit zeker ook aan tijdens je gesprek. Laat duidelijk blijken waarom jij de stage graag wil en waarom ze bij jou past. Speel je sterktes hier uit.
Wil jij op een specifiek gebied veel bijleren? Geef dit dan zeker al mee, zo vermijd je dat je jouw stage niet past bij jouw verwachtingen?
Lees ook: Do’s & don’ts voor een succesvolle stage
Professionaliteit is key
Al ervaring met sollicitaties voor een studentenjob? Super! Dit zal zeker van pas komen. Besef wel dat het sollicitatieproces voor een stage toch nog iets anders is.
Het cv waarmee je voor de studentenjob solliciteerde, mag dus niet gerecycled worden. Update je cv en sollicitatiebrief met relevante projecten en professionele werkervaringen die goed aansluiten bij de vacature. Nog tips nodig over hoe je cv er best uitziet? Lees dan zeker hoe je het best jouw cv opstelt als schoolverlater.
Wees enthousiast
Zoals eerder vermeld, is professionaliteit een must. Maar zorg er wel voor dat je professionaliteit je enthousiasme niet overheerst op sollicitatiegesprek. Je wilt namelijk nog steeds overkomen als een gezellige, gepassioneerde kandidaat die zich vlot binnen het bedrijf zal kunnen integreren.
Ben jij op zoek naar een stageplaats? Neem gerust contact met ons op. Wie weet loop je dan binnenkort stage binnen Bright Plus!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Cv
Zo maak je als jobstudent een cv dat opvalt!
2 min. leestijd
Solliciteren
Sollicitatiegesprek op de agenda? Zo bereid je je voor!
4 min. leestijd
Solliciteren
De meestgestelde sollicitatievragen aan schoolverlaters: zo ace jij ze allemaal!
4 min. leestijd
Nieuwe job
Wanneer is het tijd om van job te veranderen?
2 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Meet & Greet: van afgestudeerde naar professional
event
Webinar - Leren deconnecteren als freelancer
event
Doorbreek de vicieuze cirkel
event