Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

6 manieren om een nieuwe job te vinden als je al ergens aan de slag bent

Op zoek gaan naar een nieuwe job terwijl je al aan de slag bent bij een andere organisatie is niet eenvoudig. Je hebt al een parttime- of fulltimebaan en hebt dus niet veel tijd. Misschien wil je ook niet dat jouw huidige werkgever al op de hoogte is. Met deze zes tips pak je jouw zoektocht naar een nieuwe uitdaging efficiënt en discreet aan.

Bright Plus

3 min. leestijd

Bouw aan je personal brand en netwerk

Jezelf actief profileren als professional op de werkvloer en op je social media is een goede strategie om jezelf te presenteren op de arbeidsmarkt. Maar als je dat van de ene dag op de andere doet, ben je net iets te laat en is dat ook niet altijd even discreet. Het duurt bovendien een tijdje om een sterk netwerk op te bouwen en je personal brand op punt te stellen. Begin daarom liever al eerder met deze strategie.

Door op regelmatige basis anderen te helpen en je kennis en ervaring te delen, bouw je geloofwaardigheid en dankbaarheid op. Hierdoor breidt je netwerk zich vanzelf uit. Voor je het weet komen de interessante jobs vanzelf naar je toe. Wil je actief op zoek gaan naar een nieuw avontuur? Dan zullen de mensen in je netwerk je vaker doorverwijzen voor interessante opportuniteiten.

Vermijd sollicitaties tijdens de werkuren

Als je ontslagen bent of je zelf je ontslag indient, heb je recht op sollicitatieverlof. Je mag dan afwezig zijn om nieuw werk te zoeken. Ben je nog niet van plan om je ontslag in te dienen, dan is solliciteren tijdens de werkuren een minder goed idee. De kans is immers groot dat je leidinggevende of collega’s ontdekken dat je uitkijkt naar een nieuwe baan. Doe dit ook steeds op je eigen laptop of smartphone en niet via het materiaal van je werkgever.

Daarnaast is het ook geen goed idee om je huidige job te verwaarlozen. Probeer om je loopbaan bij je huidige werkgever goed af te sluiten. Je weet nooit of je er ooit opnieuw aan de slag wil gaan, dat jullie paden elders zullen kruisen of dat je hen ooit nodig hebt voor een positieve referentie.

Maak jezelf vindbaar

Neem je online cv en professionele profielen (zoals LinkedIn) goed onder de loep. Bevatten ze de juiste zoektermen? Springt jouw profiel eruit? Trekt je cv voldoende de aandacht? Hou de informatie die je deelt op onlineprofielen kort en bondig, relevant en up-to-date.

Je kan op LinkedIn ook aangeven dat je uitkijkt naar iets nieuw en dat toch verborgen houden voor je huidige medewerkers. Met de functie #OpenToWork kan je aan recruiters tonen in welke vacatures je geïnteresseerd bent en tegelijkertijd bepalen wie kan zien dat je op zoek bent naar nieuwe carrièrekansen.

Denk na over wat je echt wilt

Solliciteren kan erg tijdrovend zijn. Door op voorhand goed na te denken over wat je echt zoekt in een job, start je alvast veel efficiënter aan de zoektocht. Je slaagt er zo beter in om vacatures te filteren en enkel de echt interessante opportuniteiten over te houden.

Maak een lijstje met criteria die er voor jou echt toe doen, zoals een bedrijfscultuur die bij je past, een gevarieerde jobinhoud, groeikansen, de grootte van het team, de plaats van tewerkstelling…

Speel open kaart met de recruiter

Weerhouden voor een vacature? Laat de recruiter waarmee je contact hebt dan altijd weten dat je op dit moment nog ergens anders in dienst bent. Ook een recruiter zal in dat geval discreter te werk gaan en je niet zomaar opbellen tijdens de werkuren. Ook zal je contactpersoon meer flexibiliteit tonen als jullie een sollicitatiegesprek of assessment willen inplannen.

Klop aan bij een rekruteringsbureau

De zoektocht naar een nieuwe job kan een hele onderneming zijn, zeker als je het moet combineren met je huidige baan. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Een rekruteringskantoor kan je op een discrete manier begeleiden in het bundelen van interessante vacatures, zodat jij minder tijd moet spenderen aan het scrollen op jobsites of het versturen van je cv en je jezelf alleen hoeft te focussen op het sollicitatieproces.

Met deze sollicitatiegids loopt jouw sollicitatieproces binnenkort nog vlotter.

Events en trainingen op de agenda